Με την αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η πρακτική του oversharing – η αποκάλυψη δηλαδή ακατάλληλων λεπτομερειών για την προσωπική σου ζωή ή ενός άλλου, ακόμη και όταν δεν το θες – έχει γίνει πολύ κοινή. 

Από τη μία, το να είμαστε ευάλωτοι στα Social Media μας δίνει μια αίσθηση δύναμης και ελευθερίας. Χάρη στο κίνημα #MeToo, για παράδειγμα, πάρα πολλές γυναίκες αποκάλυψαν τις εμπειρίες τους με τη σεξουαλική κακοποίηση, παρέχοντας έτσι μια αίσθηση κοινότητας για τους επιζώντες, προσφέροντας συγχρόνως την κατάλληλη ενημέρωση γύρω από τη σεξουαλική συναίνεση. 

Από την άλλη, ωστόσο, το oversharing μπορεί να έχει απροσδόκητες αρνητικές επιπτώσεις, όπως: Υπερβολικό αίσθημα ντροπής, επαγγελματικές και προσωπικές συγκρούσεις. Συχνά, πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι μοιράζονται υπερβολικά κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας παρά μόνο αφού το κάνουν. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι που γνωρίζουν ότι το κάνουν διαρκώς, αλλά δεν το βλέπουν ως πρόβλημα.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ/ ESTELLA

Γιατί έχουμε την ανάγκη το oversharing;

Το oversharing δεν σταματά στα Social Media. Για πολλούς, είναι κομμάτι της ζωής τους το οποίο έχει αντίκτυπο, σε ένα μεγάλο βαθμό και στο dating. Είναι λογικό πως όταν βγαίνεις ραντεβού, νιώθεις την ανάγκη να μοιραστείς όσα έχεις κρατήσει μέσα σου τον τελευταίο καιρό.

Είναι πολύ υγιές, άλλωστε, το να εκφράζεσαι συναισθηματικά στους άλλους. Μερικές φορές, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα προσωπικά στοιχεία που μπορεί να μην χρειάζεται να μαθευτούν. Είναι πραγματικά δύσκολο να βρεις τη χρυσή τομή μεταξύ του να είσαι αυθεντικ@, χωρίς να δίνεις ακατάλληλες λεπτομέρειες. 

Ο πρώτος λόγος που οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν oversharing είναι διότι θεωρούν ότι έτσι θα μπορέσουν να “σπάσουν τον πάγο” κοινωνικά και να αναπτύξουν γρήγορα στενότερες  σχέσεις. Συνδέεται επίσης με το ναρκισσισμό από τη μία (διότι νιώθει υποχρεωμέν@ να αποκαλύψει ό,τι τ@ έρχεται στο μυαλό για να ακουστεί), και τη χαμηλή αυτοπεποίθηση και τη μοναξιά από την άλλη.

«Αποκαλύπτω όλες αυτές τις προσωπικές λεπτομέρειες για τον εαυτό μου επειδή ανησυχώ πως οτιδήποτε άλλο πω, δεν αξίζει να ακουστεί», διαβάσαμε χαρακτηριστικά στη Vogue

Επιπλέον, ο αυτοέλεγχος γίνεται συχνά πιο δύσκολος όταν είμαστε αγχωμένοι. Το άγχος μας κάνει συχνά να μιλάμε ανεξέλεγκτα, και χωρίς σταματημό. Όταν δεν είμαστε αγχωμένοι, είναι πιο εύκολο να βάλουμε φρένο στις παρορμήσεις μας και να διατηρήσουμε τα συναισθήματά μας υπό έλεγχο. Τέλος, σύμφωνα με το ScienceDaily, το oversharing αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. 

Στο παραπάνω βίντεο στο TikTok, η Dr. Kirren Schnack, κλινική ψυχολόγος από την Οξφόρδη, απαριθμεί αυτούς τους λόγους. Πολλοί την ευχαρίστησαν για το βίντεο, ενώ άλλοι σχολίασαν τη δικιά τους εμπειρία με oversharing

«Έκανα oversharing χθες και ήμουν τόσο θυμωμένη με τον εαυτό μου όλη μέρα», έγραψε ένας χρήστης του TikTok, ενώ ένας άλλος είπε: «Όταν το κάνω, αισθάνομαι τόσο στρεσαρισμένη μετά».

Πώς να σταματήσουμε να κάνουμε oversharing;

Η έλλειψη αυτοσυγκράτησης σήμερα δεν σημαίνει πως θα είσαι πάντα καταδικασμέν@ σε απαίσια πρώτα ραντεβού. Μελέτες έχουν δείξει πως, όπως και οι μύες, έτσι και ο  αυτοέλεγχος, απαιτεί συνεχή εξάσκηση. Όσο περισσότερο εκπαιδεύεις τον εαυτό σου να σκέφτεσαι πριν μιλήσεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι να σταματήσεις να κάνεις oversharing– τουλάχιστον μέχρι να γνωρίσεις καλύτερα τον απέναντί σου. 

1. Κάνε ερωτήσεις

Μίλησε για λίγη ώρα (ιδανικά για 3-4 λεπτά) και μετά άρχισε να κάνεις ερωτήσεις και δώσε χώρο στους άλλους να μιλήσουν για τον εαυτό τους. Έτσι, δε θα κυριαρχήσεις στη συζήτηση. 

Pro Tip: Προσπάθησε να μην πιέσεις τους άλλους να αποκαλύψουν περισσότερα απ’ όσα θέλουν να μοιραστούν. 

2. Σκέψου πριν μιλήσεις

Πριν αρχίσεις να ανοίγεσαι στον άνθρωπο απέναντί σου, ρώτα τον εαυτό σου: «Είναι  κάτι που θέλω πραγματικά να μοιραστώ;» Ένας τρόπος για να αποφύγεις ενοχλητικές κοινωνικές καταστάσεις είναι να πηγαίνεις προετοιμασμένη με θέματα για τα οποία μπορείς να συζητήσεις –και άλλα τα οποία θα πρέπει να αποφύγεις. 

3. Περίμενε πριν πατήσεις “send”

Αν ανησυχείς ότι μπορεί να κάνεις overshare μέσω γραπτού μηνύματος ή e-mail, άφησε το στην άκρη για καμιά ώρα και διάβασε το αργότερα με καθαρό μυαλό. 

Tip: Διάβασε ξανά το μήνυμα σε ένα νέο περιβάλλον. Για παράδειγμα, αν κάθεσαι στο γραφείο σου, μετακινήσου σε μια αίθουσα συσκέψεων και διάβασέ το δυνατά.

4. Γιατί κάνω oversharing; 

Μόλις καταλάβεις ποιες καταστάσεις σε τριγκάρουν, θα σου είναι πιο εύκολο να αποφύγεις το oversharing.

Pro Tip: Aν δυσκολεύεσαι να εντοπίσεις το έναυσμα, κάνε στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις:

-Με ποιον ήμουν;

-Πώς ένιωθα συναισθηματικά;

-Τι ώρα της ημέρας ήταν;

-Πού βρισκόμουν;

-Τι συνέβη ακριβώς πριν αρχίσω να κάνω oversharing;

Καθώς προσπαθείς να σταματήσεις το oversharing, μην περιμένεις πως θα αλλάξεις από τη μια μέρα στην άλλη –να έχεις υπομονή με τον εαυτό σου. Η παρατήρηση της γλώσσας του σώματος των άλλων μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσεις τις κοινωνικές δεξιότητές σου και να καταλάβεις πότε αρχίζεις να μοιράζεσαι ακατάλληλες λεπτομέρειες με κάποιον.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα