Taylor Swift

Η παγκόσμια φρενίτιδα που έχει προκαλέσει η περιοδεία της Taylor Swift επιδρά θετικά στην οικονομία των ΗΠΑ αλλά και κάθε χώρας από την οποία περνάει. Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να κρατά σημειώσεις από τα Swiftonomics.

Είτε την λατρεύεις είτε δεν αντέχεις να ακούσεις ούτε μισό λεπτό από τα τραγούδια της, είναι γεγονός πως η Taylor Swift αλλάζει τον κόσμο. Η 34χρονη τραγουδίστρια από την Pennsylvania των ΗΠΑ, βρίσκεται στην κορυφή των παγκόσμιων μουσικών charts σταθερά εδώ και χρόνια, ενώ θεωρείται από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες της γενιάς της.

Είναι παράλληλα η 5η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο με περιουσία που ξεπερνά τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Το περιοδικό TIME την ανακήρυξε σε πρόσωπο της χρονιάς για το 2023, με την ίδια να αποτελεί την πρώτη μουσικό που αναλαμβάνει τον συγκεκριμένο τίτλο.

Η περιοδεία της Taylor με τίτλο Eras Tour που ξεκίνησε τον Μάρτη του 2023 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβρη του ’24 περιλαμβάνει συνολικά 152 σόου σε όλο τον κόσμο, ενώ αυτή τη στιγμή μετά την ολοκλήρωση μόλις 60 αυτών, τα έσοδα ανέρχονται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Πρόκειται για την περιοδεία με τα περισσότερα κέρδη από ποτέ, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ και ξεπερνώντας μέχρι και την τελευταία περιοδεία του Elton John “Farewell Yellow Brick Road”, η οποία απέφερε κέρδη 939 εκατομμύρια δολάρια μέσα από 328 συναυλίες.

@taylorswift

Hi! Well, so, basically I have a birthday coming up and I was thinking a fun way to celebrate the year we’ve had together would be to make The Eras Tour Concert Film available for you to watch at home! Very happy to be able to tell you that the extended version of the film including “Wildest Dreams,” “The Archer” and “Long Live” will be available to rent on demand in the US, Canada & additional countries to be announced soon starting on … you guessed it, December 13 🫶💋

♬ original sound – Taylor Swift

Αυτό που καθιστά την Taylor τόσο αγαπητή στο κοινό είναι το ταλέντο της στο να μεταφέρει τα συναισθήματά της στη μουσική της, με στίχους με τους οποίους πολλές και πολλοί μπορούν να ταυτιστούν.

Παράλληλα, δεν ακολουθεί συνηθισμένες τακτικές προώθησης, αφού συχνά χρησιμοποιεί “easter eggs”, δηλαδή κρυφά μηνύματα σε εμφανίσεις είτε σε δημοσιεύσεις στα social media, προσφέροντας στο κοινό της κάτι παραπάνω από μια μουσική εμπειρία. Για πολλά άτομα, η ταπεινότητά της και η συνεχής επανεφεύρεση του εαυτού της αποτελούν βασικά κριτήρια της αφοσίωσης τους σε αυτή. Η προσωπική της επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη. Μπορεί όμως να συμβάλει θετικά στην οικονομία;

Ναι. Σύμφωνα με την έρευνα της Question Pro, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στο Eras Tour, ενώ η περίπτωσή της συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στη Μπεζ Βίβλο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής. Συγκεκριμένα, οι δύο συναυλίες της Taylor στο Denver ενίσχυσαν το ΑΕΠ του Colorado κατά 140 εκατομμύρια δολάρια. Το μέσο ποσό που ξόδεψε κάθε θεατής ήταν τα 1327 δολάρια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο σύνολό της η περιοδεία Eras αναμένεται να ξεπεράσει σε κέρδη το ΑΕΠ 35 χωρών. Το φαινόμενο αυτό πλέον ονομάζεται Swiftonomics ή Taylornomics και διδάσκεται και στα πανεπιστήμια.

Οι swifties, όπως ονομάζεται το κοινό της, δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη μόνο για να αγοράσουν εισιτήρια, των οποίων η μέση τιμή ανέρχεται στα 254 δολάρια, με την μεταπωλητική τους αξία να πιάνει τετραψήφιο αριθμό. Πολλά χρήματα ξοδεύονται στη μεταφορά από και προς τον συναυλιακό χώρο, σε ρούχα, βραχιόλια και άλλα προϊόντα merchandise, ενώ το μεγαλύτερο κέρδος αποφέρουν οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και χώρους διαμονής.

Σημαντικό κέρδος απέφερε και η κυκλοφορία της συναυλιακής ταινίας Eras Tour Concert Film που έσπασε τα ταμεία μόλις τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας της, με εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Ακόμη ένα ρεκόρ καταρρίφθηκε, αυτό της πιο επιτυχημένης συναυλιακής ταινίας όλων των εποχών. Σε μια εποχή που ο τομέας του κινηματογράφου πλήττεται, η Taylor έβαλε και εκεί το λιθαράκι της.

Δεν βγαίνει όμως μόνο η οικονομία των ΗΠΑ κερδισμένη. Οι τέσσερις συναυλίες του Eras Tour στο Τόκιο ενίσχυσαν την ιαπωνική οικονομία κατά 34,1 δισεκατομμύρια ιαπωνικά γεν (230 εκατομμύρια δολάρια). Το ΑΕΠ της Σιγκαπούρης αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,9% χάρη στην περιοδεία και την ίδια ώρα οι 7 συναυλίες της στην Αυστραλία απέφεραν κέρδη 300 εκατομμυρίων στην αυστραλιανή οικονομία.  

Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί αρχηγοί κρατών είδαν την ευκαιρία και ζήτησαν οι ίδιοι από την Taylor να «περάσει» και από τη χώρα τους, όπως ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, που με ένα tweet της έκανε επίσημη πρόταση. Και εκείνη δέχτηκε, αφού πρόσθεσε στην περιοδεία της τρία σόου στον Καναδά.  

Οικονομική ώθηση δεν παίρνουν μόνο οι χώρες στις οποίες γίνονται οι συναυλίες, αλλά και οι γειτονικές, αφού για παράδειγμα η αεροπορική εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας Air New Zealand, πρόσθεσε 2000 θέσεις στα αεροπλάνα της, για να εξυπηρετήσει τους swifties που θέλουν να ταξιδέψουν μέχρι την Αυστραλία για να παρακολουθήσουν το φαντασμαγορικό σόου.

Η βιομηχανία της ζωντανής μουσικής πράγματι βοηθά την οικονομία. Τον Μάη και τον Ιούνη το Eras Tour θα βρεθεί στην Ευρώπη, με την Ελλάδα ωστόσο να μην συμπεριλαμβάνεται στις χώρες της περιοδείας.

Μήπως θα έπρεπε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό; Ίσως, ένα tweet;

Γνωμούλα;
+1
1
Έκλαψα
+1
1
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
2
Αγαπώ
+1
3
Σοκαρίστηκα