Έξω από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είχε συγκεντρωθεί κόσμος που διαδήλωνε υπέρ της Παλαιστίνης. Εντός του δικαστηρίου επικρατούσε σιωπή, ενώ οι βομβαρδισμοί του παλαιστινιακού λαού περίπου 3.000 χιλιόμετρα μακριά συνεχίζουν να είναι εκκωφαντικοί. Η Αμερικανίδα πρόεδρος του δικαστηρίου, Joan Donoghue, ξεκίνησε τις διατυπώσεις για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και η ένταση είχε κορυφωθεί. 

Την Παρασκευή, βγήκε η πολυαναμενόμενη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που ζητά από το Ισραήλ να λάβει προσωρινά μέτρα ώστε να αποτρέψει τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο ζήτησε από το Ισραήλ να απόσχει από κάθε πιθανή πράξη γενοκτονίας, που μπορεί να αποτελεί αντικείμενο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί γενοκτονίας, η οποία θεσπίσθηκε το 1948 μετά το Ολοκαύτωμα, ενώ συνεχίζει την στρατιωτική του επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι πολύ πιο δύσκολο για άλλες χώρες να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ απέναντι σε μία ουδέτερη τρίτη πλευρά που κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος γενοκτονίας», δήλωσε η ειδικευμένη στο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, Τζούλιετ ΜακΙντάιρ. «Χώρες μπορεί να αποσύρουν την στρατιωτική ή άλλη υποστήριξή τους προς το Ισραήλ για να το αποφύγουν αυτό», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής, Ρόναλντ Λαμόλα, σχολίασε ότι ο Νέλσον Μαντέλα «θα χαμογελά μέσα από τον τάφο του» με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά του Ισραήλ. 

Η απόφαση αυτή δεν θα υπήρχε αν η Νότια Αφρική δεν είχε προσφύγει κατά του Ισραήλ και είναι πράγματι σημαντική και συμβολική, ωστόσο, το Διεθνές Δικαστήριο δεν διέταξε καν την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την απόφαση ως ιστορική, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε τα ελάχιστα και μάλλον ως ανθρωπότητα αρκούμαστε με αυτά.

Όχι απλά δεν έλαβε μέτρα το Ισραήλ, ώστε να σταματήσει η γενοκτονία, αλλά η Γερμανία, όπως και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες που υποστηρίζουν και εξοπλίζουν το Ισραήλ σταμάτησαν τη χρηματοδότηση προς την UNRWA, η οποία παρέχει την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο λόγος; Οι αναπόδεικτες κατηγορίες του Τελ Αβίβ ότι 12 από τους 13.000 εργαζόμενους στην υπηρεσία του ΟΗΕ συνεργάζονταν με τη Χαμάς. Οι υπόλοιπες χώρες που υιοθετούν  τις καταγγελίες του Ισραήλ είναι ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Μ. Βρετανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία. Ούτε η Γαλλία προγραμματίζει να επιδώσει τη νέα χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. 

Η UNRWA αμέσως απέμπεμψε τα μέλη του προσωπικού του, εξαιτίας αυτών των αιτιάσεων και δήλωσε πως θα διενεργηθεί έρευνα σε βάθος, όμως το Ισραήλ απαγόρευσε τη δράση της υπηρεσίας στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο. Μόνο η Ιρλανδία δήλωσε ότι δεν θα διακόψει τη χρηματοδότηση και ότι έχει εμπιστοσύνη στην έρευνα του ΟΗΕ για τις καταγγελίες, υπογραμμίζοντας το σημαντικό έργο της υπηρεσίας.

Εν τω μεταξύ, το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), δηλώνει ότι 29 αυτοκινητοπομπές βοήθειας δεν έλαβαν άδεια από το Ισραήλ αυτόν τον μήνα, ενώ άλλες παραδόσεις παρεμποδίστηκαν  στα ισραηλινά σημεία ελέγχου. Ο ΟΗΕ, επίσης, σημείωσε ότι δεν έγιναν οι περισσότερες παραδόσεις σε νοσοκομεία και εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης βόρεια του ποταμού Γουάντι στη Γάζα.

Η Γερμανία μάλιστα δήλωσε ότι λόγω της ιστορίας της ως υπεύθυνη του Ολοκαυτώματος κατά των Εβραίων «θεωρεί τον εαυτό της ιδιαίτερα δεσμευμένο στη σύμβαση για τη γενοκτονία» και χαρακτήρισε την προσφυγή κατά του Ισραήλ «εντελώς αβάσιμη».

Η Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, υπενθυμίζει ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε «να επιτραπεί η είσοδος επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας» για τους κατοίκους της Γάζας. Επομένως, η απόφαση για αναστολή της χρηματοδότησης πολλών χωρών συνιστά «ανοικτή ανυπακοή στην διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης». «Είναι μία απόφαση που θα επιφέρει νομικές ευθύνες –ή θα φέρει το τέλος του διεθνούς δικαστικού συστήματος», έγραψε στην πλατφόρμα Χ (Twitter).

Ενώ συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα, οι Ισραηλινοί συμμετέχουν σε συνέδριο με τίτλο «Επιστροφή στη Γάζα» για να σχεδιάσουν παράνομους οικισμούς στην κατεστραμμένη παλαιστινιακή γη. 

Εν τέλει, ο Netanyahu που καταφερόταν εναντίον της «εξωφρενικής κατηγορίας για γενοκτονία» και έλεγε «κανένας δεν θα μας σταματήσει, ούτε η Χάγη», τώρα μπορεί να χαιρετίζει το γεγονός ότι η κατάπαυση του πυρός «δικαίως απορρίφθηκε» και να συνεχίζει τα σχέδιά του ανεμπόδιστα. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα