Οι Ταλιμπάν εισήγαγαν ακόμα έναν καταπιεστικό νόμο, απαγορεύοντας στις γυναίκες να ακούν η μία τη φωνή της άλλης, ως μέρος της εκστρατείας τους για την επιβολή μιας αυστηρής ερμηνείας του ισλαμικού νόμου.
Τη Δευτέρα, με ένα ηχογραφημένο μήνυμα, ο υπουργός της χώρας για την προώθηση της αρετής και την πρόληψη της κακίας μοιράστηκε λεπτομέρειες σχετικά με τον νέο περιορισμό για τις γυναίκες του Αφγανιστάν.
Αν και οι ιδιαιτερότητες αυτού του κανόνα παραμένουν ασαφείς, οι αφγανοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό στο να εμποδίσει τις γυναίκες από το να συνομιλούν μεταξύ τους.
Στο μήνυμά του, ο υπουργός Khalid Hanafi δήλωσε: «Ακόμα και όταν μια ενήλικη γυναίκα προσεύχεται και μια άλλη γυναίκα περνάει, δεν πρέπει να προσεύχεται αρκετά δυνατά για να την ακούσει».
«Πώς θα μπορούσε να τους επιτραπεί να τραγουδήσουν αν δεν τους επιτρέπεται καν να ακούσουν τις φωνές [η μια της άλλης] ενώ προσεύχονται, πόσο μάλλον για οτιδήποτε άλλο».
Συμπλήρωσε πως είναι «νέοι κανόνες και θα εφαρμοστούν σταδιακά και ο Θεός θα μας βοηθά σε κάθε βήμα που κάνουμε».
Επειδή οι Ταλιμπάν απαγορεύουν οποιαδήποτε απεικόνιση ζωντανών όντων στην τηλεόραση, το μήνυμα του Hanafi μεταδόθηκε μέσω ηχογράφησης και όχι μέσω τηλεόρασης.
«Οι γυναίκες που είναι οι μοναδικοί πάροχοι για τις οικογένειές τους, πώς υποτίθεται πως θα αγοράζουν ψωμί, θα αναζητούν ιατρική περίθαλψη ή απλώς θα υπάρχουν αν ακόμη και η φωνή τους είναι απαγορευμένη;» αναρωτήθηκε ένας ακτιβιστής.
The Taliban have forbidden women in Afghanistan from talking to each other.
— Channel 4 News (@Channel4News) October 28, 2024
This is the latest in a series of restrictions since the group seized power three years ago. pic.twitter.com/jVjJ0Ohzi2
Μαρτυρίες των γυναικών του Αφγανιστάν
«Ό,τι και να πει είναι μια μορφή ψυχικού βασανιστηρίου για εμάς», είπε μια Αφγανή στην Καμπούλ στην The Telegraph.
«Η ζωή στο Αφγανιστάν είναι απίστευτα επώδυνη για εμάς ως γυναίκες. Το Αφγανιστάν έχει ξεχαστεί, και γι’ αυτό μας καταπιέζουν – μας βασανίζουν σε καθημερινή βάση», πρόσθεσε.
«Λένε ότι δεν μπορούμε να ακούσουμε τις φωνές άλλων γυναικών και δεν καταλαβαίνω από πού προέρχονται αυτές οι απόψεις».
Από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο της χώρας τον Αύγουστο του 2021, έχουν επιβάλει πολλούς περιορισμούς στα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν.
Οι γυναίκες έχουν ήδη λάβει εντολή να καλύπτουν τα πρόσωπά τους «για να αποφύγουν τον πειρασμό τους και τον πειρασμό των άλλων» και έχουν λάβει οδηγίες να μην μιλούν παρουσία ανδρών εκτός της στενής οικογένειάς τους.
«Εάν είναι απαραίτητο για τις γυναίκες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πρέπει να καλύπτουν τα πρόσωπά τους και τις φωνές τους από τους άνδρες» και πρέπει να συνοδεύονται από έναν «άνδρα κηδεμόνα», σύμφωνα με τις οδηγίες του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν.
📷 MOHSEN KARIMI
Οι Αφγανές έχουν επίσης οδηγίες να μην μιλούν δυνατά μέσα στα σπίτια τους, ώστε οι φωνές τους να μην ακούγονται έξω. Οι γυναίκες που αψηφούν αυτές τις εντολές αντιμετωπίζουν σύλληψη και φυλάκιση.
Τον Ιούλιο του 2024, μια έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι το Υπουργείο για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Κακίας καλλιεργούσε ένα κλίμα φόβου και εκφοβισμού μεταξύ των Αφγανών πολιτών μέσω των τακτικών επιβολής του.
Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν έχει επίσης απειλήσει να επαναφέρει τον λιθοβολισμό ως τιμωρία για τις γυναίκες. «Αυτοί [οι Ταλιμπάν] διεξάγουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας και δεν έχουμε κανέναν στον κόσμο να ακούσει τις φωνές μας», είπε μια πρώην δημόσιος υπάλληλος στην Καμπούλ.
«Ο κόσμος μας έχει εγκαταλείψει. Μας άφησαν στους Ταλιμπάν και ό,τι μας συμβαίνει τώρα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της δυτικής κυβέρνησης».
«Πολλές γυναίκες αυτοκτονούν»
«Νιώθω κατάθλιψη. Ο κόσμος προχωρά με την τεχνολογία και διασκεδάζει με τη ζωή του, αλλά εδώ δεν μπορούμε να ακούσουμε ούτε τη φωνή η μία της άλλης», είπε μια γυναίκα.
«Θέλουν να μην υπάρχουμε καθόλου και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό», σχολίασε μία άλλη από την επαρχία Χεράτ. «Μπορεί να τα καταφέρουν κάποια στιγμή, καθώς πολλές χάνουν τη ζωή τους λόγω της πίεσης», πρόσθεσε.
«Πιστεύουν ότι η διακυβέρνηση του Αφγανιστάν έχει να κάνει μόνο με την καταστολή των γυναικών – δεν διαπράξαμε έγκλημα επειδή γεννηθήκαμε γυναίκες», είπε.
Ο υπουργός Khalid Hanafi / AHMAD SAHEL ARMAN
Εντάσεις ανάμεσα στους Ταλιμπάν
Αυτοί οι εντατικοί περιορισμοί φέρεται να έχουν προκαλέσει εντάσεις μέσα στους ίδιους τους Ταλιμπάν, με ορισμένους αξιωματούχους να δείχνουν δυσαρέσκεια για τις σκληροπυρηνικές πολιτικές. Ανώτερος αξιωματούχος των Ταλιμπάν ανέφερε την απογοήτευση εντός της ομάδας, με πιο μετριοπαθή στοιχεία να ανησυχούν για τις ενέργειες των σκληροπυρηνικών.
«Κάποιος πρέπει να σταματήσει τον ανώτατο ηγέτη. Πολλοί μέσα στους Ταλιμπάν είναι θυμωμένοι και ανησυχούν ότι, με όλα όσα κάνει η ηγεσία, θα μπορούσαμε να χάσουμε το Αφγανιστάν όσο γρήγορα το καταλάβαμε», είπε.
«Φοβούνται ότι μόλις εμφανιστεί μια εναλλακτική για τους Ταλιμπάν, ο λαός θα ξεσηκωθεί και η Δύση μπορεί να επέμβει ξανά», εξήγησε.
Με πληροφορίες από το The Telegraph