Η κακοποίηση των ανδρών, όσο και αν πολλοί πιστεύουν πως δεν υφίσταται στην κοινωνία μας, τελικά υφίσταται.

Θα γίνει μήπως αφορμή η υπόθεση του Johnny Depp να επανεξετάσουμε την ανδρική κακοποίηση; 

Αν και δεν είναι ένα φαινόμενο, το οποίο ακούμε συχνά ή μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα, η κακοποίηση των ανδρών είναι ένα ζήτημα που υπάρχει στην κοινωνία μας. Πολλές φορές, ως κοινωνία, ακολουθώντας φανατικά τα στερεότυπα και κρίνοντας το ανδρικό φύλο ως ισχυρότερο, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ένας άνδρας μπορεί να είναι θύμα κακοποίησης- πόσο μάλλον, όταν αυτή η ενέργεια πραγματοποιείται από μια γυναίκα.

Η πιο τρανή απόδειξη  επ ‘αυτού, είναι το πρόσφατο άρθρο της βρετανικής Vogue, το οποίο μιλά για την υπόθεση των Johnny Depp και Amber Heard αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι καιρός να πιστέψουμε τις γυναίκες – όλες τις γυναίκες». Η φράση αυτή, όχι μόνο τοποθετεί την γυναίκα ως την απόλυτη πηγή αλήθειας, αλλά αποποιεί από μέρους της γυναίκας την ευθύνη για κακοποίηση.

Το γεγονός ότι το γυναικείο φύλο υπέστη σε μεγαλύτερο ποσοστό κακοποίηση από το ανδρικό, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι θύματα, μπορούν να είναι και οι άνδρες.

Τι πρέπει να μας θυμίσει η δίκη των διασημοτήτων

Με αφορμή τα όσα έγιναν στη δίκη του Johnny Depp και της Amber Heard, θα πρέπει πλέον να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα της κακοποίησης των ανδρών δεν είναι σπάνιο, απεναντίας μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που προκαλείται η φυσικοποίησή του. Η χρήση μειονεκτικών και υβριστικών σχολίων προς έναν άνδρα, αποτελεί κακοποίηση. Η σωματικής βία, είτε με χαστούκι είτε με τη ρίψη επικίνδυνων αντικειμένων προς ένα άνδρα, είναι και αυτό κακοποίηση.

Η συκοφαντία και η ειρωνική συμπεριφορά προς έναν άνδρα αποτελεί και αυτό μορφή κακοποίησης. Ένα τραγικό και πρόσφατο συμβάν, το οποίο όχι μόνο αποτελεί απόδειξη κακοποίησης προς το ανδρικό φύλο, αλλά καταλήγει και σε δολοφονία, είναι η υπόθεση της Jeyamalar Kumarathas, από το Wymondham, Norfolk. Στις 2 Μαρτίου του 2020, η γυναίκα αυτή μαχαίρωσε τον άνδρα της, μπροστά στα ανήλικα παιδιά τους. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην δίκη, κακοποιούσε τον άνδρα της για πάρα πολύ καιρό στο γάμο τους, ενώ είχε αποπειραθεί να τον σκοτώσει ακόμη δυο φορές, μια το 2010 και ξανά το 2018.

Και στις δύο περιπτώσεις ο σύζυγος, Mr Rajasingam, ήταν αρκετά επιφυλακτικός στο να καλέσει την αστυνομία. Μέσα από αυτό το παράδειγμα, το οποίο είναι ένα από τα πολλά, πρέπει να εξετάσουμε σε ποιο βαθμό η πατριαρχική δομή της κοινωνίας, λειτουργεί αποπνικτικά για τους άνδρες. Πόσο εύκολο είναι για έναν άνδρα να μιλήσει για την κακοποίηση που δέχεται και πώς το λαμβάνει η κοινωνία; 

ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΚΑΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Η ευαλωτότητα των ανδρών σε θέματα κακοποίησης επαληθεύεται στατιστικά

Το πρόβλημα της κακοποίησης των ανδρών δεν αποτελεί ένα παροδικό και πρωτοεμφανιζόμενο φαινόμενο το οποίο ξέσπασε τώρα με την έκταση που πήρε η δίκη των διασημοτήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αποδεικνύεται ότι κάθε χρόνο ένα στα τρία θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης είναι άνδρες, που ισοδυναμούν με 757.000 άνδρες.

Ένας στους 6-7 άνδρες και μία στις 4 γυναίκες θα πέσει θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης στη διάρκεια της ζωής του/της. Ενώ, από τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης που καταγράφηκαν από την αστυνομία, το 26% διαπράχθηκε εναντίον ανδρών. Το ποσοστό κακοποιημένων ανδρών που υποστηρίζεται από οικιακές υπηρεσίες είναι μόλις το 4,4%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στατιστικά, το 61% των ανδρών που καλεί τη γραμμή βοήθειας ManKind Initiative, δεν έχει μιλήσει ποτέ σε κανέναν πριν από την κακοποίηση που υφίσταται και το 64% δε θα καλούσε αν η γραμμή βοήθειας δεν ήταν ανώνυμη. Αυτό που προξενεί, όμως, το ενδιαφέρον, είναι ότι πάρα πολλοί άνδρες αρνούνται να παραδεχτούν ότι είναι θύματα βίας από τις γυναίκες, επειδή θεωρούν ότι η κοινωνία όχι μόνο δεν θα τους πιστέψει, θα τους χλευάσει κιόλας.

Η κοινωνία στην οποία ζούμε είναι πλημμυρισμένη με ταμπού, τα οποία επιβάλλεται, πλέον, να αποβάλουμε. Η πίστη, στο θέμα ότι οι άνδρες δεν μπορούν να υποστούν βία από τις γυναίκες, όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά αποδεικνύεται και εμπειρικά.

Οι άνδρες είναι εξίσου ευάλωτοι στη βία και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και αποδεκτό, για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τις τύψεις τους να μιλήσουν ανοιχτά για την κακοποίηση που δέχονται. Ας αρχίσουμε, λοιπόν να προωθούμε ότι θύμα μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου και να μην ανακυκλώνουμε στερεότυπα με άλλους παρονομαστές. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα