«Μουδιασμένο» το Ευρωκοινοβούλιο – αλλά και η κοινή γνώμη – με το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο φαίνεται να εμπλέκεται και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και τέως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα αναμενόταν να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για το αν η Εύα Καϊλή θα κριθεί προφυλακιστέα ή αν θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Ενώ, λοιπόν, όλοι είχαμε στραμμένο το βλέμμα μας στην είδηση της ημέρας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το CNN, η πρώην ευρωβουλευτής δεν παρευρέθηκε στην ακροαματική διαδικασία. Μέχρι στιγμής, οι λόγοι της απουσίας της παραμένουν αδιευκρίνιστοι. 

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Ο Λουί Κολάρ, δημοσιογράφος της βέλγικης «Le Soir» και ένας από τους τρεις ρεπόρτερ που έριξαν φως στην υπόθεση QatarGate δήλωσε πως όλα ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο. Τότε ήταν που έφτασε στα χέρια τους μια πληροφορία, σύμφωνα με την οποία οι αρχές διερευνούσαν μία υπόθεση, σχετική με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, ανέφερε πως ναι μεν η δημοσιογραφική έρευνα διήρκησε μερικές εβδομάδες, αλλά η αστυνομική ξεκίνησε από τον Ιούλιο, έως ότου φτάσει στην άκρη του νήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, αλλά και της δημοσιογραφικής έρευνας, η Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, καθώς και ο πατέρας της φαίνεται να υπήρξαν κεντρικές φιγούρες στο σκάνδαλο του Κατάρ, με αποτέλεσμα να τους βαραίνουν κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Προφυλακιστέα η ευρωβουλευτής

Αφότου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος της, η Εύα Καϊλή κρίθηκε προφυλακιστέα, από κοινού με το σύντροφό της. Από την άλλη, ο πατέρας της, ο οποίος βρέθηκε με μία βαλίτσα μετρητά στις Βρυξέλλες, αφέθηκε ελεύθερος.

Προς το παρόν, η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα, ενώ σήμερα βρέθηκε ενώπιον των δικαστών, ώστε να αποφασιστεί το αν θα παραμείνει προφυλακιστέα έως την έναρξη της δίκης ή αν θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως η ίδια ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι, διότι είναι μητέρα ενός μικρού παιδιού. Εντούτοις, το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό σε πρώτη φάση.

Επιπλέον, έχει ήδη δοθεί εντολή να δεσμευτεί η περιουσία της, η περιουσία του συντρόφου της, καθώς και της οικογένειάς της. Συν τοις άλλοις, δεσμεύτηκαν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί μιας εταιρείας real estate, την οποία ίδρυσαν πρόσφατα με το σύντροφό της.

Το Πόθεν Έσχες της Εύας Καϊλή

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου διαθέτει τρία διαμερίσματα στην Ελλάδα κι στις Βρυξέλλες. Συνολικά, η αξία των εν λόγω ακινήτων ανέρχεται στα 886.000 ευρώ, αν εξαιρέσουμε το ένα ακίνητο, λόγω του ότι έχει μόνο το 25% της κυριότητας.

Όσον αφορά στις καταθέσεις της, τα ποσά που εμφανίζονταν στους τραπεζικούς της λογαριασμούς για την τελευταία τριετία ήταν τα εξής:

 211.432 ευρώ για το 2018

– 405.544 ευρώ για το 2019

– 463.190 ευρώ για το 2020

Η αποκαθήλωση της Εύας Καϊλή και οι δηλώσεις της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

Στον απόηχο των όσων συνέβησαν, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές διέγραψαν διά παντός την Εύα Καϊλή από τις τάξεις τους. Συγχρόνως, επικαλούμενοι το άρθρο 21 του καταστατικού, ζητούν την άμεση καθαίρεσή της από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, χθες ανακοινώθηκε η ομόφωνη απόφαση των προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η Εύα Καϊλή καθαιρείται από τη θέση της αντιπροέδρου. Κατόπιν, ακολούθησε ψηφοφορία από την Ολομέλεια, η οποία υπερψήφισε την αποκαθήλωσή της, ήτοι:  Από τους 628 ευρωβουλευτές, οι 625 ψήφισαν θετικά, ένας ψήφισε αρνητικά και δύο ψήφισαν “λευκό”.

Αναφορικά με την υπόθεση, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δήλωσε:

«Έχω να πω στους κακοήθεις από τρίτες χώρες που νομίζουν ότι η Ευρώπη ξεπουλιέται τους λέω ότι θα βρείτε απέναντί σας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είμαστε Ευρωπαίοι, προτιμούμε να κρυώνουμε παρά να μας πληρώνετε».

«Το Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση, η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία δέχεται επίθεση. Ο εχθρός δε θα σταματήσει πουθενά. Αυτοί οι δράστες έχουν χρησιμοποιήσει ως Δούρειο Ίππο, ΜΚΟ, στελέχη και ανθρώπους μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά απέτυχαν».

«Δεν θα ανεχτούμε τη διαφθορά. Η κατάσταση αυτή δεν έχει σχέση με αριστερά ή δεξιά, βορρά ή νότο. Μην την εκμεταλλευτείτε για πολιτικές σκοπιμότητες».

Ποιος είναι ο εγκέφαλος του σκανδάλου;

Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέριπρώην ευρωβουλευτής που υπηρέτησε επί 15 έτη (2004-2019) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να είναι ο «μαέστρος» του QatarGate. Στο κινητό του βρέθηκαν επίμαχοι διάλογοι με τη σύζυγό του, τους οποίους έδωσε στην δημοσιότητα η «La Repubblica» και αποκαλύπτουν πως έλαβε ως «δώρο» χειμερινές διακοπές οικογενειακώς, αξίας 100.000 ευρώ.

Η φιλική σχέση του Παντσέρι με το Κατάρ πιθανολογείται ότι ξεκίνησε το 2015, προωθώντας μια «ελαστική» θέση απέναντι στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Έγκυρες πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ήταν το δεξί χέρι του Παντσέρι. Μια “χρυσή” συνεργασία, ομολογουμένως, αφού μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ μετρητά στις οικίες της Εύας Καϊλή, του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση του Κατάρ, σύμφωνα με το BBC.

Επιπλέον, ακριβώς όπως και η Εύα Καϊλή, ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι κρατείται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των ερευνών για τις κατηγορίες διαφθοράς, ενώ στην κατοικία του στις Βρυξέλλες, βρέθηκαν 500.000 ευρώ.

Στο σύντροφό της φαίνεται να επιρρίπτει τις ευθύνες η Εύα Καϊλή

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, οι ευθύνες για το τεράστιο χρηματικό ποσό που βρέθηκε και κατασχέθηκε επιρρίπτονται στο σύντροφό της. 

«Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει εξηγήσεις σε ποιον ανήκαν αυτά τα χρήματα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι τους και τι εξυπηρετούσαν. Η Εύα Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα χρήματα»τόνισε.

Μια χιονοστιβάδα σημαντικότατων εξελίξεων, η οποία συμπαρασύρει πρόσωπα από το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και τους οικείους τους. Οι έρευνες βρίσκονται ακόμη εν εξελίξει και είναι, πραγματικά, αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι η διαφθορά στο Βέλγιο τιμωρείται, ενώ στη χώρα μας, «ανθίζει» διαρκώς.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα