Ιάσονας Αποστολόπουλος

Την ώρα που το σκάφος Mare Jonio διέσωζε πρόσφυγες σε διεθνή ύδατα, Λίβυοι παραστρατιωτικοί πλησίασαν και πυροβολούσαν στα 2 μέτρα, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πέσουν στη θάλασσα. 

Χτες πιθανόν να χάθηκαν ζωές. Για άλλη μια φορά. Όπως αναφέρει η οργάνωση Mediterranea Saving Humans: «Ένα σκάφος της αυτοαποκαλούμενης Λιβυκής ακτοφυλακής παρενέβη βίαια, την ώρα που το Mare Jonio διέσωζε ένα σκάφος σε κίνδυνο σε διεθνή ύδατα. Ο Λίβυοι παραστρατιωτικοί πυροβόλησαν στο νερό και στον αέρα, προκαλώντας πανικό και οδηγώντας πολλούς να πέσουν στη θάλασσα. Η ομάδα του Mare Jonio διασώζει τους ναυαγούς.  Ζητάμε από την ιταλική κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα ώστε να σταματήσουν οι βίαιες, επικίνδυνες και εγκληματικές συμπεριφορές της αυτοαποκαλούμενης Λιβυκής Ακτοφυλακής».

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε λίγο μετά φαίνεται ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος να φωνάζει προς το λιβυκό λιμενικό: «Μην πυροβολείτε, σταματήστε να πυροβολείτε. Είναι επιχείρηση διάσωσης. Σταματήστε να πυροβολείτε, σταματήστε να πυροβολείτε». Η αποκαλούμενη λιβυκή ακτοφυλακή έριχνε σφαίρες στα δύο μέτρα από το διασωστικό

Το πλοίο είχε αναχωρήσει χθες το απόγευμα από το λιμάνι των Συρακουσών και κατευθύνθηκε προς τη λιβυκή SAR κι ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, οι παραστρατιωτικοί από τη Λιβύη πυροβολούσαν στο νερό, προκαλώντας πανικό και πολλοί άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα. 

«Είμαστε όλοι καλά. Οι Λίβυοι παραστρατιωτικοί πυροβολούσαν για να εμποδίσουν την διάσωση, οι σφαίρες έπεσαν 2 μέτρα μακρυά από το φουσκωτό μας.  Δυστυχώς δεν ξέρουμε αν χάθηκαν πρόσφυγες καθώς όλοι βούτηξαν στο νερό για να γλιτώσουν. Αυτή την στιγμή έχουμε 58 ναυαγούς στο κατάστρωμα» σημείωσε ο διασώστης μετά από την εγκληματική ενέργεια. 

«Αυτό που ζήσαμε ήταν ένα από τα αποτελέσματα των συμφωνιών της ΕΕ με χώρες όπως η Λιβύη, η Τουρκία, η Τυνησία. Προκειμένου να σταματάνε την προσφυγιά, δεν διστάζουν να πυροβολούν διασωστικά καράβια, να βασανίζουν και να προξενούν ναυάγια» έγραψε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος.

«Από την άλλη, αυτό που ζήσαμε ήταν και μια σημαντική νίκη μαζί με τους πρόσφυγες. Όσο εκείνοι αψηφούν τις σφαίρες, και δραπετεύουν από τους διώκτες τους, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σταθούμε αμέριστα στο πλευρό τους και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από τον Οκτώβριο του 2018 που λειτουργεί το «Μάρε Ιόνιο» έχει διασώσει πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες. Περίπου δύο εβδομάδες πριν, είχε διασώσει 113 άτομα. 

Από την αρχή του 2024, 3.791 γυναίκες, άνδρες και παιδιά έχουν επιστρέψει στη Λιβύη, από το μέρος το οποίο προσπαθούσαν να διαφύγουν. Για την Ιταλία που έχει υπογράψει την Σύμβαση της Γενεύης συνιστά παράνομη πρακτική.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί την ακτοφυλακή της Λιβύης εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εμποδίσει τους μετανάστες από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής να φτάσουν στην Ιταλία και επομένως, την Ευρώπη. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η ακτοφυλακή αναχαιτίζει –με αυτές τις εγκληματικές, δολοφονικές πρακτικές– τους μετανάστες στα λιβυκά και διεθνή ύδατα και τους επιστρέφει πίσω στη Λιβύη.

Εν ολίγοις, οι θανατηφόρες πρακτικές γίνονται στο πλαίσιο του σχεδίου 800 εκατομμυρίων ευρώ για τη «διακοπή της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη» από τη Βόρεια Αφρική, θα συνδέσει την ΕΕ πιο άμεσα με τις καταχρήσεις που αναπόφευκτα συμβαίνουν όταν η λιβυκή ακτοφυλακή συλλαμβάνει ανθρώπους στη θάλασσα και τους φέρνει πίσω στη Λιβύη.

Η Μεσόγειος είναι η πιο θανατηφόρα θάλασσα του κόσμου και η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις δολοφονικές πρακτικές που ακολουθούνται εκεί.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα