Μάτι

Από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε η δικαστική απόφαση για τις ποινές σχετικά με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους.

«Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» είπε μια κοπέλα σήμερα στο δικαστήριο.

Οι έξι ένοχοι (από τους 21) αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι. Οι υπόλοιποι 15 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, κρίθηκαν αθώοι. «Σήμερα μας ξανακάψατε…» φώναζαν οι κάτοικοι.

Μέσα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, μετά το άκουσμα της απόφασης, εκσφενδονίσθηκαν από ειρωνικά «μπράβο, μπράβο» μέχρι και καρέκλες. Ένας συγγενής που έριξε μια καρέκλα κατά ενός καταδικασθέντα, κατά τη λύση της συνεδρίασης, συνελήφθη. 

Στην απόφαση για την πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε την ζωή σε 104 ανθρώπους, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ενάμισης χρόνος πέρασε από την έναρξη εκδίκασης της υπόθεσης για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι και το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλλει ποινές φυλάκισης έως και τα 111 χρόνια. Βέβαια, εκτιτέα είναι τα πέντε έτη και με βάση την απόφαση, οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα. Επομένως, με ποσά που κυμαίνονται γύρω στις 40 χιλιάδες ευρώ «ξεμπερδεύουν» οι καταδικασθέντες και εφόσον η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη, οι έξι ένοχοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Να κάνουμε κανέναν έρανο… Ντροπή» φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων.

Οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 2018 είχαν οδηγήσει στο θάνατο 104 πολίτες. Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων, καθώς και των εγκαυματιών που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή. Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!» φώναξε συγγενής θύματος που πήγε μπροστά στο εδώλιο και απευθυνόταν στους κατηγορούμενους.

«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη» φώναξε άλλη συγγενής θύματος, ενώ πολύς κόσμος ξέσπασε σε κλάματα.

Στην απόφαση της δίκης για την πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε την ζωή σε 104 ανθρώπους.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ένοχοι κρίθηκαν οι:

Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (ανθρωποκτονία εξ αμέλειας δια παραλείψεως κατά συρροή σε βάρος 102 ανθρώπων και σωματική βλάβη τελεσθείσα κατά συρροή)

Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (ανθρωποκτονία από αμέλεια με παραλειψη σε βάρος 9 ανθρώπων που πνίγηκαν στη θάλασσα)

Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ανθρωποκτονίας από αμέλεια σε βάρος 102 ανθρώπων και σωματική βλάβη σε βάρος 32 ατόμων)

Νικ. Παναγιώτοπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βάρος 102 ατόμων και σωματική λαβή εξ αμελείας σε βάρος 32 ατόμων)

Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βάρος 102 ατόμων και σωματική λαβή εξ αμελείας σε βάρος 32 ατόμων)

Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά (ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βάρος 102 ανθρώπων)

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων μέσα στην δικαστική αίθουσα, οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από πίσω είσοδο. «Βγείτε έξω να ζητήσετε μία συγγνώμη» φώναζε ο κόσμος. «Ντροπή σας. Αν δεν είμαστε εμείς θα υπήρχαν 500 νεκροί».

Ο κόσμος αναρωτιόταν «Τι θα πείτε στα παιδιά σας» και ζητούσαν από την έδρα και τους καταδικασθέντες να τους κοιτάξουν στα μάτια.

«Διέλυσαν τα σπίτια μας… Το δικαστήριό σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς, στους ζωντανούς και στην αλήθεια.»

Προ μηνών στη δίκη, είχε καταθέσει ο αξιωματικός που υπηρετούσε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, Μιχάλης Αυγουλέας, ότι ενημερώθηκαν για τη χαώδη κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή μετά το σήμα που έφτασε από τη Δανία.

Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει: «Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Κάποιος από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του, ενημερώθηκε το δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από τον αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα».

«Θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση. Θα μπορούσε να γίνει διάσωση με ντουντούκες, αυτό το απλό: να μπουν οι πυροσβέστες στον οικισμό και να μπορέσει ο κόσμος να φύγει», κατέθεσε πριν από ένα χρόνο και ο τότε διοικητής του 12ου ΠΣ Αθηνών, αντιπύραρχος Ιωάννης Κώστας.

Όλα θα μπορούσαν να ήταν αλλιώς. Σχεδόν έξι χρόνια μετά από το τραγικό εκείνο καλοκαίρι όμως, οι εικόνες οδύνης, καταστροφής και των δεκάδων ανθρώπων που πρόλαβαν να ξεφύγουν από τις πυρκαγιές, να έχουν μπει μέσα στη θάλασσα πανικόβλητοι για να σωθούν, έχοντας χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, ακόμη μας στοιχειώνουν. 

Κι η δικαιοσύνη, για άλλη μια φορά, άφαντη… 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα