Αμερικανικά Πανεπιστήμια Παλαιστίνη

Καταιγισμός έχει προκληθεί, τα τελευταία 24ωρα, καθώς πασίγνωστα και επιφανή Αμερικανικά Πανεπιστήμια προχωρούν σε άκρως απολυταρχικές πρακτικές, αναστέλλοντας την ομαλή λειτουργία τους, συλλαμβάνοντας φοιτητές και υιοθετώντας πρακτικές αποσιώπησης/λογοκρισίας, με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα. Κάθε Πανεπιστήμιο, όπως θα δούμε και εν συνεχεία, ακολουθεί διαφορετικά μέτρα, τα οποία, όμως, στον πυρήνα τους παρουσιάζουν ομοιομορφία.

Σύλληψη φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Με ανακοίνωσή της, η Πρόεδρος του Κολούμπια, Nemat Minouche Shafik, προανήγγειλε την ακύρωση των δια ζώσης μαθημάτων, εξαιτίας των κλιμακούμενων εντάσεων αναφορικά με την εμπόλεμη ζώνη στη Γάζα. Παράλληλα, έκανε λόγο για αντισημιτικό τρόπο έκφρασης και ανάρμοστη συμπεριφορά εντός του campus.

«Αυτές οι εντάσεις έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και ενισχύονται από άτομα που δεν συνδέονται με το Κολούμπια και έχουν έρθει στην πανεπιστημιούπολη για να ακολουθήσουν τις δικές τους ατζέντες», είπε, μεταξύ άλλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, περισσότεροι από 100 φοιτητές συνελήφθησαν την Πέμπτη, έπειτα από αίτημα της Shafik στις αστυνομικές αρχές της Νέας Υόρκης να απομακρυνθούν οι σκηνές των διαδηλωτών-φοιτητών. Να σημειωθεί, ότι ο αρχηγός της αστυνομίας τόνισε πως οι φοιτητές ήταν ειρηνικοί– γεγονός που προβληματίζει και θορυβεί ως προς τα βαθύτερα αίτια της σύλληψης. Στο μεταξύ, οι ακτιβιστές που φοιτούν στο εν λόγω Πανεπιστήμιο, ξεκαθάρισαν ότι δεν τάσσονται υπέρ κάποιου φανατισμού, αλλά, στην πραγματικότητα, διαδηλώνουν ενάντια στις εχθροπραξίες που λαμβάνουν χώρα στη Γάζα.

Απέναντι σε αυτές τις κατάφωρα αυταρχικές πράξεις, στάθηκαν, εύλογα, οι διδάσκοντες, διοργανώνοντας απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την άδικη σύλληψη των φοιτητών.

Αντίστοιχο κλίμα και στο Γέιλ έπειτα από διαμαρτυρίες για τον Παλαιστινιακό λαό

Αλυσιδωτές αντιδράσεις καταγράφονται και από άλλα Αμερικανικά Πανεπιστήμια, όπως το Γέιλ. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 45 διαδηλωτές συνελήφθησαν, αφού προηγήθηκε έφοδος της αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων. Μάλιστα, οι αστυνομικοί προειδοποίησαν αρχικά τους διαδηλωτές ότι κινδύνευαν να συλληφθούν αν δεν αποχωρούσαν πάραυτα.

«Στους φοιτητές που συνελήφθησαν θα ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από το Γέιλ, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά κυρώσεων, όπως επίπληξη, προσωρινή ή οριστική αποβολή», ανέφερε από μεριάς του το Πανεπιστήμιο.

Η λογοκρισία «ανθίζει» στο Χάρβαρντ

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ομάδα της Επιτροπής Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης του Χάρβαρντ (PSC), το Πανεπιστήμιο έθεσε σε παύση το εγχείρημα, μετά από ολόκληρους μήνες διοικητικής καταστολής, παρενόχλησης και εκφοβισμού από δεξιούς πολιτικούς και δωρητές. Ακόμη, πρόσθεσε πως το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι η Παλαιστίνη παραμένει η εξαίρεση στην ελευθερία του λόγου.

«Αφού επέλεξε την αδράνεια τη στιγμή που φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές αντιμετώπιζαν σωματική και διαδικτυακή παρενόχληση, απειλές για θάνατο, κακοποίηση και ρατσιστικές επιθέσεις, το Χάρβαρντ αποφάσισε τώρα να διαλύσει τη μοναδική επίσημη φοιτητική ομάδα, αφιερωμένη στο έργο της εκπροσώπησης της παλαιστινιακής υπόθεσης», συμπλήρωσε η ομάδα.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η δραστηριοποίηση της ομάδας διακόπηκε, με το επιχείρημα της προστασίας του Πανεπιστημίου από αντίστοιχα περιστατικά, όπως αυτά που συνέβησαν στο Κολούμπια και στο Γέιλ. Εντούτοις, είναι γνωστό το δυσοίωνο παρελθόν του Χάρβαρντ σε συνάρτηση με τις αμφιλεγόμενες θέσεις του για τον πόλεμο στη Γάζα και τις κατηγορίες για αντισημιτισμό.

Βλέποντας το δέντρο και όχι το δάσος

Ως γνωστόν, για κάθε δράση, υπάρχει και μια αντίδραση, νομοτελειακά. Επαναπροσδιορίζοντας, λοιπόν, το κύριο πρόβλημα, το οποίο απασχολεί την παγκόσμια σφαίρα, σίγουρα δεν συσχετίζεται με τις επιμέρους διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται από εξοργισμένα άτομα. Από άτομα που υποφέρουν και αγανακτούν με τις βαναυσότητες και τις τραγωδίες στη Γάζα, όπου καταδικάζονται σε φρικτό θάνατο άμαχοι πολίτες. Ως εκ τούτου, όλες αυτές οι διαμαρτυρίες δεν αποτελούν παρά αντίδραση στα ψυχοπλακωτικά στιγμιότυπα που διανέμονται στο διαδίκτυο, απεικονίζοντας την τερατώδη υπόσταση της ανθρώπινης φύσης.

Συνεπώς, μέριμνα κάθε κράτους και κάθε φορέα (οφείλει να) είναι η άμεση λήξη της γενοκτονίας και, σε δεύτερο επίπεδο, η υποστήριξη όσων φωνών επιζητούν την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία– έννοιες που ενίοτε χαρακτηρίζονται τετριμμένες στο γραπτό λόγο, αλλά θα αναπαράγονται ακατάπαυστα, μέχρι να πραγματωθούν εξ ολοκλήρου.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα