Τέμπη

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης στη Βουλή, έγινε λόγος για το φαιδρό αυτό πόρισμα σε σχέση με τα Τέμπη, βάσει του οποίου οι μοναδικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν, είναι στον σταθμάρχη Λάρισας και στους δύο μηχανοδηγούς των αμαξοστοιχιών. Επ’ ουδενί έγινε αναφορά σε υπουργικές ευθύνες, ενώ παράλληλα ο εισηγητής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, επέμενε διακαώς στον αδιανόητο παράγοντα του «ανθρώπινου λάθους». Έναν χρόνο τώρα, το ίδιο τροπάρι, παρά το γεγονός ότι έχει καταρριφθεί από δεδομένα και γεγονότα.

Η σύμβαση 717 δεν υλοποιήθηκε, το σύστημα τηλεδιοίκησης δεν βρισκόταν σε λειτουργία. Αν και εφόσον είχαν τοποθετηθεί όλοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί για να μην «κρέμεται» το νήμα της ζωής εκατοντάδων επιβατών από ένα ανθρώπινο χέρι, τότε δεν θα υπήρχε εκ των πραγμάτων ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους. Διότι, σε ένα κράτος δικαίου, η ασφάλεια των πολιτών δεν νοείται να εξαρτάται από τις κινήσεις ενός μόνο ανθρώπου, καθώς, με μαθηματική ακρίβεια, θα συμβεί το μοιραίο, όπως πολλάκις είχαν προειδοποιήσει όσοι γνώριζαν εκ των έσω την κατάσταση στο σιδηρόδρομο.

Η απουσία Μητσοτάκη και σημαντικής μερίδας βουλευτών

Από τη δαιδαλώδη αυτή συζήτηση, αξιοσημείωτη ήταν και η απουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προφανώς θεώρησε σημαντικότερη την παρουσία του στην τελετή παραλαβής στρατιωτικών ελικοπτέρων MH-60 Romeo στον Μαραθώνα Αττικής, παρά στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα, δεν δίστασε να μας ενημερώσει για την επιλογή του αυτή με μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στα έδρανα της Βουλής παιζόταν κορώνα-γράμματα η δικαίωση 57 ψυχών.

Εύλογα, η απουσία του στηλιτεύτηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, να δηλώνει: «Η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη». Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναρωτήθηκε: «Δεν όφειλε να είναι εδώ ο κ. Μητσοτάκης;» και συνέχισε, λέγοντας: «Επιλέγει να γυρνάει την πλάτη στην κοινωνία αντί να κοιτάξει την κοινωνία στα μάτια και να αναλάβει τις ευθύνες του».

Επιπλέον, στην ίδια κλίμακα, μεγάλο ποσοστό των βουλευτών της ΝΔ δεν τίμησαν την εν λόγω συζήτηση με την παρουσία τους, μιας και παρίσταντο μόλις 20 από τους 158 στο σύνολό τους. Αδιαμφησβήτητα, η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία ούτε δύναται να μεταφραστεί ως πιεσμένο πρόγραμμα λόγω υποχρεώσεων. Πρόκειται για 138 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο διαχειρίζεται με κάκιστο τρόπο τον αποτρόπαιο θάνατο 57 πολιτών στις ράγες λόγω εγκληματικής αμέλειας. Ενδεχομένως, με την απουσία τους θέλησαν, έστω ορισμένοι εξ αυτών, να εκφράσουν τη δυσφορία τους ως προς τα κακώς κείμενα.

Ο Πορτοσάλτε, ο Άδωνις και ο Μαρινάκης σε προκλητικά ρεσιτάλ απάθειας για τα Τέμπη

Τα άτομα που βρίσκονται σε θέση ευθύνης και επηρεάζουν τα εγχώρια πράγματα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, χρειάζεται να έχουν πλήρη επίγνωση των όσων ξεστομίζουν και να αναλογίζονται εις διπλούν πού απευθύνονται. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, έγιναν ορισμένες άκρως επικίνδυνες δηλώσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην απόδοση ευθυνών για τους 57 νεκρούς και τους 180 τραυματίες στα Τέμπη, αλλά έστρεψαν το δάχτυλο στην κοινωνία. Ειδικότερα, ο δημοσιογράφος, Άρης Πορτοσάλτε, σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας ότι: «Αυτό που βάζουν την κοινωνία και μαζεύει υπογραφές είναι γελοιότητες. Είναι γελοιότητες πραγματικά. Είναι σα να ζούμε σε μια δημοκρατία, την οποία οι ίδιοι θέλουν να την κάνουν μπανανία».

Στο πρόσφατο παρελθόν, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM: «Αντί να ασχολούνται με πράγματα που ενδιαφέρουν πραγματικά τους Έλληνες, ασχολούνται με πράγματα που ενδιαφέρουν μόνο τον μικρόκοσμό τους. Δηλαδή σήμερα στην Ελλάδα πόσοι πιστεύετε ότι από τους 100 συμπολίτες μας ενδιαφέρονται για εξεταστική ή για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη;».

Κι όμως, οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν υπέρ του ψηφίσματος της υπέροχης Μαρίας Καρυστιανού για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας σε περίπτωση που προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, ξεπέρασαν το 1,3 εκατομμύριο. Προφανώς, ο ελληνικός λαός διαφωνεί σφόδρα με την προαναφερθείσα τοποθέτηση και το εκφράζει με κάθε τρόπο.

Ακόμη, καταιγισμό προκάλεσε και η ακόλουθη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη: «Είναι άλλο πράγμα να σταθείς δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και να βοηθήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη και είναι άλλο πράγμα να είσαι παντού δίπλα τους σαν βδέλλα και να προσπαθείς να αποκομίσεις μικροπολιτικά οφέλη. Είναι αξιοθρήνητος όποιος πολιτικός προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη από μια τέτοια υπόθεση».

Επίσης, είναι αξιοθρήνητοι όσοι πολιτικοί λιγοψυχούν και προσπαθούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους, εθελοτυφλώντας συνειδητά και υιοθετώντας αλαζονικές στάσεις απέναντι σε μία ανείπωτη τραγωδία, μια από τις δραματικότερες των τελευταίων ετών, που σφράγισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων (θυμάτων, τραυματιών και των οικείων τους), καθώς επίσης και την κοινωνικοπολιτική ιστορία της Ελλάδας.

Η συγκλονιστική μαχήτρια, Μαρία Καρυστιανού

Σίφουνας η Μαρία Καρυστιανού, η οποία έχασε την κόρη της στο μοιραίο τρένο και έκτοτε, διεκδικεί σφοδρά τη δικαίωση των θυμάτων και την απόδοση πολιτικών ευθυνών. Πριν λίγες ημέρες, προχώρησε σε ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, αναζητώντας τη δικαιοσύνη που αρνήθηκε να της προσφέρει η χώρα της.

«Η διαδικασία ανάκρισης στην Ελλάδα μας δίνει τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει για ακόμα μια φορά. Αλλά αν όχι, όμως, θα γίνει ξανά το κακό. Δεν σας ζητάμε να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Έχουμε τρία αιτήματα: Να προστατεύσετε το κράτος δικαίου, να φροντίσετε για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των συγκοινωνιών», τόνισε.

«Είμαι εδώ γιατί στην Ελλάδα έχουν γίνει κάκιστοι χειρισμοί και μεθοδεύσεις που προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών και παραβιάζουν κατάφωρα τις αρχές του κράτους δικαίου. Είναι απελπιστική η κατάρρευση της εμπιστοσύνης για ορθή λειτουργία των θεσμών. Δεν επιτρέπουμε να νομιμοποιείται η ατιμωρησία. Είμαστε βέβαιοι για συγκάλυψη. Διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Όσο μπορεί να είναι. Δεν είναι όμως και δεν είναι εντάξει για αυτό. Υπάρχουν κανόνες ασφαλείας δεν έχουν εφαρμοστεί», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Εν τέλει, αποφασίστηκε να παραμείνει ανοιχτή η υπόθεση και να παραπεμφθεί στα αρμόδια όργανα, μια απόφαση που αποδέχτηκε γεμάτη ελπίδα μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης. Εντούτοις, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν δίστασε να προβεί σε μία ακόμη δηκτική και αλαζονική δήλωση στο πλαίσιο της εκπομπής «Συνδέσεις» της ΕΡΤ: «Όσον αφορά την παρέμβαση της Ευρωπαίας εισαγγελέως, αυτό που είπε ότι πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμα και κάτι τέτοια, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ την επέμβαση της παντελώς απαράδεκτη, πέραν παντός ορίου θεσμικού ρόλου που έχει. Εγώ, δηλαδή, δεν σας κρύβω ότι αν υπάρχει διαδικασία, ακόμα και να αμφισβητήσουμε τη θέση της, θα πρέπει το κάνουμε. Το να έρχεται μια ευρωπαία αξιωματούχος και να μας λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας, είναι πέραν πάσης λογικής».

«Είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε και ελπίζω να υπάρχουν θεσμοί στις Βρυξέλλες να την τιμωρήσουν γι’ αυτό. Στις Βρυξέλλες, τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη και δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας. Το ξεκαθαρίζω αυτό. Δεν είπε άποψη, έχει θεσμικό ρόλο και μίλησε με ιταμό ύφος σε μια ανεξάρτητη κυρίαρχη δημοκρατία. Ήταν παντελώς απαράδεκτη η κυρία και απορώ πως ο κόσμος δεν βλέπει πόσο απαράδεκτο είναι, ένας άνθρωπος που έχει αξίωμα δημόσιο να παρεμβαίνει κατ’ αυτό τον τρόπο σε ένα κυρίαρχο κράτος».

Πιθανότατα, υπάρχει η ανάγκη παρέμβασης από διεθνείς θεσμούς όταν η δημοκρατία λοιδορείται και κατακερματίζεται βάναυσα σε πολλές περιπτώσεις, όπου εντοπίζεται κατάχρηση εξουσίας, χειραγώγηση των θεσμών και της δικαιοσύνης κ.λπ. Εξάλλου, αν η Ελλάδα ήταν μια χώρα ευνομούμενη και δημοκρατική, θα είχαμε χάσει 57 συμπολίτες μας στα Τέμπη; Θα ήταν αυτές οι συνθήκες στο σιδηροδρομικό δίκτυο; Θα ήταν τέτοια η αμέλεια της κυβέρνησης;

Από μεριάς της, η Λάουρα Κοβέσι τοποθετήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR: «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν. Δεν είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε αυτό. Δεν είμαστε οι νομοθέτες. […] Αν το έργο (σ.σ. η σύμβαση 717) είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως και όπως έπρεπε, αυτό δεν θα είχε συμβεί».

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα