Αν νιώθεις ότι το IQ σου μειώνεται κάθε φορά που παρακολουθείς ελληνική τηλεόραση, δεν είσαι μόνος/η. Δημοσιογράφοι προπαγανδίζουν υπέρ κυβερνήσεων, τηλεοπτικά «πλυντήρια» ξεπλένουν εγκληματίες, ανθρώπινες προσωπικότητες βιάζονται στο όνομα της τηλεθέασης, όλα τα έχουμε δει. Την ίδια ώρα, τα γνωστά σε όλους παραθυράκια που στήνονται με σκόπιμους καυγάδες και ο αθάνατος ελληνικός κιτρινισμός δεν ανήκουν στο παρελθόν.

Σε μια εποχή που παλεύουμε να κάνουμε επιτέλους την ισότητα πραγματικότητα, η ηθική και η αντικειμενικότητα είναι άγνωστες λέξεις για τη μικρή οθόνη με αποτέλεσμα όλα τα «μαργαριτάρια» που συγκεντρώσαμε παρακάτω.

Αν νομίζατε ότι beef έχουν μόνο οι trappers, κάνατε λάθος. Πρόσφατα ξέσπασε τηλεοπτικός πόλεμος ανάμεσα στην Φαίη Σκορδά και την Κατερίνα Καινούργιου με αφορμή την ανούσια και ανώριμη κόντρα Ανδρέα Μικρούτσικου-Light.

Παρουσιάστριες που επανειλημμένα τονίζουν το πόσο ακομπλεξάριστες και μη ανταγωνιστικές είναι, με την πρώτη ευκαιρία τοποθετούν την άλλη απέναντι στο ring και κάνουν ολόκληρη ανάλυση πάνω στο ποια φέρεται χειρότερα στους συνεργάτες της, ποια χρησιμοποιεί την άλλη για προβολή και φυσικά ποια σημειώνει χαμηλότερα νούμερα τηλεθέασης.

Γυναικεία αλληλεγγύη; Τι είναι αυτό;

Είναι 2024 και ακόμα μιλάμε για άντρες παλαιάς κοπής. Αφορμή για να ανοίξει πάλι αυτή η συζήτηση αποτέλεσε μια δήλωση της Έφης Σαρρή στην εκπομπή «Mega καλημέρα» με παρουσιάστρια την Ελεονώρα Μελέτη. Η τραγουδίστρια είπε «θέλω ο άνδρας να ακούει τις διαταγές μου και να λέει yes, ma’am» με τη Νανά Παλαιτσάκη να ενοχλείται ιδιαίτερα και να σχολιάζει πως «ένας άντρας πρέπει να βάλει όρια για να νιώθει η γυναίκα ότι υπάρχει ασφάλεια».

Η Ελεονώρα Μελέτη όπως ήταν λογικό ξαφνιάστηκε και αναρωτήθηκε «μόνο ο άντρας πρέπει να βάζει όρια; Και η γυναίκα πρέπει» με τη κ. Παλαιτσάκη να απαντά «όταν υπάρχουν δύο καπεταναίοι, το καράβι πάει για φούντο». Ευτυχισμένο το 1924. 

Φαντάσου να είσαι πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός, να είσαι καλεσμένη σε εκπομπή για να μιλήσεις για την δουλειά σου και να έρχεσαι αντιμέτωπη με τα πιο περιττά σεξιστικά σχόλια. Η Καλλιόπη Χάσκα που συμμετέχει στη «Μάγισσα», ήταν καλεσμένη στην εκπομπή “The tonight show” με παρουσιαστή τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Καθώς μιλούσε για τη δουλειά της, δίπλα με split screen έπαιζαν οι ερωτικές της σκηνές, με τον παρουσιαστή να μιλάει εκθειαστικά και την ίδια κυριολεκτικά να βάζει τα χέρια της στο πρόσωπο από ντροπή.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, και ενώ από δίπλα παίζουν σκηνές από τη σειρά, επιλέγεται μια συγκεκριμένη σκηνή, στην οποία η ηθοποιός φανερώνει το γυμνό της σώμα. Το αποκορύφωμα ήταν όταν ο παρουσιαστής χάρισε στην ηθοποιό ένα πιγκάλ που πετάει νερό, με κάποιο κρυφό σεξουαλικό υπονοούμενο. Σίγουρα δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση της.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης, όταν ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάγκας και το πάνελ του ξεκαρδίστηκαν στο άκουσμα της είδησης ότι φοιτητής ασέλγησε σε φοιτήτρια στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ;

Το πάνελ της εκπομπής Μεσημέρι έκανε μέχρι και αναπαράσταση της εγκληματικής πράξης, γελώντας έντονα και κάνοντας ερωτήσεις όπως «Έσταζε το ταβάνι;», «Υπήρχε συναίσθημα ανάμεσα στους δύο;», κανονικοποιώντας με αυτό τον τρόπο τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. Δεν υπάρχουν λόγια.

Στο First Dates δυο άγνωστα άτομα γνωρίζονται για πρώτη φορά μέσα από τυφλό ραντεβού προκειμένου να βρουν το άλλο τους μισό. Με αναχρονιστικές ατάκες όπως «ο άντρας πρέπει πάντα να πληρώνει» που έχουν ακουστεί σχεδόν σε κάθε επεισόδιο και από άντρες και από γυναίκες, τα ραντεβού έχουν αποτελέσει έδαφος για να αναπαραχθούν στερεότυπα.

Άντρες που μιλούν για το σώμα της γυναίκας σαν να είναι σεξουαλικό αντικείμενο, και γυναίκες που διακόπτουν ραντεβού στη μέση, επειδή ο άντρας δεν ήταν όσο ψηλός και γυμνασμένος περίμεναν. Το χειρότερο είναι πως αυτό το τηλεοπτικό προϊόν δεν διαφέρει και πολύ από την πραγματικότητα.

Τι χρειαζόμασταν σε μια εποχή που παλεύουμε για την καταπολέμηση της έμφυλης ανισότητας; Ένα ριάλιτι στο οποίο 20 γυναίκες ανταγωνίζονται η μία την άλλη για το ποια είναι η ικανότερη νύφη για έναν πολυπόθητο εργένη. Σε αυτό το μισογύνικο battle royale που θυμίζει μια άλλη εποχή, παρακολουθούμε γυναίκες να υποβάλλονται σε ντροπιαστικές δοκιμασίες, να τσακώνονται, μέχρι και να πιάνονται κυριολεκτικά στα χέρια προκειμένου να αποδείξουν ότι αξίζουν την προσοχή και την αγάπη του αρσενικού.

Αν κάτι λέει για τα ελληνικά κανάλια η επιλογή του συγκεκριμένου σεξιστικού σόου σε μια τέτοια εποχή, κάτι παραπάνω λέει και για την κοινωνία μας η αγάπη και η στήριξη που δείξαμε στο Bachelor, αφού ανανεώθηκε για δεύτερη σεζόν. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε και τρίτη.

Μετά από όλα αυτά, νιώθω την ανάγκη να μην ανοίξω ποτέ ξανά την τηλεόραση.

Γνωμούλα;
+1
1
Έκλαψα
+1
1
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
2
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα