Φτάνουμε σιγά-σιγά στο τέλος του 2023, μια χρονιά που ζήσαμε σχεδόν τα πάντα: Δυστυχήματα, εκλογές, πυρκαγιές, σκάνδαλα και πολλά ακόμη γεγονότα που συντάραξαν τη χώρα μας. Η “γαρνιτούρα” του 2023 ήταν ορισμένα “μαργαριτάρια”, ειπωμένα από δημόσια πρόσωπα, που μας έκαναν να αναρωτηθούμε σε ποια χώρα ζούμε.

Η πιο “μαύρη” στιγμή της χρονιάς ήταν αδιαμφισβήτητα η τραγωδία των Τεμπών, στην οποία 58 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους. Το δυστύχημα αυτό αποτέλεσε το αποκορύφωμα της εγκληματικής αμέλειας του κράτους στον τομέα του σιδηρόδρομου και παρά τις πολιτικές και ποινικά κολάσιμες ευθύνες, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται προφυλακιστέος μονάχα ο σταθμάρχης του σιδηροδρομικού σταθμού. Κύριος υπαίτιος της εγκληματικής αυτής αδιαφορίας ήταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος – παρά τα κροκοδείλια δάκρυά του και την “σθεναρή” παραίτησή του – ανακοίνωσε κανονικά την υποψηφιότητά του μόλις λίγες εβδομάδες μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

Για τα πρακτικά, ο Κ. Καραμανλής όχι μόνο εκλέχθηκε βουλευτής στο νομό Σερρών, αλλά βρέθηκε πρώτος σε σταυρούς!

Δυστυχώς, ο λαός μας ξεχνάει – εξίσου εγκληματικά – πολύ γρήγορα…

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Γιώργος Λιάγκας έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη για έκφραση σεξιστικών, ρατσιστικών και ομοφοβικών οχετών στην εκπομπή του. Παρ’ όλα αυτά, τους τελευταίους μήνες, ο κύριος Λιάγκας φαίνεται να τρέφει μια έντονη εμμονή απέναντι στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, αφιερώνοντας σχεδόν καθημερινά ρεπορτάζ για την προσωπική του ζωή και προβαίνοντας σε σκληρές επιθέσεις προς το άτομό του.

Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που βλέπουμε τέτοια φαινόμενα. Εντούτοις, δεν έχουμε ξαναδεί δημοσιογράφο να ισχυρίζεται ότι παίρνει συνέντευξη από άνθρωπο που δεν βρίσκεται εν ζωή. Ο Γιώργος Λιάγκας ισχυρίστηκε ότι η εκπομπή του πήρε συνέντευξη από τη γιαγιά του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπήρξε για πολλά χρόνια οπαδός της Νέας Δημοκρατίας.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε ότι η γιαγιά του δεν βρίσκεται στη ζωή εδώ και χρόνια και ζήτησε να ανακληθεί δημόσια αυτό το “ρεπορτάζ” ως ένα χυδαίο ψεύδος που προσβάλλει παράλληλα και ένα νεκρό άτομο. Η θρασύτατη απάντηση του Γιώργου Λιάγκα ήταν πως με τον συγγενικό όρο “γιαγιά” εννοούσε κάποιο μακρινό συγγενή του κύριου Κασσελάκη – και φυσικά ουδέποτε ζήτησε συγγνώμη.

Η παρακμή της δημοσιογράφιας στα καλύτερά της.

Οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου έδωσαν μια ευρεία νίκη στη ΝΔ σχεδόν 41%, βάφοντας σχεδόν όλο τον εκλογικό χάρτη μπλε. Σε αυτό τον καταγάλανο χάρτη, ξεχώρισε μια περιοχή με διαφορετικό χρώμα, η Ροδόπη. Στην περιφέρεια αυτή, πρώτο κόμμα εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 33.18%, αφήνοντας δεύτερο το κυβερνών κόμμα. 

Για τη Νέα Δημοκρατία, μπήκε άμεσα στο στόχαστρο η τοπική μουσουλμανική κοινότητα – η οποία αποτελεί διαχρονικά πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αντί, όμως, η ΝΔ να επιδιώξει να πείσει τους πολίτες της Ροδόπης να την ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, προχώρησε – με πομπό τη Ντόρα Μπακογιάννη – σε ευθύ εκβιασμό της μουσουλμανικής κοινότητας, με την  βουλευτή της ΝΔ και αδερφή του Πρωθυπουργού να εμφανίζεται σε βίντεο όπου απειλεί μέλη της κοινότητας, πως εάν δεν ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία θα υποστούν σοβαρές συνέπειες και θα βιώσουν δύσκολες εποχές. 

Ανεξαρτήτως πολιτικής κατατόπισης, ο εκβιασμός πολιτών για πολιτικάντους λόγους δεν συνάδει με μια υποτιθέμενα ευρωπαϊκή χώρα και πόσο μάλλον με το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ομολογουμένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωταγωνιστεί στα βιντεάκια του Luben.

Εν προκειμένω, στην προσπάθεια υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου στον τομέα της εκπαίδευσης, ο Πρωθυπουργός που στέρησε την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο από δεκάδες χιλιάδες παιδιά και τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, μίλησε για προσφορά “ουσιαστικού έργου” στο δημόσιο ελληνικό σχολείο. Μαζί με τα ετοιμόρροπα ταβάνια σε πολλά ελληνικά σχολεία, έπεσε και η πίεσή μας συλλογικά, καθώς το τρέχον εκπαιδευτικό σύστημα βασίζεται σε κακογραμμένα εγχειρίδια που προάγουν τη στείρα γνώση, αντί για την όξυνση της κριτικής σκέψης και την παροχή ουσιωδών γνώσεων.

Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε ένα ολόκληρο άρθρο για στιγμές που ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει κάνει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας να απορεί αν όντως ειπώθηκαν όλα όσα ειπώθηκαν ή αν ζούμε στο Μάτριξ. Ενδεχομένως, η χειρότερη δήλωση, για το 2023, να είναι αυτή που αναφέρει ότι το έγκλημα των Τεμπών δεν ενδιαφέρει πλέον τον ελληνικό λαό.

Αν μη τι άλλο, οι οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα εκείνη τη μοιραία μέρα εξακολουθούν να μάχονται για να δικαιωθούν. Συγχρόνως, επιζήσαντες προβαίνουν σε εκστρατείες προκειμένου να μην ξεχαστεί ποτέ η σιδηροδρομική τραγωδία.Η κοινωνία δεν ξεχνά, ασχέτως αν καταβάλλονται διαρκείς προσπάθειες αποσιώπησης και συγκάλυψης.

Δεν πρόκειται ούτε στο νέο έτος να λείψουν αντίστοιχου βεληνεκούς δηλώσεις από πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους, celebrities, μέχρι και απλούς πολίτες. Το ζήτημα για την νέα χρονιά και για κάθε μέρα, είναι πώς πράττουμε εμείς ως άτομα για την κοινωνία. Ας κλείσουμε το έτος με μια αυτοκριτική προς το πρόσωπό μας, τις ορθές και τις λανθασμένες κινήσεις μας και ας δώσουμε έναν καθημερινό αγώνα ως παράδειγμα αλληλοσεβασμού, προσωπικής βελτίωσης και ευρύτερης κοινωνικής προσφοράς.

Αλλάζοντας εμείς τα ίδια, ως άτομα, μπορούμε στο μέλλον να αναπροσδιορίσουμε τα κριτήριά μας ως προς το πώς θέλουμε να λειτουργεί αυτή εδώ η χώρα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα