Πρόταση δυσπιστίας

Εφόσον ολοκληρώθηκε η κατάθεσή της, η πρόταση δυσπιστίας συνεπάγεται πρακτικά τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Αφετηρία και έναυσμα για να γίνει αυτό το βήμα, ήταν το περιβόητο δημοσίευμα για την αλλοίωση ηχητικών ντοκουμέντων από το μοιραίο βράδυ στα Τέμπη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις θέσεις αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η πρόταση δυσπιστίας συνυπογράφεται, ούτως ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο 57 συμπολιτών μας.

Εδώ βρίσκεται ολόκληρο το κείμενο.

Ανδρουλάκης: «Τα Τέμπη συμβολίζουν την ηθική και πολιτική σας κατάρρευση»

«Αναλαμβάνω σήμερα μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλία γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Σε μια σειρά από σκάνδαλα, βιώνουμε το ίδιο μοτίβο. Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο, κυβερνητική αποτυχία η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια, αντί να επιλέγετε το δρόμο της αλήθειας. Πριν από λίγες ημέρες από αυτό το βήμα απέναντι στα άδεια κυβερνητικά έδρανα, στην άδεια καρέκλα Πρωθυπουργού και Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία των Τεμπών συμβολίζει την πολιτική σας αποτυχία. Ζητήσαμε προανακριτική επιτροπή για τη μη εκτέλεση της 717 και είπατε “όχι”. Η εξεταστική που συγκροτήσατε απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες με δική σας ευθύνη».

«Καταθέσατε πόρισμα εκατοντάδων σελίδων για να αποδώσετε την ευθύνη στο ανθρώπινο λάθος. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που εσείς ορίσατε λέει ότι αν λειτουργούσε το σύστημα ασφάλειας, δεν θα γινόταν το δυστύχημα. Προχθές, ένα δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας αναφέρει ότι την ώρα που όλη η Ελλάδα θρηνούσε, η μόνη έγνοια της κυβέρνησης ήταν ο μικροπολιτικός χειρισμός. Να αποδοθεί όλη η ευθύνη στον σταθμάρχη που εσείς διορίσετε. Πριν οι συνομιλίες δοθούν στην δικαιοσύνη κάποιοι της είχαν στην κατοχή τους. Αυτοί ήταν που οργάνωσαν υποκλοπές, πήραν στο κόμμα τους τα απόρρητα προσωπικά δεδομένα. Κοροϊδεύετε την κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα».

[…] Οφείλουμε να απαντήσουμε στην κοινωνία που ζητά δικαιοσύνη να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας. Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των πράξεων του. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας υπογεγραμμένη από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Αυτή τη φορά, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ για να απολογηθεί για τα πειραγμένα της κυβέρνησής του. Για τα πειραγμένα των Τεμπών και κάθε άλλης υπόθεσης. Μαζί θα κληθούν να απαντήσουν και οι βουλευτές του: Θα συνεχίσουν να επικροτούν; Πρέπει να μπει φραγμός στην αλαζονεία, την ασυδοσία σας. Να σταματήσουμε τη θεσμική παρακμή, την οποία συζητά όλη η Ευρώπη», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου μίλησαν εκ μέρους της κυβέρνησης Βορίδης και Πλεύρης

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, «κούνησε το δάχτυλο» στα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας, ισχυριζόμενος πως προσπαθούν να την εδραιώσουν με «παραλογισμούς, ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις, υποψίες, υπαινιγμούς».

Ειδικότερα, δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Δημιουργείτε συνθήκες πολιτικής εκμεταλλεύσεως μιας ανθρώπινης τραγωδίας. Από που προκύπτει η εμπλοκή του Πρωθυπουργού; Από πουθενά, από την ανάγκη του πραγματικού σας κινήτρου να δημιουργήσετε συνθήκες πολιτικής εκμεταλλεύσεως μιας ανθρώπινης τραγωδίας. Και σήμερα έχουμε την κορωνίδα και την επίρρωση αυτού του πολιτικούς σκοπού. Και σήμερα φάνηκε η μεθόδευσή σας».

«Η αλήθεια είναι ότι δημιουργεί εντύπωση η πρόταση δυσπιστίας. Όσα αναπτύξατε, είναι ζητήματα που απασχόλησαν την Ολομέλεια πολλές φορές. Τα Τέμπη τα συζητήσαμε στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής. […] Ποιο είναι το προστιθέμενο στοιχείο που σας οδηγεί στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας; Γιατί δεν το κάνατε το προηγούμενο διάστημα και το δηλώσατε την περασμένη Κυριακή; Το δημοσίευμα του βήματος. Τι λέει; Αναφέρεται σε μια υπόθεση που έχουν δοθεί εξηγήσεις και κανείς δεν καταλαβαίνει τι θέλει να πει».

«Όταν σας λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων, εννοούμε στη σύνδεση του δημοσιεύματος με την πρόταση που καταθέτετε σήμερα. Βεβαίως και δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα».

Ακόμη, ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, εξαπέλυσε, με τη σειρά του, πυρά άνευ προηγουμένου ενάντια στα κόμματα που υπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας:

«Συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων για μικροπολιτικό όφελος. Έχετε αποσύρει πλήρως τις ευθύνες του ανθρώπου που έβαλε δύο τρένα στην ίδια γραμμή και συγκρούσθηκαν μεταξύ τους για να έχετε μικροκομματικό όφελος. Πρόκειται για την πρώτη πρόταση δυσπιστίας που έχει κατατεθεί και η οποία δεν συνδέεται με κυβερνητική πολιτική. […] Καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής. Καλοδεχούμενη και σας προκαλούμε να εξαντλήσετε όποιο μέσο θέλετε, διότι εδώ θα είναι συντεταγμένη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ο ελληνικός λαός που την στηρίζει για να σας δίνει τις απαντήσεις».

Κωνσταντοπούλου, Παππάς, Τζάκρη και Τσακαλώτος υπέρ της δικαίωσης και της απόδοσης ευθυνών

Εν μέσω των υφιστάμενων συνθηκών στη Βουλή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια σειρά ομιλιών, διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσων μεταξύ των πολιτικών προσώπων. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγόρησε ευθέως τον Πρωθυπουργό για συγκάλυψη στην τραγική υπόθεση των Τεμπών:

«Ενέργειες συγκάλυψης διαπράττονται καθημερινά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό από την κυβέρνησή του, από τον υπαίτιο και υπόλογο υπουργό, Κώστα Καραμανλή, από όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα της ΝΔ, κ. Αγοραστό, κ. Τριαντόπουλο, κ. Πλεύρη και όλους εκείνους που έχουν προσωπική σύνδεση και ευθύνη προσωπική σε σχέση με τα γεγονότα. Όλους εκείνους που προσπάθησαν να κλείσουν άρον-άρον την Εξεταστική Επιτροπή. […] Η διαδικασία αυτή για την Πλεύση Ελευθερίας έχει αξία πρόσκλησης σε απολογία της κυβέρνησης και οφείλω να πω ότι είδαμε στα κυβερνητικά και πλειοψηφικά έδρανα, τους συνήθεις υπόπτους τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Πλεύρη, αλλά δεν είδαμε τους κύριους εμπλεκομένους, τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καραμανλή».

Στην ίδια κλίμακα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, έκανε λόγο για εκλογές και παραίτηση της τρέχουσας κυβέρνησης:

«Αυτές τις τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. […] Βάλατε μπροστά μία διπλή στρατηγική: Μπάζωμα-ξεμπάζωμα και μονταζιέρα»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε ανοιχτά για συγκάλυψη και για αποποίηση ευθυνών:

«Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έμαθε το βασικό μάθημα του Watergate: Αν έχεις κάνει την κουτσουκέλα, που δεν είναι κουτσουκέλα, αλλά είναι κάτι πολύ σοβαρό, ομολόγησέ το, γιατί θα πληρώσεις διπλά, τριπλά, τετραπλά, για τη δικαιολογία. Αυτό που πληρώνετε τώρα, δεν είναι αυτά που δεν κάνατε. Αν είχατε πάει στον ελληνικό λαό και είχατε αναγνωρίσει ότι έγιναν λάθη και αυτά είναι τα λάθη, τώρα δεν θα είχατε 70% του κόσμου εναντίον σας. Αυτό που έχουμε τώρα, όπως και στο Watergate, είναι συγκάλυψη και αυτό πληρώνετε και θα το πληρώνετε για πολύ καιρό ακόμα».

Τον παλμό της κοινής γνώμης έθεσε επί τάπητος η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη, λέγοντας: «Η πρόταση δυσπιστίας δεδομένων των κοινοβουλευτικών συσχετισμών περισσότερο αντιπροσωπεύει μια συμβολική αποτύπωση του δημοσίου αισθήματος και για αυτό τον λόγο και συνυπογράψαμε και την στηρίζουμε. Γιατί όταν μια κυβέρνηση προκαλεί διαρκώς και βρίσκεται σε δυσαρμονία με το πραγματικό εκλογικό σώμα πρέπει να της αποδίδεται η αρμόζουσα απαξία».

Παράλληλα, συμφώνησε με το αίτημα του κ. Παππά για προσφυγή στην κάλπη, με σκοπό, η ελληνική κοινωνία να κρίνει δημοκρατικά την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Αντί επιλόγου

Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης, αναμένεται να σημειωθούν έντονοι διάλογοι στη Βουλή, αναφορικά με το φλέγον και επώδυνο τραύμα από τη σύγκρουση στα Τέμπη. Η κοινωνία και η κοινή γνώμη, στο σύνολό τους, έχουν λάβει ξεκάθαρη θέση: Υπήρξε συγκάλυψη και δεν είναι η πρώτη φορά, λειτουργεί ως επαναλαμβανόμενο μοτίβο ο εν λόγω τρόπος διαχείρισης αντίστοιχων υποθέσεων.

Εξάλλου, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, είναι γνωστή τοις πάσι η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα αναφορικά με την υποβάθμιση του κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αν μη τι άλλο, αυτό είναι ένα ισχυρότατο αντεπιχείρημα στις φαιδρές δικαιολογίες που ξεστομίζονται για μικροκομματικά συμφέροντα όσων πολιτικών δυνάμεων ζητούν δικαίωση.

Για τα θύματα και τις οικογένειές τους, για όσες ψυχές τραυματίστηκαν σωματικά ή ψυχικά εξαιτίας αυτού του εγκλήματος, για την απόδοση της δικαιοσύνης και για κάθε άτομο που αισθάνεται ότι ζει κατά τύχη, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούν οι ένοχοι προ των ευθυνών τους και να τιμωρηθούν όπως ορίζει η εγχώρια νομοθεσία.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα