Καλάθι Πάσχα

Σε ισχύ από σήμερα βρίσκονται το «Καλάθι του Πάσχα» και το «Καλάθι του Νονού», ως μια υποτιθέμενη απόπειρα αποκλιμάκωσης των διαρκώς αυξανόμενων τιμών σε τρόφιμα και εποχιακά είδη, εν μέσω του επώδυνου πληθωρισμού. Ωστόσο, ως προς τα οικονομικά μέτρα στήριξης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε πως καταρρίπτεται το σενάριο για έκτακτο επίδομα Πάσχα προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αντ’ αυτού, ανέδειξε την πρόσφατη, υποτυπώδη αύξηση του βασικού μισθού, που αυτή τη στιγμή κυμαίνεται περίπου στα 704€ καθαρά.

Πάρα ταύτα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις οικονομικής ενίσχυσης, ειδικά των ευάλωτων πολιτών, χωρίς ωστόσο να έχει γνωστοποιηθεί ακόμη κάποια επίσημη απόφαση, ανατρέποντας τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί. Εφόσον, λοιπόν, δεν χαραχτεί κάποιο διαφορετικό μονοπάτι, θα γιορτάσουμε και το φετινό Πάσχα με καλάθια και καβούρια στις τσέπες.

Τι εστί «Καλάθι του Πάσχα»;

Ως είθισται, τα τελευταία χρόνια, το «Καλάθι του Πάσχα» ενεργοποιείται ως προέκταση από το «Καλάθι του Νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων, ούτως ώστε, κατά την άποψη όσων το έθεσαν ως μέτρο κατά της ακρίβειας, να ανακουφιστούν οικονομικά οι καταναλωτές. Ειδικότερα, εντάσσονται οι εξής κατηγορίες:

 • Αρνί
 • Κατσίκι
 • Τσουρέκι
 • Πασχαλινά, σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ότι: «Στηρίζουμε εμπράκτως τα νοικοκυριά, ώστε κάθε οικογενειακό τραπέζι να γεμίσει με τα απαραίτητα αγαθά, σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τιμές. Πρωτοβουλίες όπως το “Καλάθι του Πάσχα” αυξάνουν και τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων πώλησης τροφίμων προς όφελος των καταναλωτών».

Έγινε.

Το δεύτερο σκέλος, περί ανταγωνισμού, βάσει απλών μαθηματικών και κοινής λογικής, πράγματι μπορεί να ευσταθεί. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των πολιτών, όμως, αρκεί μια απλή επίσκεψη στο πλησιέστερο σούπερ μάρκετ, όπου, δυστυχώς, καθίσταται σαφές, ότι τα προϊόντα των περιβόητων καλαθιών με τις, υποτίθεται, ελκυστικές προσφορές, είναι συνήθως ακριβότερα από τα private label.

«Καλάθι του Νονού»: Τουτέστιν;

Στην ίδια κλίμακα είναι δομημένο και το «Καλάθι του Νονού», το οποίο επίσης κάνει «πρεμιέρα» σήμερα και εφαρμόζεται σε καταστήματα παιχνιδιών. Το εν λόγω μέτρο επανέρχεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με το επιχείρημα ότι θα δώσει μια οικονομική «ανάσα» στους νονούς, προκειμένου να αγοράσουν τα καθιερωμένα δώρα για το βαφτιστήρι τους.

Ως εκ τούτου, οι υπαγόμενες κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής:

 • Πασχαλινές λαμπάδες, παιχνίδια
 • Επιτραπέζια, Παζλ
 • Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
 • Βρεφικά παιχνίδια
 • Φιγούρες δράσης
 • Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
 • Οχήματα, τηλεκατευθυνόμενα
 • Ηλεκτρονικά παιχνίδια
 • Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
 • Λούτρινα
 • Μουσικά παιχνίδια
 • Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά)

Με πρόχειρους υπολογισμούς και μια σύντομη περιήγηση σε καταστήματα που πωλούν τέτοια είδη, το συμπέρασμα είναι κοινό: Επί της ουσίας, όλα αυτά τα καλάθια –που κανείς, μα απολύτως κανείς δεν ζήτησε– λειτουργούν επικουρικά κυρίως στην «ανακύκλωση» χρημάτων προς τις επιχειρήσεις και όχι στη διαφύλαξη των εξαιρετικά χαμηλών απολαβών του μέσου ατόμου.

Αναμένοντας μια στάλα κρατικής πρόνοιας

Αντιθέτως, σχετικά με την εμφάνιση χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ευάλωτων νοικοκυριών, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, δεν αναμένεται να πραγματωθεί κάτι τέτοιο. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση μελετά ορισμένα σενάρια ενδεχόμενων ελαφρύνσεων, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια επιβεβαιωμένη πληροφορία:

Έκτακτο βοήθημα Πάσχα υπό προϋποθέσεις:

 • Απόφαση χορήγησης: Απρίλιο
 • Προϋπόθεση: Υπερ-απόδοση εσόδων προϋπολογισμού
 • Θα δοθεί: Πριν το Πάσχα
 • Θα αφορά: Ευάλωτους πολίτες

Επικρατέστεροι δικαιούχοι:

 1. 1.055.000 χαμηλοσυνταξιούχοι (Έκτακτο βοήθημα: 150-200€/Προϋπόθεση: Κύρια σύνταξη έως 700€)
 2. 800.000 οικογένειες με παιδιά (Έκτακτο βοήθημα: Μιάμιση μηνιαία δόση/Προϋπόθεση: Εγκεκριμένη αίτηση Α21)
 3. 210.000 ευάλωτα νοικοκυριά (Δικαιούχοι: Ελαχ. Εγγυημένου Εισοδήματος/Έκτακτο βοήθημα: 50% μηνιαίου επιδόματος)
 4. 225.000 άτομα με αναπηρία (Δικαιούχοι: Προνοιακού ΟΠΕΚΑ/Έκτακτο βοήθημα: 150-200€).

Τυχόν πρόσθετα χρήματα στις προαναφερθείσες κατηγορίες πολιτών θα συνεπάγονταν, όντως, κρατική αρωγή. Διότι, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, μια μέση οικογένεια βιώνει την οικονομική δυσπραγία καθημερινά με κάθε τρόπο. Σ’ ένα καθεστώς που προσπαθεί να εδραιώσει τα καλάθια ως μέσο οικονομικής ενίσχυσης πολιτών, ανήμπορων να καλύψουν τα βασικά κόστη διαβίωσης κάτω από τη σκληρή σπέκουλα του πληθωρισμού και την ανεπαρκή μισθολογική αύξηση, για την οποία μάλλον η κυβέρνηση περίμενε «δάφνες».

Έτσι, παραμένουμε έρμαια μιας ατέρμονης και εκνευριστικά αργόσυρτης μεταβολής που, επιτέλους, θα σημάνει την οριστική άρση της λαϊκής φτωχοποίησης. Καταστάσεις αδιανόητες, κωμικοτραγικές και αντικρουόμενες με τις ουσιώδεις κρατικές παρεμβάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου στ’ αλήθεια βρίσκονται στο επίκεντρο οι συλλογικές και κοινωνικές ανάγκες. Οπότε, αναγκαζόμαστε να αγναντεύουμε με τα κιάλια στον ορίζοντα, μήπως «προσγειωθούν» επιδόματα Πάσχα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα