Η συγκεκριμένη φωτιά προκάλεσε τον θάνατο δύο αντρών και κατέστρεψε 71.000 στρέμματα δασικής έκτασης.
Αντιμέτωπος με δίωξη για κακούργημα βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης για τη φωτιά που ξέσπασε την 29η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο αντιδήμαρχος κατηγορείται πως φέρει εύθυνη για την καταστροφική αυτή έκβαση, καθώς, αγνοώντας τον δείκτη επικινδυνότητας, κάπνιζε παράτυπα τα μελίσσια του στην περιοχή.
Όπως αποκαλύφθηκε, αρχικά υπήρξε προσπάθεια απόκρυψης των ενεργειών από πλευράς του αντιδημάρχου, αργότερα όμως αναγκάστηκε να παραδεχτεί την εμπλοκή του, υπό την πίεση των ερευνών. Πάρα ταύτα, αρνήθηκε πως η έναρξη της φωτιάς έγινε από δική του υπαιτιότητα. Εν συνεχεία, ο εισαγγελέας Κορίνθου μελέτησε τη δικογραφία που σχημάτισε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και έκρινε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση δίωξης για εμπρησμό από τον οποίο προέκυψε θάνατος.
ΑΧΡΗΣΤΟ ΕΙΝΑΙ#Κορινθία #Ξυλόκαστρο #φωτια #φωτιες pic.twitter.com/cp7TCwW0Bk
— Mrs G. (@MrsD03864326) October 2, 2024
«Είπα ψέματα γιατί φοβήθηκα»
Κατά την κατάθεσή του, ο αντιδήμαρχος φαίνεται να υποστήριξε πως βρισκόταν στην περιοχή για να φροντίσει τα μελίσσια του. Έπειτα, σημείωσε πως στις δύο παρά δέκα, περίπου, παρατήρησε πως υπήρχε φωτιά στα 500 μέτρα νότια από τις κυψέλες του. Βάσει πάντα των λεγομένων του, προέβη άμεσα σε ενημέρωση της Πυροσβεστικής και αποχώρησε από το επίμαχο σημείο με το αγροτικό του φορτηγάκι, υπογραμμίζοντας πως δεν έφερε μαζί του καπνιστήρι.
Η μη διασταύρωση πληροφοριών δεν άργησε να έρθει, με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής να διαψεύδουν την τοποθέτησή του, επισημαίνοντας πως η φωτιά εκδηλώθηκε σε απόσταση 150 μέτρων από τα μελίσσια του αντιδημάρχου, ενώ παράλληλα εντοπίστηκε καπνιστήριο στο όχημά του, παρά τις αρνήσεις που προέβαλε.
Ακολούθησε περαιτέρω ανάκριση, όπου ο αντιδήμαρχος αναγκάστηκε να υποχωρήσει, παραδεχόμενος ότι χρησιμοποίησε το καπνιστήρι για τα μελίσσια του, εμμένοντας ωστόσο πως δεν έφερε ευθύνη για το ξέσπασμα της φωτιάς. Όπως ισχυρίστηκε, είπε ψέματα γιατί φοβήθηκε, επαναλαμβάνοντας ότι η φωτιά εμφανίστηκε αφότου είχε ήδη ολοκληρώσει τη δουλειά του.
Λίγο αργότερα, ειπώθηκε το τελευταίο, δύσκολο αντίο στον 35χρονο Δημήτρη και στον 40χρονο Βασίλη, που έφυγαν τραγικά και άδικα, μαχόμενοι με τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο. Να σημειωθεί πως, ο ένας άντρας ήταν πατέρας τριών παιδιών και ο άλλος είχε δύο παιδιά –ενώ με τη σύζυγό του περίμεναν σε λίγους μήνες το τρίτο. Έφυγαν προσπαθώντας να συνδράμουν, απλώνοντας μια χείρα υποστήριξης στους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονταν σε ανάγκη κατά τη διάρκεια της φωτιάς.
Το αδίκημα του εμπρησμού που οδήγησε σε θάνατο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μεταξύ 10-20 ετών, ενώ ο αντιδήμαρχος αναμένεται να απολογηθεί τις επόμενες ημέρες ενώπιον στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
#Ξυλοκαστρο #φωτια #πυρκαγια #Λυγία #Κορινθία #φωτιες pic.twitter.com/2KL1WhmkO7
— antonis kelaidonis (@antonkelaidon) October 1, 2024
Όταν η δικαιοσύνη πράττει τα δέοντα
Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου επιφανή πρόσωπα που αποδεδειγμένα παραβιάζουν τον νόμο, χαίρουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και απαλάσσονται από τις κατηγορίες –συνήθως χάρη σε ευφυείς χειρισμούς από μεριάς γνωστών δικηγόρων, που όμως συνοδεύονται από πομπώδεις βερμπαλισμούς χάριν εντυπωσιασμού, ματώνοντας κοινωνικά κεκτημένα. Ενίοτε πάλι, σε πολύκροτες υποθέσεις που συνταράσσουν την κοινή γνώμη, εισαγγελείς και δικαστές απέχουν συνειδητά ή κάτω από το βάρος πιέσεων. Στην εν λόγω περίπτωση, κρίνεται ιδιαίτερα συνετή η παρέμβαση της δικαιοσύνης και η απόδοση κατηγοριών σε ένα πρόσωπο που ευθύνεται για τον θάνατο δύο ανθρώπων και βρίσκεται σε καίρια θέση.
Ακολουθώντας αυτό το μοτίβο, λοιπόν, αν η δικαιοσύνη συνεχίσει να ψέγει με αντικειμενικά κριτήρια, τότε ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί με θετικό πρόσημο η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς της χώρας.