Τέμπη Μοντάζ

Τα τελευταία 24ωρα, ήρθε στην επιφάνεια ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής», βάσει το οποίου προκύπτει μοντάζ στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών, προτού λάβει χώρα η ανείπωτη και πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Εύλογα, υπό αυτό το πρίσμα, «φούντωσαν» έτι περισσότερο οι φωνές που έκαναν λόγο για συγκάλυψη και αποσιώπηση ενός εγκλήματος, το οποίο στέρησε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η κυβέρνηση, με τον Παύλο Μαρινάκη να λοιδορεί την εν λόγω δημοσιογραφική έρευνα, χαρακτηρίζοντάς την ως «δημοσιογραφική κηλίδα» μετά περισσής άνεσης, ανεξάρτητα αν υποστηρίζεται από έγγραφα. Ένα ζήτημα που εγείρει πληθώρα ερωτημάτων και έχει τεθεί στο παρελθόν επί τάπητος από ΜΜΕ, ενδεχομένως με διαφορετική μορφή.

Το επίμαχο δημοσίευμα και οι παραπλανητικές αλλοιώσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αποκαλύφθηκε η αλλοίωση δύο συνομιλιών από το βράδυ της σιδηροδρομικής σύγκρουσης.

Ειδικότερα, για να υπάρξει μια ομαλή αλληλουχία, όπως φαίνεται να προκύπτει από νεότερα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου προς την υποτιθέμενη «λάθος πορεία» δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία– όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο– αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά. Επομένως, έγινε συρραφή συνομιλιών του σταθμάρχη με δύο διαφορετικά τρένα.

Ένα μοντάζ που εξυπηρετεί σε τεράστιο βαθμό το φαιδρό πια επιχείρημα του ανθρώπινου λάθους:

– «Βασίλη, φεύγω;

– Φεύγεις, φεύγεις».

Ως γνωστόν, ηχητικά ντοκουμέντα δημοσιεύτηκαν σχεδόν αμέσως μετά την πρωτοφανή σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, με το Πρώτο Θέμα να κατέχει τα πρωτεία. Αυτό που, ενδεχομένως, έρχεται να συμπληρώσει το ρεπορτάζ αυτό, είναι το σημείο όπου υπήρξε συρραφή, ούτως ώστε να δοθεί ισχυρότερη βαρύτητα στον ανθρώπινο παράγοντα.

Όπως, λοιπόν, αναφέρεται στο «ΒΗΜΑ», ο Βασίλης, ο οποίος έλαβε «πράσινο φως» για να αναχωρήσει, δεν ήταν στην πραγματικότητα ο οδηγός του Intercity, το οποίο συγκρούστηκε, μιας και ο οδηγός της αμαξοστοιχίας λεγόταν Γιώργος Κουτσούμπας– και ήταν ένα εκ των θυμάτων. Έτσι, προκύπτει ότι, προφανώς, ο Βασίλης ήταν οδηγός ενός διαφορετικού δρομολογίου. Εκτός αυτού, διαφαίνεται το ερώτημα ως προς το πώς αποκτήθηκε παράνομη πρόσβαση στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά τη σύγκρουση και κατόπιν, ως προς το υποκείμενο που προέβη σε αλλοίωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ρεπορτάζ επισημαίνει αναντιστοιχία στα όσα ισχυρίστηκαν τα στελέχη του ΟΣΕ, αφού είχαν αναφέρει αρχικά ότι τα σχετικά ηχητικά ντοκουμέντα δόθηκαν στην ελληνική αστυνομία λίγες ώρες μετά το δυστύχημα. Εντούτοις, τα νέα έγγραφα καταδεικνύουν χρονοκαθυστέρηση, ότι, δηλαδή, δόθηκαν τρεις μέρες αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα είναι καίριο και παραμένει: Εφόσον έγινε μοντάζ, ποιο πρόσωπο κρύβεται πίσω από την πράξη αυτή και ποιος ήταν ο σκοπός;

Οι απαντήσεις από ΝΔ και ΕΛ.ΑΣ

Αναμενόμενη ήταν και η τοποθέτηση της κυβέρνησης, από κάθε άποψη:

«Η δήθεν φοβερή αποκάλυψη του Βήματος της Κυριακής την οποία “έντυσε” με τον παραπλανητικό και ψευδή τίτλο περί μονταζιέρας και συγκάλυψης, έχει γίνει από τις 4 Μαρτίου του 2023 από την κρατική ΕΡΤ και πολλά ακόμα μέσα. Η αστυνομία απάντησε, ξεκαθαρίζοντας ότι όλο το ηχητικό υλικό δόθηκε αυτούσιο και χωρίς απομαγνητοφώνηση στις εισαγγελικές αρχές από την πρώτη στιγμή. Αυτό ακριβώς το υλικό είναι που αποτελεί και τη βάση της έρευνας και των διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί από τη δικαιοσύνη».

«Ενώ κομμάτια αυτού του υλικού έχουν παίξει και στα μέσα του ομίλου που τροφοδοτεί μέσω fake news σενάρια συνωμοσίας για μια υπόθεση που έχει πληγώσει κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα! Η τακτική των παραπλανητικών τίτλων για δημιουργία εντυπώσεων είναι άκρως επικίνδυνη, όταν δε τη χρησιμοποιούν κάποιοι στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων καταντά άθλια».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρνάκης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Το ΒΗΜΑ της Κυριακής” αποτελεί δημοσιογραφική κηλίδα στην ιστορική πορεία της […]. Θα περίμενε κανείς από ένα έγκριτο έντυπο να μην καλλιεργεί ανυπόστατες θεωρίες περί “μονταζιέρας” προκειμένου να αναδειχθεί, υποτίθεται, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στο τραγικό δυστύχημα. Γιατί ο ρόλος αυτός είναι, δυστυχώς, προφανής και έχει αποδειχθεί από όλα τα έως τώρα στοιχεία. Μαζί, βεβαίως, με μία σειρά και από άλλες πτυχές, τις οποίες ερευνά η δικαιοσύνη».

Ο ρόλος αυτός είναι προφανής. Και ο νοών νοείτο.

Από πλευράς της, η ΕΛ.ΑΣ, γνωστοποίησε ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ως απάντηση:

«1. Από το αρχείο που τηρείται στην Υπηρεσία μας προκύπτει ότι με το υπ΄ αριθ. 90111942 έγγραφο από 2-3-2023 απεστάλησαν ηλεκτρονικά αρχεία με καταγραφές συνομιλιών που αφορούν το Ραδιοτηλέφωνο, το Σύστημα GSM-R και της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής του Σ.Σ Λάρισας, εντός φορητής συσκευής αποθήκευσης (USB), από τη Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Eν συνεχεία προσκομίστηκαν στην προαναφερθείσα αστυνομική Υπηρεσία στις 3-3-2023 και κατασχέθηκαν στις 4-3-2023. Ακολούθως απεστάλησαν στην Υπηρεσία μας με την υπ΄ αριθ. 1019/21/1-ρια, από 14-3-2023 αναφορά, κατ΄ εκτέλεση της από 9-3-2023 παραγγελίας του Γ Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Λάρισας.

2. Από την Υπηρεσία μας συντάχθηκε η υπ’ αριθ. 3022/21/8623-α΄από 22-3-2023 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης στην οποία εξήχθησαν εκατοντάδες αρχεία συνοδευόμενα με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά όπως ημερομηνία δημιουργίας, τροποποίησης, μέγεθος και αλφαριθμητικής τους ταυτότητας κ.α.. Σημειώνεται ότι, μεταξύ αυτών των αρχείων, εμπεριέχονται τα ηχητικά αρχεία διαμόρφωσης (.wav) με ονομασίες CH1_000003e3_443.wav και CH1_000003e4_443.wav. Τα εν λόγω αρχεία αποθηκεύτηκαν σε ψηφιακό μέσο σε μορφή παραρτημάτων που συνόδευε τη σχετική έκθεση.

3. Για την εν λόγω υπόθεση έχουν πραγματοποιηθεί και έτερες εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, κατόπιν σχετικών παραγγελιών.

4. Σημειώνεται ότι από την Υπηρεσία μας δεν πραγματοποιήθηκε απομαγνητοφώνηση για την εν λόγω υπόθεση».

Τα ερωτήματα παραμένουν

Παρ’ όλες τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που έρχονται στο φως κατά καιρούς, εξακολουθούν να υπάρχουν αμέτρητα αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με τη μοιραία νύχτα στα Τέμπη. Ερωτήματα, τα οποία δεν σχετίζονται κατ’ ανάγκην με τα περιβόητα ηχητικά ντοκουμέντα και την αλλοίωση αυτών, αλλά με τη συλλογική ανάγκη για απόδοση ευθυνών σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, ικανά να χειραγωγήσουν θεσμούς, νόμους και τη δικαιοσύνη αυτή καθαυτή.

Σε μια ευνομούμενη χώρα και σε ένα κράτος δικαίου, είναι ανυπόστατο να επιβιώνουν οι πολίτες «κατά τύχη». Πόσο μάλλον δε, πολιτικά πρόσωπα που αδιαφορούν συνεχόμενα και εγκληματικά, να επικαλούνται «κούφια» επιχειρήματα, αποποιούμενα τις βαρύτατες ευθύνες τους. Ανεξάρτητα από ηχητικά ντοκουμέντα και θεωρίες συνομωσίας, ο χαμός 57 ανθρώπων, συνιστά έγκλημα. Ως εκ τούτου, οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να δικαστούν όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Μόνο τότε θα δικαιωθούν οι νεκροί, οι τραυματίες, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία που τραυματίζεται καθημερινά.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα