Βιαιοπραγίες Βουλή

Στιγμές απόλυτης ντροπής καταγράφηκαν στη Βουλή, όταν ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών (και νυν ανεξάρτητος), Κωνσταντίνος Φλώρος, γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο. Εύλογα, το πρώτο ερώτημα που γεννάται στο μυαλό των περισσότερων ατόμων, είναι «γιατί;», «για ποιον λόγο τον χτύπησε;».

Ε, λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος για να ασκηθεί βία, σε καμία περίπτωση. Έχει καταντήσει γραφικό το επαναλαμβανόμενο, τετριμμένο τσιτάτο: «Καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται». Διότι, όχι μόνο δεν καταδικάζεται η βία, αλλά διατρανώνεται σταθερά και διεισδύει ακόμη και σε χώρους που υποτίθεται ότι προάγουν τις πολιτικές διαβουλεύσεις, τη θέσπιση αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων και τον υγιή πολιτικό διάλογο, πάντα με γνώμονα το όφελος των πολιτών.  

Θα υπάρξει ποινή; Ή να αλλάξουμε πλευρό;

Καταρχάς, αναφορικά με την κατάσταση υγείας του κ. Γραμμένου, η διάγνωση φαίνεται να κάνει λόγο για «διάστρεμμα και διάταση της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης, τραυματική ρήξη συνδέσμου του καρπού και της πηχεοκαρπικής, καθώς επίσης και άλλες καθορισμένες διαταραχές της ρινός». Ως εκ τούτου, του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και αναρρωτική άδεια 10 ημερών.

Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε, λογικά, να υπάρξει άμεση σύλληψη του δράστη που προέβη σε βιαοπραγία. Εντούτοις, ως γνωστόν, όσοι βρίσκονται στη Βουλή, δεν καλούνται να εναρμονιστούν με τις υφιστάμενες νομοθετικές διατάξεις, ούτε να απολογηθούν για τυχόν παραβατικές/εγκληματικές συμπεριφορές. Έτσι, ο κ. Φλώρος απλώς θα απομακρυνθεί από τη Βουλή για 15 ημέρες, κατόπιν αποφάσεως του Προέδρου της Βουλής, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα. Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε την «ποινή» ως «χάδι», συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως αυτό προβλέπει ο κανονισμός.

«Δυστυχώς, ο κανονισμός δεν προβλέπει αυτή την κτηνώδη συμπεριφορά. Όταν το φτιάχναμε, νομίζαμε ότι απευθυνόμαστε σε στοιχειωδώς λογικούς ανθρώπους. Το πιο βαρύ που μπορώ να επιβάλω στον βουλευτή ο οποίος χειροδίκησε εναντίον συναδέλφων, αυτή τη στιγμή βάσει του κανονισμού, είναι να τον απομακρύνω με τη φρουρά για 15 ημέρες από τις διαδικασίες του σώματος. Θα ήθελα την άδειά σας για αυτή τη δεκαπενθήμερη ποινή. Είναι ένα “χάδι” έναντι της χυδαιότητας και της κτηνωδίας της συμπεριφοράς του, αλλά θα δούμε εν συνεχεία, προφανώς θα υπάρξει άρση ασυλίας, και θα αντιμετωπίσει και δικαστικά τις συνέπειες αυτής της κτηνώδους συμπεριφοράς».

«Ήθελα την άδειά σας για την ποινή-χάδι, αλλά δεν υπάρχει βαρύτερη. Προφανώς, θα παραπεμφθεί και στην επιτροπή δεοντολογίας. Αλλά όλα αυτά, φαντάζουν χάδι μπροστά σε αυτή κτηνωδία, την οποία θα βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε. Φαίνεται ότι μας έλαχε κι αυτή η συμπεριφορά. Ζητώ συγγνώμη ως Πρόεδρος της Βουλής γι’ αυτό το περιστατικό. Αισθάνομαι ότι αφορά κι εμένα. Έγινε πριν λίγο, εδώ έξω από την Ολομέλεια. Θα φροντίσουμε, ώστε οι συνέπειες αυτής της πράξης να είναι όσο το δυνατόν πιο βαριές», είπε ο κ. Τασούλας.

Στην πραγματικότητα, το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον Πρόεδρο αυτοπροσώπως, αλλά ολόκληρη την εγχώρια κοινωνία, για τους εξής πολύ απλούς λόγους:

Η συλλογική ευθύνη στην κάλπη έχει αντίκτυπο

Φέρει ευθύνη ο καθένας, η καθεμία και το καθένα για τους πολιτικούς εκπροσώπους που στηρίζει. Αναδεικνύοντας την ακροδεξιά στις εκλογές, είναι σαν να παραπονιόμαστε που, συνειδητά, επιλέξαμε να πέσουμε σ’ ένα λασπώδες χαντάκι, εκ του αποτελέσματος.

Στο απυρόβλητο τα πολιτικά πρόσωπα

Γιατί επιτρέπουμε να προβλέπονται τόσο ελαφριές (ή ανύπαρκτες) ποινές για πολιτικά πρόσωπα που υποπίπτουν σε βιαιοπραγίες, απόπειρες συγκάλυψης, οικονομικά εγκλήματα και παρατυπίες; Έχουν προηγηθεί και άλλες περιπτώσεις πολιτικών προσώπων που «κρύφτηκαν» πίσω από την βουλευτική/υπουργική τους ασυλία, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε τρίτα πρόσωπα, προκειμένου να μην βρεθούν προ των ευθυνών τους. Παρ’ όλα αυτά, ο Κανονισμός της Βουλής εξακολουθεί να μην τίθεται υπό αναθεώρηση.

Και «το περιπολικό δεν ήταν ταξί», αλλά έπρεπε να είναι

Οι κανονισμοί που διέπουν τα δημόσια όργανα, τους φορείς και το πολιτικό σκηνικό, είναι πεπαλαιωμένοι και ανταποκρίνονται στις ανάγκες προηγούμενων δεκαετιών. Η τραγική δολοφονία της Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους έξω από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, πέρα από τα αισθήματα θυμού, λύπης και αποστροφής για την ανεπάρκεια της αστυνομίας και της πολιτείας σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, κατέδειξε την ανάγκη για μεταβολές στους κανονισμούς και στα πρωτόκολλα. Αντίστοιχα, ο Κανονισμός της Βουλής δεν είναι αντιπροσωπευτικός και, αν μη τι άλλο, έχει ορισμένα «μελανά σημεία», προς διόρθωση. Συνεπώς, όπου έγκειται ανάγκη, τα περιπολικά γίνονται ταξί και οι φαιδρές τυπικότητες μπορούν να αρθούν, κατόπιν ψηφίσματος ή συγκέντρωσης υπογραφών από την Ολομέλεια της Βουλής.

Επιστρέφοντας στις ευθύνες του κ. Φλώρου, σήμερα αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για επίθεση στη Βουλή σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Τασούλας, το άρθρο 157 του ποινικού κώδικα προβλέπει ότι η βιαιοπραγία ενάντια σε μέλος της Βουλής τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη.

Αν υπάρχει κάποιος, κάποια ή κάποιο που θεωρεί ότι θα εφαρμοστεί επακριβώς ό,τι προβλέπεται και δεν θα πέσει «στα μαλακά», αντ’ αυτού, να σηκώσει το χέρι.

Ο πρότερος βίος της ακροδεξιάς και η επικείμενη άνοδός της στην πολιτική σκηνή

Παρά τις ανεπούλωτες πληγές που προκάλεσαν τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής (Παύλος Φύσσας, Αμπουζίντ Εμπάρακ, κακοποίηση ή απόπειρα δολοφονίας μελών προοδευτικών παρατάξεων κ.ά.), επιμένουμε, ως κοινωνία, να τους δίνουμε φωνή, ορατότητα και βήμα. Μπορεί η Χρυσή Αυγή να καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση, αλλά η ακροδεξιά στο σύνολό της, είναι μια σύγχρονη Λερναία Ύδρα: Όσα κεφάλια κι αν κοπούν, άλλα τόσα θα ξεφυτρώσουν.

Σήμερα, έχουμε τρία συντηρητικά κόμματα στη Βουλή που ασπάζονται τις αντιλήψεις του συντηρητισμού και της ακροδεξιάς, ενώ η κυβέρνηση, όσο κι αν πασχίζει να αποδείξει πως ακολουθεί τις διεθνείς προοδευτικές εξελίξεις, εμπλέκεται διαρκώς σε ζοφερές υποθέσεις/σκάνδαλα (παρακολουθήσεις/Predator, Τέμπη κ.λπ.).  Επομένως, εφόσον είναι γνωστές οι πεποιθήσεις και οι πρότερες πράξεις ανάλογων μορφωμάτων, γιατί προκαλεί εντύπωση η βιαιοπραγία που έλαβε χώρα στη Βουλή;

Το θηρίο, όσο κι αν προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από έναν υποτιθέμενο πατριωτισμό, καλλιεργώντας επικίνδυνες αντιλήψεις, πάντα θα είναι θηρίο και θα τροφοδοτείται από τη βία. Επομένως, χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε την κριτική μας σκέψη γύρω από τα όσα συμβαίνουν και να στρέψουμε το βλέμμα εσωτερικά, ώστε να αναλογιστούμε προς τα πού, τελικά, θέλουμε να κινηθούμε ως κοινωνικό σύνολο.

Διότι, αυτά είναι τα δεινά της ακροδεξιάς.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα