Ισραήλ-Ιράν

Ήταν ξημερώματα Κυριακής, όταν το Ιράν εκτόξευσε drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να γίνει αισθητή μια σειρά εκρήξεων –που, πιθανότατα, οφειλόταν στην ενεργοποίηση της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας–και, εύλογα, «έσπειρε» τον πανικό μεταξύ των κατοίκων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την υπηρεσία πρώτων βοηθειών «Το κόκκινο αστέρι του Δαβίδ», οι άνθρωποί της κλήθηκαν να περιθάλψουν 31 άτομα που υπέστησαν μικροτραυματισμούς ή κρίσεις πανικού, μεταβαίνοντας στα καταφύγια. Επίσης, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ένα 7χρονο κορίτσι με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, εξαιτίας θραυσμάτων από πύραυλο αναχαίτισης που εκτοξεύτηκε από την πλευρά του Ισραήλ.

Ενδεχομένως, η πρώτη μετωπική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ να πυροδοτήθηκε από πρότερο χτύπημα του Ισραήλ σε κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό. Κάπως έτσι, γράφτηκε ο πρόλογος μιας ακόμη αιματηρής σύγκρουσης.

Στο πλάι του Ισραήλ ο Μπάιντεν – Πώς αντιδρούν άλλες χώρες στις εχθροπραξίες;

Σε μία ενιαία διπλωματική αντίδραση επιθυμεί να προχωρήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προτείνοντας σύγκλιση των ηγετών της G7, με γνώμονα την παύση των πυρών. Επιπλέον, ανάφερε πως οι ΗΠΑ συντέλεσαν στην άμυνα του Ισραήλ, καταρρίπτοντας σχεδόν όλους τους πυραύλους και, μέσω δημοσίευσής του στο Twitter/X, εξέφρασε τη στήριξή του στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στην ίδια κλίμακα, ο Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τις, αυξανόμενης έντασης, επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ, ζητώντας την άμεση λήξη των εχθροπραξιών. Αντίστοιχες ήταν και οι θέσεις της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ά.

Από μια λεπτή κλωστή κρέμεται το μέλλον της Μέσης Ανατολής – Θα απαντήσει το Ισραήλ;

Σε μία άκρως τεταμένη ατμόσφαιρα, όπου η παραμικρή λανθασμένη κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία για τη μοίρα της Μέσης Ανατολής, συμπαρασύροντας παράλληλα και δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ευρώπης κ.λπ., εναγωνίως αναμένεται να ανακοινωθούν οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ. Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, δεν έχει αποκλειστεί πλήρως το σενάριο που θέλει αντίποινα από το Ισραήλ προς το Ιράν, αψηφώντας το σκληρό δόγμα του Ιράν που προϋποθέτει πως: «Απαντάμε σε όσους μας χτυπούν».

Παρά το γεγονός πως το Ισραήλ φαίνεται να βασίζεται σε μία στρατηγική συμμαχία με την Αμερική, στην περίπτωση αντεπίθεσης, οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αναμειχθούν υπό αυτό το πρίσμα.

Ισραήλ-Ιράν σφραγίζονται από μια μακροχρόνια εχθρότητα

Θα είχε ενδιαφέρον να τεθούν επί τάπητος οι διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς επίσης και τα αίτια που οδήγησαν στη μεταξύ τους αντιπαλότητα.

Το 1979, μέχρι το ξέσπασμα της ιρανικής επανάστασης, οι δύο χώρες βάδιζαν πλάι-πλάι, δίχως προβλήματα. Εντούτοις, η εν λόγω επανάσταση μετέβαλε το τοπίο, εγκαθιδρύοντας ένα καθεστώς, όπου δεν αναγνωριζόταν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και, ως εκ τούτου, άρχισε να επιδιώκεται η εξάλειψή του. Ειδικότερα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, έχει χαρακτηρίσει το Ισραήλ ως «καρκινικό όγκο» που «αναμφίβολα θα ξεριζωθεί και θα καταστραφεί».

Το Ισραήλ, από μεριάς του, υποστηρίζει ότι το Ιράν αποτελεί υπαρξιακή απειλή, όπως αποδεικνύεται από τη ρητορική της Τεχεράνης, τη συσσώρευση δυνάμεων που έχουν ορκιστεί για την καταστροφή του Ισραήλ, τη χρηματοδότηση και τον οπλισμό παλαιστινιακών ομάδων συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, με το Ιράν να κινεί τα νήματα.

Αναφορικά με την πρόσφατη επίθεση στο Ισραήλ, το Ιράν αναφέρει πως ήταν απάντηση σε χτύπημα του Ισραήλ που έλαβε χώρα την 1η Απριλίου σε κτίριο του ιρανικού προξενείου της Δαμασκού, καταστρέφοντας ολοσχερώς το κτίριο και σκοτώνοντας επτά αξιωματικούς των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC). Να σημειωθεί, ότι το οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης διοχετεύουν όπλα και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων υψηλής ακρίβειας, μέσω της Συρίας στη Χεζμπολάχ. Επομένως, δεν αποκλείεται το Ισραήλ να επεδίωκε την αναστολή αυτών των δραστηριοτήτων.

Οι τραγικές επιπτώσεις των πολεμικών συγκρούσεων σε αριθμούς

Δυστυχώς, τα προαναφερθέντα γεγονότα δεν συνιστούν στην έναρξη, αλλά τη συνέχεια ενός εκτεταμένου ζητήματος, η απαρχή του οποίου έγινε στις 7 Οκτωβρίου, με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, προκηρύσσοντας έναν ανελέητο πόλεμο άνευ όρων, ο οποίος μεταφράζεται σε αμέτρητες ανθρώπινες απώλειες.

Υπολογίζεται, ότι στην πρώτη κιόλας επίθεση της Χαμάς, θανατώθηκαν 1.200 πολίτες, κυρίως άμαχοι, ενώ εν συνεχεία, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι στη Γάζα, με το 70% αυτών να είναι γυναίκες και παιδιά. Συγχρόνως, ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 70.000, σκιαγραφώντας ένα ζοφερό και φρικιαστικό τοπίο, όπου κυριαρχεί ο όλεθρος. Με αφορμή τα δυσμενή αυτά δεδομένα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, έχει δηλώσει, μεταξύ άλλων: «Δεν φαίνεται να υπάρχουν όρια, ούτε λόγια, για να καταγράψουμε τη φρίκη που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας στη Γάζα. Αυτό που συμβαίνει είναι μακελειό. Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για ειρήνη, έρευνα και λογοδοσία».

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα