Ιστορική στιγμή, βρέθηκε συμβιβασμός και συμφωνήθηκε ομολογία παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας.
«Ύστερα από περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2×3μ., απομονωμένος επί 23 ώρες καθημερινά, θα ξαναβρεθεί σύντομα με τη σύζυγό του Στέλλα και τα δύο παιδιά τους, τα οποία έχουν γνωρίσει τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα», γράφει το WikiLeaks. Μετά από μια μακροχρόνια παγκόσμια εκστρατεία για την απελευθέρωση του 52χρονου Αυστραλού ιδρυτή του WikiLeaks, τα social media πλημμύρισαν με φωτογραφίες και βίντεο του Julian Assange που συνοδεύονται με συνώνυμα της λέξης ελευθερία, ανακούφιση και συγκίνηση.
«Ο Julian Assange είναι ελεύθερος και αναχώρησε τη Δευτέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο, όπου ήταν έγκλειστος επί 5 χρόνια», όπως αναφέρει το WikiLeaks.
Από τη φυλακή του Μπέλμαρς έφυγε το πρωί της Δευτέρας και το απόγευμα ήταν ήδη ελεύθερος πολίτης στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, φεύγοντας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Julian calling into Sydney from Stansted airport last night (his day time).#AssangeJet #AssangeFree pic.twitter.com/KIz3cZp498
— Stella Assange #FreeAssangeNOW (@Stella_Assange) June 25, 2024
Έφτασε πολύ κοντά στο να απελαθεί στις ΗΠΑ, οι αντιδράσεις όμως ανά την υφήλιο ήταν τεράστιες. Την «Ημέρα X», δηλαδή την ημέρα της ακρόασης της υπόθεσης έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ από τη Μεγάλη Βρετανία στις ΗΠΑ, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, διεθνής δημοσιογραφική οργάνωση έκανε debunk στις πιο κοινές παρανοήσεις για την υπόθεση εναντίον του εκδότη. Γιατί επρόκειτο για επίθεση στην ελευθερία του Τύπου που επιχειρήθηκε η συσχέτισή της με κατασκοπεία.
Μετά την «οδύσσεια» που πέρασε όλα αυτά τα χρόνια, με τεράστια επίπτωση στην κατάσταση της υγείας του, ο Julian Assange κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη να ομολογήσει ενοχή για μία μόνο από τις κατηγορίες που του απέδιδαν οι αμερικανικές αρχές, την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ.
Το αντάλλαγμα; Η αποφυλάκισή του από τη Μ. Βρετανία και ο τερματισμός της πολυετούς καταδίωξής του, με τη λήξη των υπόλοιπων κατηγοριών. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ επιθυμούσαν να τον δικάσουν για 17 κατηγορίες υπό τον νόμο Κατασκοπείας, με συνολική ποινή κάθειρξης 170 ετών, δηλαδή ισόβια.
Η καταδίκη Assange θα σήμαινε ισόβια και στην ελεύθερη δημοσιογραφία.
Here's the first video of Julian Assange being freed. He has now boarded a plane and left the UK.
— Ray (@raymo_g) June 25, 2024
They aren't "releasing" him, though. He plead guilty. It's good that Julian is free, but this isn't justice and it's no victory for the cause of free speech. pic.twitter.com/XEfmTKM3SB
Το WikiLeaks, το site όπου δημοσίευσε απόρρητες πληροφορίες, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αποκαλύπτοντας παρανομίες του αμερικανικού στρατού, ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτήν η παγκόσμια συμμαχία όλων όσων υπερασπίζονται την ελευθρία του Τύπου.
«Η δημοσίευση πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Έτσι, στην υπόθεση αυτή διώκεται συνολικά η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, καθώς ποινικοποιούνται συνηθισμένες πρακτικές της ερευνητικής δημοσιογραφίας: επικοινωνία με εμπιστευτικές πηγές, λήψη και διάδοση επίσημων ή και διαβαθμισμένων πληροφοριών κ.ο.κ» όπως έχει σημειώσει και η Διεθνής Αμνηστία.
Ο Julian Assange έπραξε αυτό που η συνείδηση ενός δημοσιογράφου θα πρόσταζε και ύψωσε το ανάστημά του μόνος, απέναντι στο σύστημα.
Αύριο Τετάρτη σε δικαστήριο της Σαϊπάν στον Ειρηνικό Ωκεανό θα ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία και η ποινή που θα του επιβληθεί θα συμψηφιστεί με το διάστημα της κράτησής του στη Βρετανία.
«Ο Julian είναι ελεύθερος!!!» δήλωσε ενθουσιασμένη η σύζυγός του Stella Assange, υπογραμμίζοντας ότι «τα λόγια δεν αρκούν για να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας» σε όσους έχουν κινητοποιηθεί «εδώ και χρόνια» για να επιτευχθεί η απελευθέρωσή του.
Approaching Bangkok airport for layover.
— WikiLeaks (@wikileaks) June 25, 2024
Moving closer to freedom.#AssangeJet pic.twitter.com/QGWZvSFhQD
Η Kristin Hraffnson που εκτελούσε χρέη αρχισυντάκτριας στο WikiLeaks συμπλήρωσε: «Το κόστος για τον Τζούλιαν, φυσικά, ήταν να στερηθεί την ελευθερία του για όλα αυτά τα χρόνια στη μάχη για τη δημοσιογραφική ελευθερία, την ελευθερία της δημοσίευσης, το θεμέλιο της δημοκρατίας. Μπορώ να πω με ειλικρίνεια ότι χωρίς την υποστήριξή σας, αυτό δεν θα είχε υλοποιηθεί ποτέ, αυτή η ημέρα χαράς, αυτή η ημέρα της ελευθερίας του Τζούλιαν».
Έτσι, τώρα βλέπουμε το βίντεο που δείχνει τον Assange να περπατά ελεύθερος στο αεροδρίμιο, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και το WikiLeaks να γράφει:
«Καθώς επιστρέφει στην Αυστραλία, ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν, αγωνίστηκαν για εμάς και παρέμειναν πλήρως αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του».
«Η ελευθερία του Julian είναι η ελευθερία μας».