Από τα 66 μεγάλου και μικρού μήκους ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ξεχωρίσαμε τα 10 που πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσεις.
Η αγαπημένη συνήθεια των απανταχού σινεφίλ. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει και από σήμερα, Πέμπτη 7 Μαρτίου έως και τις 17 του μήνα, η καρδιά της συμπρωτεύουσας θα χτυπάει σε φεστιβαλικούς ρυθμούς.
Από την ιστορία του θεάτρου Εμπρός, μέχρι τους πρώτους γάμους στην Τήλο, την πυροδότηση του κινήματος #Metoo και σωματική αυτονομία, κινηματογραφιστές και κινηματογραφίστριες επιχειρούν να θέσουν στο επίκεντρο ανθρώπινες ιστορίες και ζητήματα επικαιρότητας, καλώντας μας να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας με όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Εμείς ξεχωρίσαμε για σένα 10 από τα 66 μικρού και μεγάλου μήκους ελληνικά ντοκιμαντέρ του φετινού προγράμματος προβολών, που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις.
1. Αδέσποτα κορμιά, Ελίνα Ψύκου
Η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δεν θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει, αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία, αντίστοιχα, δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. Τα Αδέσποτα κορμιά εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς, να καταναλώσεις ελεύθερα, αλλά όχι απαραίτητα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.
Προβολές: Ολύμπιον, Τρίτη 12/3/2024 στις 20:00 / Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης Πέμπτη 14/3/2024 στις 14:30 και στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ από 13/03, 10:00 π.μ
2. Αζήτητοι, Μαριάννα Οικονόμου
Μια τυχαία ανακάλυψη στο νοσοκομείο Σωτηρία αποκαλύπτει ένα προσωπικό και συλλογικό τραύμα. Μεταξύ 1945-75 εκατοντάδες φυματικοί πέθαναν εκεί, δεν τους αναζήτησε κανείς και θάφτηκαν ανώνυμα σε ομαδικούς τάφους στον χώρο του νοσοκομείου. Μετά από 80 χρόνια η σκοτεινή τους ιστορία έρχεται στο φως μέσα από τα υπάρχοντά τους και την αναζήτηση συγγενών.
Προβολές: Ολύμπιον, Δευτέρα 11/3/2024 στις 20:00 / Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης Τετάρτη 13/3/2024 στις 15:00 και στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ από 12/03, 10:00 π.μ
3. Πανελλήνιον, Σπύρος Μαντζαβίνος, Κώστας Αντάραχας
Μια ιστορία φαντασμάτων για την εμμονή, τη μοναξιά και την τρέλα, σε ένα σκακιστικό καφενείο εκτός τόπου και χρόνου, στο κέντρο της Αθήνας. Μια ιστορία για το Πανελλήνιον, ένα καταφύγιο για ανθρώπους που ασφυκτιούν στην καθημερινότητά τους, που απεχθάνονται τις συνθήκες της σύγχρονης πραγματικότητας και αποτυγχάνουν να προσαρμοστούν σε αυτές.
Προβολές: Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Παρασκευή 15/3/2024 στις 21:00 / Σάββατο 16/3/2024 στις 13:00 και στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ από 16/03, 10:00 π.μ
4. Tack, Βάνια Τέρνερ
Η ολυμπιονίκης που πυροδότησε το κίνημα #MeToo στην Ελλάδα δίνει τη δύναμη σε μια νεότερη αθλήτρια να σπάσει τη δική της σιωπή. Σε μια δίκη ορόσημο, η Σοφία στέκεται στο πλευρό της Αμαλίας, η οποία αποφασίζει να καταγγείλει τον πρώην προπονητή της για τη συστηματική κακοποίηση που υπέστη από εκείνον όταν ήταν παιδί.
Προβολές: Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Τρίτη 12/3/2024 στις 21:00 / Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Τετάρτη 13/3/2024 στις 14:00 και στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ από 13/03, 10:00 π.μ
5. Avant-Drag!, Φιλ Ιερόπουλος
Το Avant-Drag! βάζει στο προσκήνιο δέκα drag performers που αποδομούν το φύλο, την εθνικότητα και τις πολιτικές ταυτότητας, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την αστυνομική βία, την τρανσφοβία και τον ρατσισμό της ελληνικής κοινωνίας.
Προβολές: Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Πέμπτη 14/3/2024 στις 20:30 / Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Παρασκευή 15/3/2024 στις 13:00 και στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ από 15/03, 10:00 π.μ
6. ΕΜΠΡΟΣ: Ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο, Άλκηστις Καφετζή
Ένα ντοκιμαντέρ που εξερευνά μια αυτοοργανωμένη καλλιτεχνική κοινότητα στο κέντρο της Αθήνας. Δεκαετίες πριν μεταμορφωθεί σε θέατρο, το 1989, το κτίριο λειτουργούσε ως τυπογραφείο. Σήμερα τελεί υπό κατάληψη και λειτουργεί ως ελεύθερο αυτοοργανωμένο θέατρο, παρέχοντας έναν χώρο για ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και ανοιχτές συνελεύσεις.
Προβολές: Κινηματογράφος Μακεδονικόν, Σάββατο 9/3/2024 στις 18:00 00 και στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ από 10/03, 10:00 π.μ
7. Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες, Δημήτρης Ινδαρές
Η υπόθεση εμπρησμού ενός πατρογονικού πύργου στο Λειβάρτζι Καλαβρύτων έρχεται στο φως μέσω κάποιων χειρογράφων. Ο έρωτας της Ελένης και του Λιμάζαγα λίγο πριν την Επανάσταση του 1821 και μια γονική κατάρα στοιχειώνουν την ιστορία της οικογένειας και του χωριού. Το δημοτικό τραγούδι της Ελένης οδηγεί την αναψηλάφηση ενός παρελθόντος που μοιάζει με παραμύθι.
Προβολές: Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Κυριακή 10/3/2024 στις 18:00 και στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ από 11/03, 10:00 π.μ
8. Σύλβια Ρόμπυν, Παναγιώτης Ευαγγελίδης
«Το Σύλβια έχει ομοιότητες με το Σοφία, το Ρόμπυν είναι απ’ τον Ρομπέν των Δασών». Υπάρχει αρχή, αλλά όχι μέση και τέλος στις διαρκείς μεταμορφώσεις, ανακαλύψεις, αυτοπροσδιορισμούς και επανεφευρέσεις του εαυτού στην πορεία της ανάδυσης και της κατασκευής του τι είμαστε, ποιο είναι το φύλο μας, πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το έξω και τους άλλους.
Το σώμα και οι επιθυμίες μας μπορούν να χωρέσουνε σε λέξεις και ποιες είναι αυτές κάθε φορά; Για τη Σύλβια το μεγαλύτερο πράγμα θα ήταν να μπορεί να μιλάει και να υπάρχει κάποιος να την ακούει. Τα φώτα μιας μοναχικής παράστασης αναβοσβήνουν και φωτίζουν τα σκοτάδια.
Προβολές: Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Κυριακή 10/03 στις 21:00 και στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ από 11/03, 10:00 π.μ
9. Nowhere και Primal Matter, Δημήτρης Παπαϊωάννου
Μέσα στο πλαίσιο του “Spotlight στον Δημήτρη Παπαϊωάννου” για το 26 ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα προβληθούν οι ταινίες μικρού μήκους του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη, «Nowhere – Director’s Cut» και «Primal Matter, the Entire Work in Seventeen Minutes».
Ο σπουδαίος δημιουργός ξαναχορογραφεί το θεατρικό του έργο μέσα από τις ιδιότητες του κινηματογραφιστή και του μοντέρ, επαναδιατυπώνοντάς το με κινηματογραφικούς όρους. Την προβολή θα ακολουθήσει ένα extended Q&A με τον ίδιο για τις ερωτήσεις του κοινού.
Προβολή: Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Τετάρτη 13/3/2024 στις 18:00
BONUS: Οι γάμοι της Τήλου, Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Το έτος 2008 ο δήμαρχος του νησιού της Τήλου συμφώνησε να τελέσει τους πρώτους γκέι και λεσβιακούς γάμους στην Ελλάδα. Η ταινία παρακολουθεί την ιστορία αυτών των δύο πολιτικών γάμων μέσα από υλικό γυρισμένο επί τόπου και πλάνα από το gay pride της ίδιας χρονιάς, συνεντεύξεις τύπου και άλλες διαδηλώσεις για το ίδιο θέμα.
Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο πλαίσιο του Αφιερώματος στον Παναγιώτη Ευαγγελίδη για το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με όρους καθολικής προσβασιμότητας, με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or Hard of Hearing], ενώ θα απονεμηθεί και ο τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στον αγαπημένο σκηνοθέτη για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο.
Προβολή: Ολύμπιον, Παρασκευή 15/03 στις 19:30 και στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ από 16/03, 10:00 π.μ.
Μπορείς να βρεις αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7-17 Μαρτίου 2024) εδώ.