Η πρεμιέρα εκτοξεύτηκε σε τηλεθέαση, αλλά τελικά είδαμε ένα κράμα τρανσφοβίας, κιτς αισθητικής και παλιάς κακής τηλεόρασης
Το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» ξεκίνησε να προβάλλεται το 2004 και θυμάμαι που καθόμασταν οικογενειακώς στο σαλόνι για να δούμε τα σκετς του Λάκη Λαζόπουλου με τη Χρύσα Ρώπα, που φώναζε πολύ για Τρίτη βράδυ, και τις αποκαλύψεις του για πολιτικά σκάνδαλα και σκευωρίες, λέγοντας ότι δεν φοβάται καμία απειλή, κοιτάζοντας κατάματα την κάμερα.
Η εκπομπή ολοκληρώθηκε το 2016, ενώ ακολούθησαν μερικές διάσπαρτες εμφανίσεις. Μέχρι που ήρθε η νέα σεζόν 2024-2025 και η ελληνική τηλεόραση είπε να μας εκπλήξει, σε περίπτωση που δεν το είχε ήδη καταφέρει με ατελείωτες σειρές που, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν ακολουθούν τους ρυθμούς της σύγχρονης κοινωνίας και βουτάνε στις αρχές και τα ιδεώδη παλαιότερων δεκαετιών.
Όπως περίπου συνέβη και με αυτό που είδαμε στην πρεμιέρα του «Αλ Τσαντίρι Νιουζ». «Έπρεπε να γίνει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος για να επιστρέψω;», αναρωτήθηκε, κι εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε τη σύνδεση μεταξύ της καθυστέρησης της εκπομπής του και του αφανισμού άμαχου πληθυσμού. Το κοινό ήταν εκεί για να υποδεχθεί την επιστροφή του, με επώνυμους και μη καλεσμένους, και αυτό που είδαμε ήταν το γνωστό «Αλ Τσαντίρι», με κάποιες τεχνικές αλλαγές, με τη βοήθεια του ΑΙ και νέα, αμήχανα συναισθήματα που μοιραία φέρνει η κοινωνική εξέλιξη και η ανοχή μας σε καταστάσεις που κάποτε ίσως και να μην μας ενοχλούσαν.
Όλες οι άβολες στιγμές του Λάκη Λαζόπουλου στην πρεμιέρα
Η βραδιά ξεκίνησε με ανέκδοτο με μία χελώνα και ένα μπαρ, ενώ ακούσαμε και άλλο ένα για τον κοντό άντρα που τολμά να του αρέσει μία πολύ ωραία γυναίκα. Τα ανέκδοτα δεν κατέληγαν κάπου, αλλά θα λέγαμε ότι ήταν μία αλληγορία για κάτι άλλο, αλλά κάπου χάθηκα στη μετάφραση και δεν μπόρεσα να το εντοπίσω. Μία στιγμή, που την περίμενα να έρθει, και δεν διαψεύστηκα, ήταν όταν αναφέρθηκε στη woke κουλτούρα.
Από τη μία, διαφωνεί γιατί έτσι «τσουβαλιάζονται όλες οι διαφορετικότητες», αλλά από την άλλη πήρε λίγο τηλεοπτικό χρόνο για να πει με βαριά φωνή «μπαμπά», εξηγώντας ότι έτσι είναι οι κόρες και «μπαμπά» με λεπτή φωνή, εξηγώντας ότι έτσι είναι πια οι γιοι. Και για όσους δεν μπορούν να εκτιμήσουν ένα καλό τρανσφοβικό αστείο, ακολούθησε ένα βίντεο με παπά που χορεύει, όχι με στερεοτυπικό τρόπο, καθώς και ένα με παπά που περιγράφει τη σεξουαλική συνεύρεση δύο συναδέλφων του, έτσι ώστε να γελάσουμε.
Υπήρξαν μερικές άλλες στιγμές που μου θύμισαν παλιά κακή τηλεόραση, όπου οι γυναίκες ήταν σταθερά αντεικείμενο χλεύης, όταν έλεγαν «μαργαριτάρια» ή έκαναν πολλές πλαστικές. Η εκπομπή TV stars Παρουσιάστε, που είχαμε ξεχάσει όλοι, επανήλθε για να ξεκαρδιστούμε με τις απορίες των συμμετεχουσών. Ένα βίντεο της Ζήνας Κουτσελίνη αναλύθηκε αρκετή ώρα, όχι για το περιεχόμενο της εκπομπής, αλλά για την εμφάνισή της, που «πλέον δεν αναγνωρίζεται και όλες κάνουν τις ίδιες ακριβώς πλαστικές».
Και περνάμε στη χρήση του ΑΙ, που αξιοποιήθηκε με τον εξής τρόπο: Όλοι οι αρχηγοί κομμάτων σε σώματα παιδιών, που τρέχουν, που είναι από μόνο του άβολο, αλλά και σκετς, στα οποία βλέπουμε το σώμα του Λαζόπουλου, αλλά το πρόσωπο ανήκει στον πολιτικό που μιλά κάθε φορά. Είδαμε επίσης την επιστροφή των Μήτσων, που σχολιάζουν την επικαιρότητα και τις καημένες τις Τρεις Χάριτες, με μουστάκι και μούσια, που μεταμορφώνονται άχαρα σε Στέφανο Κασσελάκη ή Παύλο Πολάκη. Το TikTok το κάνει πολύ καλύτερα. Όλα αυτά ολοκληρώθηκαν με το χαρακτηριστικό γέλιο της Ανθούλας, της κυρίας που τον ακολουθεί πιστά όλα αυτά τα χρόνια.
Η τηλεθέαση χτύπησε κόκκινο
Η εκπομπή έκανε τηλεθέαση που πλέον δεν βλέπουμε στην ελληνική τηλεόραση και το prime time. Έφτασε μέχρι το 33% και δεν έπεσε ποτέ κάτω από 26% και πραγματικά ούτε αυτό αποτέλεσε έκπληξη. Έκπληξη αποτέλεσε η απορία του Λάκη Λαζόπουλου γιατί οι νέοι έχουν παραδώσει την πολιτική στους ηλικιωμένους, ενώ ήταν πολλοί οι νέοι 17-34 ετών που έβαλαν στην Ευρωβουλή τη «Φωνή Λογικής», την «Ελληνική Λύση» και τη «Νίκη».
Αν υπήρξε μία στιγμή που άξιζε είναι η παρουσία των πυροσβεστών, οι οποίοι συγκινημένοι ζήτησαν το αυτονόητο. 12μηνη εργασία και να μην μείνουν εκτός προκήρυξης εργασίας 750 οικογένειες. Η τηλεόραση έχει ακόμα τεράστια δύναμη και καλό είναι να αξιοποιείται για την ορατότητα ανθρώπων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Τα υπόλοιπα ήταν απλώς το άνοιγμα του χρονοντούλαπου, που ελπίζαμε ότι θα παρέμενε κλειστό.