Με φόντο μια περίοδο έντονης πολιτικής ρευστότητας και κοινωνικής δυσαρέσκειας, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί να επανασυστήσει την εικόνα της σταθερότητας και της προόδου.
Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας με βασικό θέμα την εκλογή του νέου Γραμματέα της Κ.Ο. Ο πρωθυπουργός πρότεινε για τη θέση τον βουλευτή Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο οποίος επρόκειτο να εκλεγεί δια βοής. Ο κ. Βεσυρόπουλος διαδέχεται τον Σταύρο Καλαφάτη, που ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Ανάπτυξης κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.
Με φόντο μια περίοδο έντονης πολιτικής ρευστότητας και κοινωνικής δυσαρέσκειας, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί να επανασυστήσει την εικόνα της σταθερότητας και της προόδου. Ωστόσο, πίσω από τα αισιόδοξα στατιστικά και τις εκκλήσεις για κομματική συσπείρωση, αναδύονται ερωτήματα για την ειλικρίνεια του αφηγήματος, την απουσία αυτοκριτικής και τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων που εξακολουθούν να στοιχειώνουν το πολιτικό τοπίο.
Η επιλογή του Πρωθυπουργού να εστιάσει στην «προπαγάνδα» της αντιπολίτευσης και τη «χειραγώγηση» της κοινής γνώμης, αποφεύγοντας παράλληλα να αναφερθεί με σαφήνεια σε ανοιχτές πληγές όπως η υπόθεση των Τεμπών ή οι διαρκείς ανισότητες, δείχνει περισσότερο μια αγωνιώδη προσπάθεια ανασυγκρότησης του αφηγήματος, παρά ουσιαστικό απολογισμό.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε το πολιτικό κλίμα και την κυβερνητική πορεία, σημειώνοντας: «Η ΚΟ μας συνέρχεται με την ολοκλήρωση μιας δύσκολης περιόδου στην εσωτερική πολιτική σκηνή, που μεσολάβησε από τις ημέρες του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα», προσθέτοντας ότι «η προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και ορισμένων μέσων ενημέρωσης» προκάλεσαν σύγχυση. Τόνισε πως «ήρθε η σειρά της αλήθειας να αντεπιτεθεί» και έκανε λόγο για «μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και χειραγώγηση της κοινής γνώμης», επισημαίνοντας ότι «θα αποδοθεί δικαιοσύνη από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, όπως το Σύνταγμα ορίζει».
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «όλο αυτό το διάστημα που συζητείτο το θέμα των Τεμπών, έγιναν πολλά πράγματα στη χώρα μας. Υλοποιήσαμε ένα μεγάλο βαθμό του κυβερνητικού μας προγράμματος που πέρασαν σε δεύτερη μοίρα και θα πρέπει να τα αναδείξουμε». Ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Την 1η Απριλίου αυξήθηκε για πέμπτη φορά ο βασικός μισθός. Τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ. Είναι σήμερα στα 880 ευρώ. Έχει υπάρξει και μια σημαντικότατη αύξηση του μέσου μισθού στη χώρα μας, που έχει ξεπεράσει τα 1.400 ευρώ. Πρέπει να τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι η χώρα μας σήμερα έχει μια ανεργία που είναι χαμηλότερη από την ανεργία της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Ισπανίας. Παραλάβαμε την ανεργία στο 17% και σήμερα είναι στο 8,6%. Έχουμε δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας. Κεντρικός στόχος που είχαμε θέσει την πρώτη τετραετία».
Έκανε αναφορά και στο ενδιαφέρον ξένων πανεπιστημίων για δημιουργία παραρτημάτων στην Ελλάδα, αλλά και στο 12ετές πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, τις αυξήσεις στις αποδοχές και το επίδομα επικινδυνότητας: «Όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα λάβουν το επίδομα επικινδυνότητας την 1η Ιουλίου». Αναφέρθηκε στις προληπτικές εξετάσεις, στις ερευνητικές δραστηριότητες της Chevron νότια της Κρήτης, δηλώνοντας: «Επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για έρευνες νοτίως της Κρήτης αναγνωρίζοντας εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην περιοχή». Όπως σχολίασε: «Δυστυχώς, ο απολογισμός δεν κυριάρχησε στον δημόσιο διάλογο».
Επισήμανε την ανάγκη αντίστασης στον λαϊκισμό, λέγοντας: «Ο μηδενισμός, που είναι ο νέος λαϊκισμός, σε μία περίοδο που στον πλανήτη σημειώνονται τεκτονικές αλλαγές και σε επίπεδα συσχετισμών». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις, τονίζοντας: «Αναφέρομαι και στην απόφαση των ΗΠΑ να κηρύξουν έναν εμπορικό πόλεμο κατά πάντων», με συνέπεια την αναστάτωση στις αγορές. Προανήγγειλε σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής τη Δευτέρα για τη λήψη μέτρων προστασίας της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Αναφερόμενος στη σταθερότητα της χώρας, σημείωσε: «Οι πολίτες μας έδωσαν μια εντολή, να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα, να στηρίξουμε τις επενδύσεις, να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας, ώστε η συλλογική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε ατομική ευημερία. Σήμερα θα προσέθετα ότι δίπλα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας οφείλουμε να κρατήσουμε ασφαλές το σκάφος της πατρίδας μας σε αυτά τα ταραγμένα νερά» και συνέχισε λέγοντας πως στόχος είναι «να βρούμε τη θέση της Ελλάδας στους νέους οικονομικούς και ενεργειακούς ρόλους, να μείνουμε στη θέση της ανάπτυξης, γιατί αποτελεί τον μόνο βραχίονα ασφάλειας. Κυρίως να διατηρήσουμε ακλόνητη την εσωτερική μας σταθερότητα, όχι μόνο απέναντι σε ένα διεθνές περιβάλλον αλλά και σε ένα κύμα χειραγώγησης της κοινωνίας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που καραδοκούν».
Μιλώντας για τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, παραδέχτηκε: «Η γενναία πρωτοβουλία (για τις αυξήσεις στους στρατιωτικούς) κινδύνευσε να χάσει τον δρόμο της. Οι όποιες επιτυχίες δεν μπορούν να οδηγούν σε καινούριες και μάλιστα ακοστολόγητες προσδοκίες. Και η όποια ενίσχυση της μίας ομάδας δεν γίνεται να τίθεται αντιπαραθετικά απέναντι σε μια άλλη». Ανέφερε χαρακτηριστικά μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται πλέον αυτονόητες, όπως: «Το gov.gr, που έχει γίνει κτήμα της καθημερινότητας του πολίτη, ο νέος ΕΦΚΑ». Αναφέρθηκε ακόμη στον νέο δικαστικό χάρτη και στο κτηματολόγιο, το οποίο «θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025».
Μίλησε και για έργα υποδομών όπως «το μετρό της Θεσσαλονίκης, το flyover, οι νέοι οδικοί άξονες που θα παραδοθούν μέχρι το 2027», αλλά και τις παρεμβάσεις στον χώρο της Υγείας: «Τα πολλά, δεκάδες, εκατοντάδες νοσοκομεία που ανακαινίζονται. Τα Κέντρα Υγείας, το Ψηφιακό Φροντιστήριο, ο νέος εξωδικαστικός που θέλουμε να επεκτείνουμε. Είναι κεκτημένα που πρέπει να υπενθυμίζουμε», είπε.
Επανέλαβε τη δέσμευση για «τη διεύρυνση των οικονομικών συναλλαγών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», και κάλεσε τους βουλευτές να ενημερώνουν τους πολίτες για τις πολιτικές της κυβέρνησης και τον οδικό χάρτη μέχρι τις εκλογές. «Πρέπει να κλείσουμε έναν κύκλο αμηχανίας μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος. Κι άλλες φορές συναντήσαμε δυσκολίες. Ωστόσο συνόδευσα την ανασκόπηση με τα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας στον δρόμο για τις εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2027, και θα είναι νικηφόρες με μένα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Κι εμείς εδώ, στον ίδιο αριθμό και γιατί όχι, ακόμη και περισσότεροι, αρκεί να το πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι».
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ασυνέπεια και έλλειψη θέσεων: «Αδυνατεί να πάρει θέση για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης», κάνοντας λόγο για «μια πανσπερμία που ενώνεται μόνο και μόνο για να ρίξει την κυβέρνηση». Τόνισε πως «καθήκον όλων είναι να αποδομούμε με στοιχεία. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Και διαπιστώσαμε πόσες θεωρίες συνωμοσίας μπορούν πράγματι να ριζώσουν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό το όποιο επιχείρημα, όσο ακραίο κι αν ακούγεται, να απαντιέται πολιτικά σε πρώτο χρόνο», και κάλεσε σε ενιαίο λόγο και κομματική συνέπεια.
Απηύθυνε έκκληση για εσωκομματική υπευθυνότητα: «Κανένας υπουργός δεν θέλει να βλέπει το υπουργείο του ως ένα προσωπικό βασίλειο. Όπως και κανείς βουλευτής δεν μπορεί να θεωρεί να θεωρεί τον σταυρό στο πρόσωπό του ισχυρότερο από το έμβλημα του κόμματος που τον εξέλεξε. Μας ενώνουν οι αξίες μας, οι ατομικές επιδιώξεις έπονται».
Ενθάρρυνε τη συμμετοχή των βουλευτών στη συζήτηση, λέγοντας: «Είμαι πάντα προσβάσιμος και ανοιχτός σε όλους σας. Είμαι ανοιχτός σε κάθε συνάδελφο. Άλλο όμως η διαφορετική άποψη που είναι επιβεβλημένη και άλλο η παθολογική εσωστρέφεια που σε αυτές τις συγκυρίες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Σημείωσε ότι οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ «όχι μόνο με βάση την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα, αλλά και με βάση το δυναμικό. Για να μπορούμε να εκφράσουμε νικηφόρα την προσδοκία των πολιτών για τη μεγάλη αλλαγή».
Τέλος, σημείωσε πως «η κυβερνητική σύνθεση δεν είναι στατική και δεν θα παραμείνει στατική» και μίλησε για την προσωπική του εμπειρία: «Σας το λέει μια προσωπική αναφορά ως ένας βουλευτής που ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα 9 χρόνια μετά την εκλογή του στο Κοινοβούλιο». Τόνισε πως «η ΝΔ είναι σήμερα το μόνο κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και προοπτική στον πολίτη» και πως «η εκλογική μας επικράτηση σε δύο χρόνια είναι απολύτως ορατή και εφικτή, αν βασιστεί στην ενότητά μας και στην παραγωγή χειροπιαστού έργου».
Υπενθύμισε ότι «σε αυτή τη συστράτευση χρειαζόμαστε τον καθένα από εσάς» και επεσήμανε την «εξαιρετική ΚΟ», τα κοινοβουλευτικά εργαλεία και τη συνεχή παρουσία σε όλα τα νομοσχέδια. «Αγωνιστήκαμε γι’ αυτόν τον κοινοβουλευτικό πρωταθλητισμό. Έχουμε αντιμετωπίσει δύο προτάσεις δυσπιστίας».
Αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για το ζήτημα αγοράς ακινήτων σε ακριτικές περιοχές, λέγοντας: «Αυτή είναι η δουλειά σας». Πρότεινε τη δημιουργία νέας δομής με συντονιστές στις έξι κοινοβουλευτικές επιτροπές. Τόνισε: «Η τοξικότητα και ο λαϊκισμός σηκώνουν κεφάλι. Χρέος μας είναι να τον αντιμετωπίσουμε».
Έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενότητας: «Επιτρέψτε μου να κλείσω επαναλαμβάνοντας πόσο σημαντική είναι η δική μας ενότητα και η δική μας αυτοπεποίθηση. Ο λαός μας εμπιστεύτηκε», και επανέλαβε πως «ο οδικός χάρτης έως το 2027 ισχύει στο ακέραιο». Καταλήγοντας, δήλωσε: «Εφόσον μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας κι από την άλλη να μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε μια πορεία σταθερότητας στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, είμαι πεπεισμένος ότι το 2027 οι πολίτες και πάλι θα εμπιστευτούν τη μόνη δύναμη σταθερότητας που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα στο αύριο».
.