Από δημοσιογράφους που παίρνουν συνέντευξη σε μαγνητοσκοπημένα βίντεο μέχρι ασέβεια μπροστά στον θάνατο και χαστούκια σε ζωντανή μετάδοση, έχουμε πολλούς λόγους σε αυτή τη χώρα για να νιώθουμε ετεροντροπή.

Κάποτε πιστεύαμε πως το 2025 θα έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα, θα ζούμε όλοι/-ες αρμονικά σε τεχνολογικά προηγμένες πόλεις και θα είμαστε ευτυχισμένοι/-ες. Η σημερινή πραγματικότητα όχι μόνο καταρρίπτει κάθε αφελή ιδέα περί προόδου, αλλά μας φέρνει και αντιμέτωπους/-ες με τις χειρότερες πτυχές του ανθρώπου. Αν βάλουμε και μια κάμερα να βιντεοσκοπεί τα παραπάνω, προκύπτει η ελληνική τηλεόραση.

Παρόλο που σε μια λίστα με τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της τηλεόρασης, θα περίμενε κανείς να δει κουτσομπολιά, ξεκατινιάσματα, και μαλλιοτραβήγματα σε reality show, οι περισσότερες μάς χαρίστηκαν από φορείς εξουσίας. Ζούμε σε μια δυστοπία και τα παρακάτω το αποδεικνύουν:

«Ζωντανή» συνέντευξη Γιώργου Αυτιά με μαγνητοσκοπημένο βίντεο

Πριν ο Γιώργος Αυτιάς αφήσει πίσω του την δημοσιογραφική ιδιότητά του και μπει στον χώρο της πολιτικής, εξασφαλίζοντας μάλιστα μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, αποτελούσε εξέχουσα φιγούρα στην πρωινή ενημέρωση με πιστό, φανατικό κοινό.

Ίσως αυτή ακριβώς η υπέρμετρη λατρεία είναι που οδήγησε τους θεατές στο να αγνοήσουν ένα από τα γνωστότερα δημοσιογραφικά ατοπήματα της ελληνικής ιστορίας, στο οποίο υπέπεσε η εκπομπή «Καλημέρα» στο Alter, το 2009.

Ο Γ. Αυτιάς έβγαλε σε ζωντανή μετάδοση τον Παναγιώτη Ψωμιάδη για μια πολιτική συζήτηση. Όλα καλά μέχρι εκεί. Το βίντεο, όμως, με τις απαντήσεις του κ. Ψωμιάδη έπαιξε άλλες δύο μέρες στην εκπομπή και ενώ ήταν μαγνητοσκοπημένο παρουσιάστηκε σαν ζωντανό, με τον Γ. Αυτιά μάλιστα να κάνει διάλογο με το πλάνο-κονσέρβα και να προβλέπει τις απαντήσεις που θα δίνονταν.

Η εκπομπή των Ράδιο Αρβύλα ήταν που εντόπισε το περιστατικό και το μετέφερε στην αντίληψή μας μας με χιουμοριστικό τρόπο. Στην πραγματικότητα, όμως, περισσότερο για κλάματα είναι παρά για γέλια, ιδίως αν μπούμε στην διαδικασία να αναλογιστούμε πόσες ακόμα φορές έχει γίνει κάτι αντίστοιχο, χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι.

«Δεν φταίω εγώ αν όλες οι κοινωνικές ομάδες τάσσονται υπέρ του ναι»

Λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα του 2015, για την συμφωνία του ελληνικού λαού με τις πολιτικές λιτότητας των ευρωπαϊκών θεσμών, η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου προχώρησε σε μια δήλωση που έμεινε στην ιστορία για όλους τους λάθος λόγους.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο ηθοποιός και πολιτικός Κλέων Γρηγοριάδης με τηλεφωνική σύνδεση διαμαρτυρήθηκε για τις «αήθεις» πρακτικές των ιδιωτικών καναλιών στην κάλυψη των γεγονότων του δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντάς τα μάλιστα «χούντα»

Η συζήτηση οδηγήθηκε σε έντονη διαφωνία με τον ηθοποιό να κατηγορεί τα ιδιωτικά κανάλια για προπαγάνδα, αφού δεν δίνουν βήμα στο να ακουστούν διαφορετικές απόψεις, με τη δημοσιογράφο να απαντά το επικό «μα με συγχωρείτε κύριε Γρηγοριάδη, δεν φταίω εγώ αν όλες οι κοινωνικές ομάδες τάσσονται υπέρ του ναι».

Η συγκεκριμένη δήλωση επρόκειτο για παραποίηση της πραγματικότητας, αφού τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδειξαν ξεκάθαρη προτίμηση του ΟΧΙ με ποσοστό 61,31% έναντι του ΝΑΙ που συγκέντρωσε ποσοστό μόλις 38,69%.

Έναν χρόνο μετά, η Μαρία Σαράφογλου, η Όλγα Τρέμη και ο Μανώλης Καψής του Mega τιμωρήθηκαν με επίπληξη από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, επειδή παραβίασαν τη δημοσιογραφική δεοντολογία. 

Νάσος Γουμενίδης και κλεμμένη συνέντευξη με το ρομπότ Σοφία

Αν ο Γιώργος Αυτιάς προέβη σε ατόπημα παρουσιάζοντας την δική του μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη σαν ζωντανή, στην περίπτωση του Νάσου Γουμενίδη τα λόγια περιττεύουν.

Το γνωστό ρομπότ Σοφία έδωσε μια συνέντευξη στην επικοινωνιολόγο Ανδριάνα Μανέττα της Hanson Robotics και δημοσιεύτηκε στο κανάλι του Astronio στο Youtube. Η εκπομπή, όμως, «Επί Τόπου» του Open έπαιξε τη συνέντευξη, σβήνοντας τα πλάνα με τις ερωτήσεις της συνεντευξιάστριας και στη θέση τους έβαλε νέα πλάνα στα οποία ο Ν. Γουμενίδης από τον χώρο του κάνει τις ίδιες ακριβώς ερωτήσεις, δήθεν συνομιλώντας με το ρομπότ μέσω υπολογιστή.

Το περιστατικό έγινε γρήγορα αντιληπτό από τους θεατές αλλά και τον ίδιο τον Παύλο Καστανά (Astronio) με αποτέλεσμα μια σειρά από tweets, μέχρι που ο Ν. Γουμενίδης δήλωσε πως «δεν υπήρχε κανένας δόλος, ούτε διάθεση κλεψιάς».

Άρης Πορτοσάλτε και θυσία θυμάτων στα Τέμπη 

Στη λίστα με τις πιο άβολες στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης, ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να λείπει ο Άρης Πορτοσάλτε, ο δημοσιογράφος που με πολλές δηλώσεις του έχει προκαλέσει δικαιολογημένη κατακραυγή

Λίγους μήνες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο δημοσιογράφος καλεσμένος στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ, περιέγραψε το πώς τραγωδίες του παρελθόντος συνέβαλαν στη βελτίωση σημερινών πτυχών της ζωής. 

Συγκεκριμένα, εξήγησε πώς ο εκσυγχρονισμός της ακτοπλοΐας οφείλεται στο ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα που στοίχισε τη ζωή σε 81 άτομα, η αναβάθμιση του οδικού δικτύου προέκυψε μετά τα παλαιότερα τροχαία δυστυχήματα στα Τέμπη και τον Άγιο Κωνσταντίνο, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως έτσι και τώρα, τα θύματα των Τεμπών «θυσιάστηκαν».

Η δήλωση περί θυσίας είναι ενδεχομένως ό,τι πιο προσβλητικό έχει ακουστεί ποτέ στην ελληνική τηλεόραση, προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων, θίγει τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των συγγενών των νεκρών αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού. 

Το ρεπορτάζ του «Πρωινού» για το πολυτελές σπίτι του Τζορτζ Μπάλντοκ

Σε ένα χυδαίο ρεπορτάζ προχώρησε η εκπομπή «Το Πρωινό» με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιάγκα, λίγες μόνο ώρες μετά τον τραγικό θάνατο του 31χρονου ποδοσφαιριστή του Παναθηναικού, Τζορτζ Μπάλντοκ. 

Ο ποδοσφαιριστής βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του και οι δημοσιογράφοι της εκπομπής του AΝΤ1 θεώρησαν καλή ιδέα να μεταφέρουν στους θεατές αναλυτικά τις παροχές, τα τετραγωνικά, τον αριθμό των δωματίων, ακόμα και το ποσό του ενοικίου της πολυτελούς βίλας στην οποία διέμενε ο 31χρονος.

Η οργή και η κατακραυγή, που το περιστατικό προκάλεσε, οδήγησαν τον Γιώργο Λιάγκα στο να αναλάβει την ευθύνη και να απολογηθεί -για ακόμα μια φορά. Υπενθυμίζουμε ότι κατά το παρελθόν ο ίδιος δημοσιογράφος είχε προκαλέσει πανελλήνια οργή, όταν περιγράφοντας περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης, ξέσπασε σε γέλια.

Χαστούκια Ηλία Κασιδιάρη σε Λιάνα Κανέλλη

Το 2012 κατά τη διάρκεια συζήτησης σε εκπομπή του AΝΤ1 με παρουσιαστή τον Γιώργο Παπαδάκη και καλεσμένους από όλο τον πολιτικό χώρο, οι τόνοι ανέβηκαν, με αποτέλεσμα μια έντονη λογομαχία ανάμεσα στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου.

Η Ρ. Δούρου είπε στον Η. Κασιδιάρη πως η Χρυσή Αυγή θα γυρίσει την χώρα «500 χρόνια πίσω», με εκείνον να την αποκαλεί νούμερο και να της πετάει στο πρόσωπο νερό. Στη συνέχεια η Λιάνα Κανέλλη σηκώθηκε από την καρέκλα της και ο Η. Κασιδιάρης άρχισε να την χτυπά στο πρόσωπο επανειλημμένα μέχρι που η εκπομπή διεκόπη.

Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα θεάματα που έχουμε δει ποτέ στην ελληνική τηλεόραση. Τρία χρόνια μετά, το δικαστήριο αθώωσε τον Ηλία Κασιδιάρη για την επίθεση, μετατρέποντας την πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε απλή σωματική βλάβη, καθώς έπρεπε να υποβληθεί έγκληση από την Λ. Κανέλλη.

Αν κάποιος/-α, μετά από αυτό το κείμενο, νιώθει την ανάγκη να πετάξει από το μπαλκόνι την τηλεόρασή του, έχει την στήριξή μας.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
1
Βαριέμαι
+1
6
Νευρίασα
+1
4
Αγαπώ
+1
4
Σοκαρίστηκα