Ένα πρόσφατο άρθρο της βρετανικής Vogue, το οποίο αναφέρεται στην πολύκροτη δίκη του Johnny Depp και της Amber Heard, έκανε το γύρο του διαδικτύου και δίχασε τους χρήστες των Social Media.

Τι περιείχε το άρθρο;

Το συγκεκριμένο άρθρο διέφερε κατά πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα που έχουν μεχρι τώρα γραφτεί για την πολύκροτη αυτή δίκη, αφού ο δημοσιογράφος Raven Smith, ένας από τους πιο φέρελπις και γνωστούς δημοσιογράφους της Αγγλίας, έλαβε ανοιχτά θέση υπέρ της Amber Heard. Μάλιστα, από τις πρώτες λέξεις του άρθρου, οι προθέσεις και οι απόψεις του είναι ξεκάθαρες, μιας και ο τίτλος του άρθρου είναι: «Γιατί ήρθε η ώρα να πιστέψουμε την Amber Heard».

Μεταξύ άλλων, κατακεραυνώνει τα Social Media, υποστηρίζοντας ότι:

«Τα memes που κυκλοφορούν κατά της Amber Heard, είναι ακραία, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει πως τα τηλεοπτικά πλάνα του δικαστηρίου, χρησιμοποιήθηκαν για να χλευάσουν οι χρήστες των Social Media την εμφάνισή της». Και δε σταματά εκεί. Συνεχίζει, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις αυτές ως «μισογυνισμό».

Συγχρόνως, με αφορμή τους ισχυρισμούς της Amber Heard περί σεξουαλικής κακοποίησης, ρωτάει ευθέως και με ειρωνικό τόνο: «Έχουμε χάσει τελείως τη σοβαρότητα αυτών των ισχυρισμών;»

Έπειτα, o Smith συνεχίζει με μια άμεση λεκτική επίθεση στο πρόσωπο του Johnny Depp, ισχυριζόμενος πως: «Εφόσον ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά, έτσι μπορεί να εξηγηθεί η βίαιη συμπεριφορά του». Παρακάτω, συμπληρώνει:

«Ανεξάρτητα από το τι έπαθε ή δεν έπαθε η Heard στα χέρια του Depp, τα σκληρά memes δεν είναι από μόνα τους μια μορφή βίας; Το να βάλλεται κάποιος διαρκώς από τους χρήστες των Social Media δεν είναι είδος ψυχολογικής επίθεσης;»

Κλείνοντας αναφέρει  «Ήρθε η ώρα να […] πιστέψουμε τις γυναίκες – όλες τις γυναίκες. Ήρθε η ώρα να πιστέψουμε τη Heard. Τα βρετανικά δικαστήρια πίστευαν ότι ο Depp ξυλοκόπησε την πρώην σύζυγό του. Τι αποτρέπει εμάς τους υπόλοιπους;»

Ποιος είναι ο Raven Smith;

Ο Raven Smith είναι αρθρογράφος της βρετανικής Vogue και γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1985, στις ΗΠΑ. Στη βρετανική Vogue, συνήθως, γράφει στη βραδινή στήλη της Παρασκευής για θέματα που του διεγείρουν το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Από τις αδελφές Kardashian, μέχρι τον Channing Tatum που έγινε ξανθός.

Επιπλέον, γράφει σε μια μηνιαία στήλη του Style, όπου μελετά τις παράλογες λεπτομέρειες της σύγχρονης ζωής. Αποφοίτησε από το London College of Printing το 2006, με Bachelor of Arts στη Φωτογραφία και έχει χαρακτηριστεί ως: «Το πιο αστείο άτομο στο Instagram», χάρη στις πολύ εύστοχες και ευφυείς αναρτήσεις του.

Από αναφορές στο TikTok, στις δημοφιλείς εκφράσεις από celebrities που έγιναν meme και σε διαχρονικά αγαπημένες μας σειρές, όπως το «Friends», το profile του μοιράζει απλόχερα γέλιο στους χρήστες του Instagram. Ο ίδιος, έχει χαρακτηρίσει τη δράση του στο Instagram, ως: «Πνευματώδη, επίκαιρη και διαχρονική». 

Πώς αντέδρασε το Twitter;

Η δίκη του Johnny Depp και της Amber Heard αποτελεί το guilty pleasure των ΜΜΕ και των Social Media από τότε που ξεκίνησε, στις 11 Απριλίου. Επομένως, όπως είναι λογικό, και το αμφιλεγόμενο αυτό άρθρο, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με ορισμένους χρήστες να συμμερίζονται τις απόψεις του Smith και ορισμένους, να σχολιάζουν επικριτικά όλα όσα υποστηρίζει. 

Δύο λόγια…

Αδιαμφισβήτητα, κάθε μορφή βίας είναι κατακριτέα απ’ όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει αντίλογος ως προς αυτό. Εντούτοις, όταν κυκλοφορεί ένα τόσο ακραίο άρθρο από ένα εξαιρετικά δημοφιλές ΜΜΕ, όπως η βρετανική Vogue, τότε γεννιούνται ερωτηματικά.

Είναι politically correct να κατηγορούνται απροκάλυπτα οι χρήστες των Social Media για «μισογυνισμό»; Ή να τοποθετείται δημόσια σε σοβαρά ζητήματα, όπως οι απόψεις του για το Johnny Depp και τη χρήση ναρκωτικών που, κατά τη γνώμη του, τον κατέστησε βίαιο;

Αυτό που αξίζει και πρέπει να σημειωθεί είναι πως τα θύματα δεν έχουν φύλο. Μπορεί να είναι γυναίκες, άνδρες, ή ό,τι άλλο επιλέγουν ως φυλετική ταυτότητα. Η ταύτιση της εγκληματικότητας κατά των γυναικών με μια υπόθεση που βρίσκεται ακόμα εν εξελίξει και δε γνωρίζουμε με ακρίβεια ποιος είναι ο θύτης και ποιο είναι το θύμα, γκρεμίζει αυτομάτως τη σοβαρότητα των καταστάσεων που, αποδεδειγμένα και εξακριβωμένα, οι γυναίκες έχουν υποστεί βία.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα