Μέσα από πράξεις και συμπεριφορές, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής για τα Τέμπη εξόργισε την κοινή γνώμη για θέματα που αφορούν την Επιτροπή και όχι μόνο.
Γνωστός στον δημοσιογραφικό χώρο ως διευθυντικό στέλεχος της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και νυν Πρόεδρος της Εξεταστικής για τα Τέμπη έκανε το όλο και συχνότερο δρομολόγιο δημοσιογραφία-πολιτική στις εκλογές του 2019, όταν και κατάφερε να εκλεγεί στην κατά τα άλλα πολύ δύσκολη εκλογική περιφέρεια της Β’ Πειραιώς. Έκτοτε έχει επιλέξει να έχει μία πιο «θορυβώδη» παρουσία. Οι εμφανίσεις του στα κοινοβουλευτικά έδρανα και τα πάνελ είναι γνωστές και παραδοσιακά «δυναμικές». Το γεγονός αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να κερδίσει θέση σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα είτε της πρώτης, είτε της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας. Ίσα-ίσα, θεωρείται ότι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ήταν από εκείνους της κλάσης του που έμειναν πίσω.
Η πρώτη βαρύνουσας σημασίας αποστολή που του ανατέθηκε ήταν από τις πιο δύσκολα διαχειρίσιμες που μπορεί να αναλάβει κάποιος. Διορίστηκε Πρόεδρος της Εξεταστική Επιτροπής για τα Τέμπη. Σκοπός της Επιτροπής ήταν η αποκάλυψη των συνθηκών και των υπαιτίων που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών. Και αν το άκουσμα και μόνο της φράσης «Εξεταστική Επιτροπή» μοιάζει σαν σύντομο ανέκδοτο, η συγκεκριμένη Εξεταστική ενδεχομένως ξεπέρασε κάθε άλλη. Εξάλλου, για πολλούς, η επιλογή του Μαρκόπουλου έβαζε εξ αρχής ταφόπλακα στις ελπίδες διακομματικής συναίνεσης. Με την παρουσία του πολύ απλά τους δικαίωσε.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Η λίστα των μαρτύρων
Προφανώς η κατάρτιση της λίστας των μαρτύρων που θα εμφανιστούν σε μία Εξεταστική Επιτροπή είναι ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες για όλη την πορεία της διαδικασίας. Το καλό το πράγμα φάνηκε, λοιπόν, από την αρχή. Η λίστα των μαρτύρων βλέπετε έμοιαζε πολύ βολική, κυρίως λόγω των απουσιών της. Πολλοί εμπειρογνώμονες και στελέχη των αρμόδιων οργανισμών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν με τις καταθέσεις τους αποκλείστηκαν. Μεταξύ αυτών και ο Κώστας Γενιδούνιας, Πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα μιλώντας από πολύ νωρίς για μία επιχείρηση συγκάλυψης. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος από την πλευρά του διαβεβαίωνε ότι η συγκεκριμένη λίστα δεν είναι οριστική και ότι στην πορεία της επιτροπής θα μπορέσουν να κληθούν και άλλοι μάρτυρες. Μέχρι τώρα, τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Η Επιτροπή που φέρνει γούρι
Σε κάποια ανακοίνωση που έκανε προς τα μέλη της Επιτροπής, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος μίλησε για μία «γουρλίδικη» επιτροπή. Ο λόγος ήταν ότι δύο εκ των μελών της υπουργοποιήθηκαν. Προφανώς αυτή η επιλογή λέξεων ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ενδεχομένως έδειξε τον τρόπο που αντιμετωπίζει και ο ίδιος τον ρόλο του. Μετά τον σάλο και τις οργισμένες αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων, ο Μαρκόπουλος, παρότι με καθυστέρηση, ζήτησε συγγνώμη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η δήλωσή του ήταν άστοχη και ζήτησε συγγνώμη χωρίς, όπως είπε, περιττές δικαιολογίες.
…και διασκέδαση
Και αν με κάποιον τρόπο την πρώτη φορά ξεσήκωσε αντιδράσεις αλλά κάπως τις περιόρισε γιατί, τουλάχιστον, ζήτησε συγγνώμη, δεν πέρασε παρά ένας μήνας, για να ξανακάνει ένα παρεμφερές και εξίσου άστοχο σχόλιο. Σε μία από τις συνηθισμένες κόντρες που είχε με μέλη της επιτροπής από την αντιπολίτευση (συγκεκριμένα με τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα) ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είπε πως «όταν είναι τόσες ημέρες στην Επιτροπή η κα Πέρκα, τι να κάνω άλλο; Το διασκεδάζω».
Αυτή τη φορά δεν απολογήθηκε. Αντιθέτως μίλησε για εμπόριο πόνου και για στοχοποίησή του από σκοτεινά κέντρα. Ομολογουμένως, damage control με δύο συγγνώμες στη σειρά δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να πιάσει. Όχι ότι έπιασε και τώρα.
Ο Γενιδούνιας και το payroll
Ήδη από τις πρώτες ημέρες, όταν αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι συνέβη στα Τέμπη, είχε γίνει σαφές ότι οι συνδικαλιστές οργανώσεις είχαν προειδοποιήσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση των σιδηροδρόμων. Ένας από τους ανθρώπους που βγήκε μπροστά ήταν ο Κώστας Γενιδούνιας. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το όνομά του είχε αποκλειστεί από τη λίστα των μαρτύρων. Η αντιπολίτευση έφερνε και ξαναέφερνε το όνομά του στο προσκήνιο. Η ερώτηση ήταν πιεστική αλλά ταυτόχρονα και πολύ απλή: Γιατί δεν καλείται ο Γενιδούνιας να καταθέσει όσα ξέρει;
Τελικά, ο προεδρεύων την Επιτροπή το πήρε πάνω του και αγανακτισμένος σχεδόν υποστήριξε ότι είναι στο payroll της Hellenic Train.
Η «διαφωνία» με τον καθηγητή
Αλλά δεν ήταν μόνο η Εξεταστική για τα Τέμπη. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της, ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ βγήκε στην επιφάνεια από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Σύμφωνα με αυτό, ένας βουλευτής λογομάχησε με έναν καθηγητή του σχολείου των παιδιών του απειλώντας τον τελικά ότι «θα τον τελειώσει». Ο λόγος του τσακωμού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν οι χαμηλοί βαθμοί του παιδιού του βουλευτή. Η είδηση άρχισε να κυκλοφορεί στα social media μέχρι που ο Δημήτρης Μαρκόπουλος αποκάλυψε ότι ο εν λόγω βουλευτής ήταν ο ίδιος. Ταυτόχρονα βέβαια υποστήριξε ότι επρόκειτο για μία «διαφωνία που λύθηκε άμεσα». Στη συνέχεια, μίλησε για πόλεμο λάσπης που δέχεται από «κέντρα που όλοι γνωρίζουμε».
Η σειρά του Καραμανλή
Ο Κώστας Καραμανλής παρουσιάστηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής. Κεραυνοβολήθηκε από ερωτήσεις, κάποιες φορές πολύ σκληρές. Φανερά όμως είχε τη στήριξη του Προέδρου. Άλλωστε, ο κ. Μαρκόπουλος, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, έλεγε σε τηλεοπτική εμφάνιση ότι χτυπούν τον Καραμανλή προκειμένου «για πρώτη φορά από το 1974 να μην υπάρχει Καραμανλής στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας».