Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει σε μια σειρά ή ταινία να ρίχνουν ταρώ για να προβλέψουν το μέλλον κάποιου ήρωα.
Υπάρχουν τραγούδια που αναφέρονται σε χαρτορίχτρες. Η ποπ κουλτούρα φέρεται να έχει αγκαλιάσει τα ταρώ, όμως τι έχει καταλάβει λάθος γι’ αυτά;
Τα ταρώ δεν προβλέπουν μόνο το μέλλον
Είναι χιλιάδες τα παραδείγματα στην ποπ κουλτούρα όπου κάποιος πάει για να του ρίξουν ταρώ και να μάθει τι μέλλει γενέσθαι. Έτσι, οι συμβολισμοί των καρτών προοικονομούν κάτι που θα συμβεί αργότερα στην ιστορία.
Στο 7ο επεισόδιο της μίνι σειράς Agatha All Along του Disney+, η μάγισσα Lilia διαβάζει τις κάρτες ταρώ και μια από αυτές είναι ο Πύργος αντεστραμμένος. Η ίδια την ερμηνεύει ως καταστροφή και πτώση, αλλά και με θαυματουργή μεταμόρφωση. Όντως, o Πύργος στον οποίο βρίσκεται για μια δοκιμασία καταρρέει, μα εκείνη καταφέρνει να σώσει τα υπόλοιπα άτομα που βρίσκονται μαζί της. Η Lillia επιλέγει να μείνει πίσω και να αποδεχθεί τον επικείμενο θάνατό της.
Ωστόσο, είναι λάθος να περιορίσουμε τη χρήση της ταρώ σε προβλέψεις. Η ταρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμβουλευτικά και θεραπευτικά, να μας δώσει μέσα από τους συμβολισμούς της πολύτιμες πληροφορίες για το ποιοι είμαστε και ποιοι μπορούμε να γίνουμε. Άλλωστε, έχουμε ελεύθερη βούληση και με βάση αυτήν φτιάχνουμε το μέλλον μας.
Οι κάρτες παρερμηνεύονται
Ορισμένες κάρτες είναι παρεξηγημένες από την ποπ κουλτούρα. Το νόημά τους αλλοιώνεται. Μια αρκετά παρερμηνευμένη κάρτα είναι ο Θάνατος. Σε αρκετές περιπτώσεις, παρουσιάζεται ως το τέλος της ύπαρξής μας στον κόσμο. Για παράδειγμα, στο series finale της σειράς “Killing Eve” ερμηνεύεται ως σύμβολο ενός επικείμενου βιολογικού θανάτου. Στην πραγματικότητα, δεν είναι σχεδόν ποτέ έτσι. Ο Θάνατος στην ταρώ συμβολίζει τη μεταμόρφωση που έρχεται, αφού αφήσουμε πίσω μας οριστικά μια κατάσταση ή μια συνήθεια. Πολύ περισσότερο, είναι ένας συμβολικός θάνατος.
Δεν χρησιμοποιούμε την ταρώ για να κατασκοπεύσουμε τρίτα πρόσωπα
Δεν είναι λίγα τα άτομα που έχουν ρωτήσει την ταρώ έστω και μια φορά για το αν ο αγαπημένος/η τους τους απατά. Σε τέτοια άτομα αναφέρεται το τραγούδι «Πήγα σε μάγισσες» της Γλυκερίας. Η τραγουδίστρια δηλώνει στον αγαπημένο της «πήγα σε μάγισσες σε χαρτορίχτρες, να δω πού χάνεσαι όλες τις νύχτες». Έτσι υπονοείται ότι η τράπουλα ταρώ παίζει τον ρόλο του ντετέκτιβ που τον παρακολουθεί και γίνεται μάρτυρας στις απιστίες του. Όπως φαίνεται, η ίδια δεν χρειάζεται άλλα τεκμήρια. Η ταρώ έχει δει πίσω από κλειστές πόρτες για λογαριασμό της.
Σύμφωνα με τη δεοντολογία της ταρώ, κάθε ρίξιμο οφείλει να έχει επίκεντρο εμάς. Ακόμα και αν αυτό αφορά τη σχέση μας με κάποιο άλλο πρόσωπο, ο σκοπός του οφείλει να είναι η αυτοβελτίωση και η θεραπεία μας. Το να θέσουμε ως μοναδικό στόχο την «κατασκοπεία» του αγαπημένου μας, παρεκκλίνει από αυτόν το σκοπό.
Η χαρτορίχτρα δεν κάνει πάντα ξόρκια
Το «Παντού» του Saske εμπεριέχει ένα ακόμα παράδειγμα καψουρεμένης γυναίκας που ρίχνει ταρώ ώστε να μάθει για ποια έχει αισθήματα ο αγαπημένος της. «Ψάχνεις τα αρχικά μου μες στο φλιτζάνι, ρίχνεις χαρτιά για να δεις ποια αγαπώ» τραγουδάει. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα twist. Υποπτεύεται ότι η κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένος είναι μάγισσα και του έχει κάνει ξόρκι. Η ικανότητά της να τον παρακολουθεί μέσω της τράπουλας, μοιάζει να συγκαταλέγεται στις μαγικές της δυνάμεις. Αυτήν τη φορά η μάγισσα/χαρτορίχτρα χρησιμοποιεί ό,τι μέσα έχει για να κάνει τον Saske να τον ερωτευτεί.
Η ποπ κουλτούρα έχει πολλές φορές συσχετίσει την ερμηνεύτρια ταρώ με κάποια που κάνει (κυρίως ερωτικά) ξόρκια. Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Επειδή ένα άτομο έχει επιλέξει να ερμηνεύει ταρώ, δεν σημαίνει ότι θα κάνει και ξόρκια είτε στον εαυτό του είτε σε κάποιον άλλον. Μπορείς απλά να ρίξεις ταρώ για να έχεις μια εικόνα για το μέλλον σου.