Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που το MAD TV ή το MTV και όποιο άλλο μουσικό κανάλι και ραδιοφωνικός σταθμός ήταν οι κύριες μορφές κατανάλωσης μουσικής.

Αυτά τα κανάλια αναπαρήγαγαν τα καινούρια μουσικά trends, καθώς και all time classic επιτυχίες που διαχρονικά λατρεύουμε. Τώρα, όμως, παρατηρείται ότι ο κύριος τρόπος για να ακούσουμε μουσική, είναι μέσω του διαδικτύου. Εκτός αυτού, υπάρχουν και ορισμένα τραγούδια που καθιερώθηκαν στις καρδιές και τις μνήμες μας λόγω του ότι τα ακούσαμε σε ένα video game

Video games και μουσική: Μια σχέση πάθους και αλληλοεξάρτησης

Ένα video game έχει πάντα ανάγκη από μουσική. Είναι ένας τρόπος να ενώνει τον παίκτη με τον κόσμο που προσπαθούν να χτίσουν οι δημιουργοί, κάτι που συμβάλλει σημαντικά στο να νιώσει ένας παίκτης  τα “σωστά” αισθήματα, ανάλογα με το ύφος ή τι στιγμή του παιχνιδιού.

Έτσι, πολύ συχνά οι παίκτες ταυτίζονται με αρκετά μουσικά κομμάτια που επαναλαμβάνονται διαρκώς σε παιχνίδια. Λόγω αυτής της ταύτισης, πολλοί μουσικοί παραγωγοί έχουν αρχίσει να αξιοποιούν τα video games, ώστε μέσω της επιρροής τους να προωθούν καινούργια (και όχι μόνο) τραγούδια.

Σε άρθρο της Guardian, η Keza Macdonald (she/her) εξηγεί ότι τα video games είχαν επηρεάσει τη μουσική που ακούει από νεαρή ηλικία αφού είχε της συστήθηκε η λεγόμενη “dance” μουσική από παιχνίδια αντί από – DJs – σε κλαμπ ή κάτι παρόμοιο.

Ένας γνωστός καλλιτέχνης που έχει χρησιμοποιήσει πολλούς ήχους από κλασικά παιχνίδια, όπως Pac-Man και Super Mario, είναι ο Skrillex, αφού του αρέσει να βάζει samples μέσα στα τραγούδια του. Αυτό είναι κάτι που ίσως τραβάει περισσότερο τον ακροατή (aka παίκτη) στο να συσχετιστεί πιο εύκολα με τα τραγούδια.

Βάσει ερευνών, το 2018 μόνο, το video game industry είχε κέρδος 137,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων άρα είναι πολύ κατανοητό κάτι τόσο κερδοφόρο να ελκύει τη μουσική βιομηχανία. Franchises παιχνιδιών όπως το FIFA και το Madden, που ανήκουν στην EA (Electronic Arts), εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν μεγάλους στιχουργούς και καλλιτέχνες, για να εμπλουτίσουν τα παιχνίδια τους με τα τραγούδια.

Ως εκ τούτου, πολλά από τα τραγούδια αυτά να γίνονται διάσημα λόγω των video games

Ακόμη, σε άλλα παιχνίδια, όπως το Fortnite, έχουν λάβει μέρος καλλιτέχνες σαν την Ariana Grande για να παρουσιάσουν ολόκληρες συναυλίες σε “exclusive events”.

Αυτό ίσως είναι κι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα, αφού με την εξέλιξη των VR (Virtual Reality) παιχνιδιών, σύντομα το να πηγαίνει κάποιος σε συναυλίες μπορεί να γίνει από την άνεση του σπιτιού του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλει τα headsets, ώστε να παρευρεθεί σε εικονικές συναυλίες. Το λεγόμενο metaverse ή μετασύμπαν.

Μια βουτιά στις συνεργασίες μεταξύ της μουσικής και των video games

Συν τοις άλλοις, τα video games χρησιμοποιούν εφαρμογές σαν το TikTok και το Instagram για να προωθήσουν events όπως το League of Legends (LoL), που σε αναμονή για το “world championship 2022”, έχουν συνεργαστεί με τον Lil Nas X.

Ειδικότερα, αυτό επετεύχθη προωθώντας το νέο του τραγούδι “Anthem” γραμμένο αποκλειστικά για αυτό. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε πως μεγάλοι καλλιτέχνες επιλέγονται για να “ντύσουν” μουσικά παιχνίδια με τραγούδια, που αν μη τι άλλο θα παιχτούν σε κλαμπ, μουσικούς σταθμούς κ.λπ. 

Ακόμη, το  LoL δεν έχει περιοριστεί μόνο στα Social Media αφού έχουμε δει και την ταχύτατη επιτυχία που είχε το τραγούδι “Enemy” από τους Imagine Dragons, που γράφτηκε σαν το intro στη σειρά “Arcane” του Netflix. Η σειρά – που ήταν επίσης επιτυχία – άγγιξε την κορυφή από το πιασάρικο τραγούδι που παραμένει αρκετά ψηλά στα charts – σύμφωνα με ιστοσελίδες όπως η popnable.com.

Σημαντική αναφορά πρέπει να γίνει και σε εφαρμογές μουσικής αναζήτησης, όπως το Spotify. Μουσικά άλμπουμ γεμάτα με soundtracks που έχουν ακουστεί και σε βιντεοπαιχνίδια βρίσκονται στα playlists εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο, σε σημείο που συναγωνίζονται mainstream τραγούδια από γνωστούς καλλιτέχνες.

Συνεπώς, δεν είναι καθόλου περίεργο που πολλοί γνωστοί μουσικοσυνθέτες προσλαμβάνονται από μεγάλες gaming εταιρείες για να αναλάβουν τη μουσική των video games τους. Παραδείγματος χάρη,  ο Hans Zimmer, γνωστός για τη μουσική που δημιούργησε για ταινίες, όπως: The Lion King, Dune, The Dark Knight, Gladiator κ.ά.

Μάλιστα, εύλογα, έχει χαρακτηριστεί από την Daily Telegraph ως ένας από τους “Top 100 Living Geniuses”. Όπως είναι λογικό, λοιπόν, το γεγονός ότι επιμελήθηκε τη τη μουσική για το “Call of Duty: Modern Warfare 2”, άνοιξε κατά κάποιον τρόπο το δρόμο στον κόσμο των video games και για άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες. 

Συνοψίζοντας

Εν τέλει, τα video games έχουν αδιαμφησβήτητα επηρεάσει τη μουσική σήμερα – και το αντίστροφο – και θα συνεχίσουν, κατά πάσα πιθανότητα να αναπτύσσουν και σε μεγαλύτερο βαθμό αυτή τη σχέση αλληλοεξάρτησης.

Με όλο και περισσότερους καλλιτέχνες να λαμβάνουν μέρος πλέον σε αυτή τη νέα μορφή συνεργασίας, και με τα VR games να έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, το μέλλον της μουσικής και των video games θα παραμείνει συμβατό. 

Sources:

https://www.theguardian.com/music/2022/sep/29/video-games-introduced-me-to-the-chemical-brothers-now-teens-find-music-through-fortnite

https://www.theguardian.com/games/2018/aug/22/video-games-music-industry

https://www.newyorker.com/culture/cultural-comment/how-video-games-changed-popular-music

http://www.bonafidemag.com/influence-gaming-music/

https://www.vice.com/en/article/a3pb45/video-games-club-music-history

https://gameffine.com/how-video-games-influence-music-industry/

https://www.forbes.com/sites/mattgardner1/2021/04/09/spotifys-25-most-streamed-game-songs-smash-hits-snubs-and-surprises/?sh=4dc1f3729af1

https://popnable.com/usa/songs/551133-imagine-dragons-enemy/charts?filter=weeklyTop40

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα