Ράφα

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σχεδόν άπραγη την κορύφωση της τραγωδίας για τον λαό της Παλαιστίνης.

Από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς με ένα ξαφνικό χτύπημα στην καρδιά της άμυνας του Ισραήλ έπληξε τον εγωισμό, αλλά κυρίως τη δημοφιλία της κυβέρνησης Νετανιάχου, γνωρίζαμε ότι οδηγούμαστε σε νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Από την πρώτη στιγμή, ο ίδιος ο Νετανιάχου φρόντιζε να τονίσει δεξιά και αριστερά ότι η απάντηση του πολύ πιο καλά εξοπλισμένου Ισραήλ θα ήταν ισχυρή, αποφασιστική και…τελική.

Ακούγοντας τα διαγγέλματά του, η παγκόσμια κοινότητα δεν δίσταζε πολύ να πάρει θέση. Η τοποθέτηση ήταν κυρίως υπέρ του Ισραήλ, μιλώντας για: «Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Ωστόσο, όσο ο καιρός προχωρούσε και η απάντηση του Ισραήλ ήταν πιο σκληρή από ό,τι θα περίμενε και ο πιο απαισιόδοξος, το δικαίωμα αυτό άρχισε να ξεθωριάζει ακόμα και για τους συμμάχους του.

Πλέον, στον απόηχο των κινητοποιήσεων που γίνονται και στη Δύση, ακόμα και μέσα στα campus των μεγαλύτερων πανεπιστημίων των ΗΠΑ (παραδοσιακού συμμάχου του Ισραήλ), το δράμα φτάνει στην κορύφωσή του. Μαρτυρικός τόπος είναι πια η Ράφα, στα νότια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, περιοχή που πριν λίγο καιρό θεωρούνταν ένα από τα ελάχιστα ασφαλή καταφύγια για τους αμάχους.

Τι συνέβη;

Τη Δευτέρα, χιλιάδες άνθρωποι που είχαν μεταφερθεί προς τα νότια της Γάζας, προκειμένου να ξεφύγουν από τη λαίλαπα του πολέμου, ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ότι θα έπρεπε άμεσα να μεταβούν προς την «ανθρωπιστική ζώνη», προκειμένου να γλυτώσουν από την επίθεση που ετοιμαζόταν. 

Όλα αυτά, ενώ ταυτόχρονα η Χαμάς, παραδόξως, φάνηκε να δέχεται τελικά τους εν πολλοίς εις βάρος της όρους, προκειμένου να επιτευχθεί μία κατάπαυση του πυρός, με προοπτική να φέρει ένα μόνιμο τέλος των εχθροπραξιών. To γεγονός αυτό, καθώς και η έκφραση του ενδιαφέροντος εκ μέρους του Ισραήλ να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, έδωσαν μία μικρή ελπίδα μέσα στο σκοτάδι.

Φαίνεται όμως ότι αυτές, προς το παρόν τουλάχιστον, πέφτουν στο κενό από τη στιγμή που οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Γάζα με τανκς, με τους φόβους για μία χερσαία εισβολή να κορυφώνονται κάθε ώρα που περνάει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ράφα είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας που δεν έχουν καταστραφεί, με πολύ κρίσιμες διόδους για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας

Σύμφωνα με όσα λέει το Ισραήλ, η περιοχή της νότιας Γάζας είναι μέρος όπου η Χαμάς έχει τέσσερα τάγματα από όπου επιτίθεται εναντίον των δυνάμεών του. Πέραν αυτού, βέβαια, φαίνεται ότι μία επίθεση στη Ράφα θα φέρει τη Χαμάς σε ακόμα δυσκολότερη θέση ενόψει πιθανών διαπραγματεύσεων ή και του ολικού αφανισμού κάθε αντίστασης. Γι’ αυτό και συνεχίζει ακάθεκτο τις εχθροπραξίες, ακόμα και με ρίσκο να δυσαρεστήσει τους κυριότερους συμμάχους του. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ανέστειλε την παράδοση ενός σημαντικού φορτίου βομβών προς το Ισραήλ. Ο λόγος είναι ότι η Ουάσινγκτον δεν έλαβε πειστικές απαντήσεις σχετικά με τις ανησυχίες της για την προαναγγελθείσα χερσαία επίθεση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Το φορτίο αποτελείται από 1.800 βόμβες 2000 λιβρών και άλλες 1700 βόμβες 500 λιβρών.

Φαίνεται πάντως ότι, τουλάχιστον τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δεν σταματάει να μιλάει για επίθεση στη Γάζα, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως διασφάλιση ότι η επιχείρηση θα γίνει με έγνοια να προστατευτεί ο ούτως ή άλλως ταλαιπωρημένος άμαχος πληθυσμός.

Η κορύφωση μίας πραγματικής τραγωδίας

Ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα φτάνει τον τραγικό αριθμό των 35.000, με 14.000 εξ αυτών να αφορούν μικρά παιδιά. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καλούν τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει πιο αποφασιστική στάση, καθώς βρισκόμαστε στο πρόθυρα μιας άνευ προηγουμένου τραγωδίας. 

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι το πρότερο «ασφαλές καταφύγιο της Γάζας» έχει μαζέψει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που μετακινήθηκαν προς τον νότο προκειμένου να γλυτώσουν τη ζωή τους από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην κεντρική και στη βόρεια Γάζα με το 70% των σπιτιών στις περιοχές αυτές να έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Υπάρχει άμεσα ορατός κίνδυνος, ο αριθμός των νεκρών να γιγαντωθεί με δεδομένο ότι, εκτός των πολεμικών επιχειρήσεων, έχουν κλείσει βασικοί δρόμοι ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ένα πλήθος 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί σε μία έκταση όση είναι η Αλόννησος. 

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο εκτός από το να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Οτιδήποτε άλλο θα είναι μία μόνιμη κηλίδα για όλο τον πλανήτη.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
1
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα