Οι τέχνες και ειδικότερα η μουσική, ήταν πάντα για πολλούς ανθρώπους το καταφύγιό τους.

Το μέσο για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να ξεσπάσουν τα όσα νιώθουν και να δηλώσουν πόσο ευάλωτοι είναι. Η μουσική, όμως, δεν αποτελεί καταφύγιο μόνο για τον απλό κόσμο αλλά και για τους ίδιους τους μουσικούς. Μέσα από τη μουσική τους επιλέγουν να εκφράσουν συναισθήματα, φόβους και αλήθειες της δικής τους ζωής, ελπίζοντας πως έτσι θα καταφέρουν να αγκαλιάσουνε τους εαυτούς τους αλλά και όσους συνδέονται μαζί τους μέσω της μουσικής τους.

Όσο περνούν τα χρόνια, λοιπόν, και όσο το στίγμα της ψυχικής υγείας αρχίσει να εξαφανίζεται, τόσο περισσότεροι καλλιτέχνες αποφασίζουν να μιλήσουν για το όσα έζησαν, τα όσα είδαν κοντινούς τους ανθρώπους να βιώνουν και τα όσα πιστεύουν πως πρέπει να ειπωθούν μέσω της μουσικής.

Το να μιλάμε για θέματα ψυχικής υγείας δεν είναι και δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι ταμπού και οι καλλιτέχνες αυτοί το αποδεικνύουν περίτρανα.

Breathe me, Sia – Μια κραυγή βοήθειας μέσα από τη μουσική

Το “Breathe me” είναι μια έκκληση για βοήθεια. Μια κραυγή απόγνωσης. Μια ιστορία αποδοχής του γεγονότος πως δεν μπορώ να τα καταφέρω μόνη μου. Χρειάζομαι βοήθεια. Ζητάω βοήθεια. Ζητάω βοήθεια για να αγαπήσω εμένα μέσα από τη μουσική. Να πάψω να παλεύω με τον ίδιο μου τον εαυτό. Να με αγαπήσω για να αγαπηθώ.

Η Sia εκφράζει τα συναισθήματα όσων βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτές τις σκέψεις. Αυτά τα λόγια. Αντιμέτωποι με τους πιο σκληρούς δαίμονές τους, αντιμέτωποι με το: «Δεν μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου». «Σας παρακαλώ, βοηθήστε με να με βοηθήσω». Η Sia εκφράζει καθένα από εμάς και γι’ αυτό το “Breathe me” έχει συντροφεύσει πολλούς από εμάς στις πιο σκοτεινές στιγμές μας.

Lithium, Nirvana – Μια μουσική «σπουδή» στη διπολική διαταραχή

Αν και ο Kurt Cobain – τραγουδιστής και συνθέτης των Nirvana – δεν το επιβεβαίωσε ποτέ, το “Lithium” είναι για πολλούς η δίοδος στο μυαλού ενός ανθρώπου που παλεύει με τη διπολική διαταραχή. Οι στίχοι του τραγουδιού εκφράζουν έναν άνθρωπο που παλεύει με το μυαλό του, τις αντιστάσεις του, την τρικυμία των σκέψεών του. Λέει τα λόγια όπως τα σκέφτεται. Περνά από τη μανία στη γαλήνη και ξανά πίσω, χωρίς να καταλαβαίνει πως.

Ο διπολισμός, δεν εκφράζεται μόνο μέσω των στίχων αλλά και της μουσικής αφού το τραγούδι περνά σε δευτερόλεπτα από την έντονη στην απαλή μουσική και πίσω, αφήνοντάς μας να δούμε ένα μικρό δείγμα της καταιγίδας που υπάρχει στο μυαλό του δημιουργού.

Αν σκεφτεί κανείς πως το λίθιο είναι το κατεξοχήν φάρμακο που δίνεται σε ανθρώπους που παλεύουν με διπολική διαταραχή, μπορεί κανείς να πει πως, ακόμα και αν ο Kurt Cobain δεν το επιβεβαίωσε ποτέ, το “Lithium” εξιστορεί τις σκέψεις ενός ανθρώπου που παλεύει με διπολική διαταραχή.

In my blood, Shawn Mendes – Ναι, 20χρονοι καλλιτέχνες μπορούν να μιλήσουν για ψυχική υγεία.

«Βοηθήστε με». Αυτές είναι οι δύο πρώτες λέξεις του τραγουδιού και αντικατοπτρίζουν απόλυτα την ψυχική κατάσταση κάποιου που πάσχει από αγχώδη διαταραχή και κρίσεις πανικού.

Ο Shawn Mendes είπε σε συνέντευξη του πως ενώ δεν έχει βιώσει κάποιά από τις δύο διαταραχές, έχει ζήσει αυτές τις καταστάσεις από μέλη της οικογένειάς του που υπέφεραν από κρίσεις πανικού και αγχώδη διαταραχή. Γι’ αυτό και ήθελε να αφιερώσει το κομμάτι αυτό στα μέλη της οικογένειας του, αλλά και τους fams του που παλεύουν με τις διαταραχές αυτές.

Μέσω του τραγουδιού μπορεί κανείς να δει όλα τα συναισθήματα που βιώνουν όσοι υποφέρουν από τις διαταραχές αυτές. Η αίσθηση του εγκλωβισμού, της παραίτησης, η ανάγκη να νιώσεις ότι πατάς σε στέρεο έδαφος. Η αίσθηση πως δεν μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου και πως κανείς και τίποτα δεν θα μπορέσει να σε κάνει καλά. Όλα αυτά τα συναισθήματα βρίσκουν χώρο και νόημα μέσα σ’ αυτό το τραγούδι.

Logic–1-800-273-8255, Alessia Cara & Khalid: –Το Αμερικανικό νούμερο που μπορεί να καλέσει κάποιες όταν έχει σκέψεις και τάσεις αυτοκτονίας 

Το τραγούδι είναι ένας διάλογος μεταξύ ενός ανθρώπου που θέλει να αυτοκτονήσει και του ανθρώπου από το κέντρο παρέμβασης για την αυτοκτονία. Σε όλο το πρώτο κομμάτι ο Khalid διηγείται την ιστορία του, τους λόγους που τον έφεραν σε αυτή την απόφαση, της αυτοκτονίας.

«Νιώθω πως χάνω το μυαλό μου. Πως η ζωή μου δεν μου ανήκει. Δεν θέλω να είμαι ζωντανός. Θέλω να πεθάνω σήμερα. Αυτό μόνο. Τίποτα άλλο».

Με αυτά τα απλά και συνάμα σπαρακτικά λόγια, ο Khalid μας μεταφέρει αυτόματα στο μυαλό και στη σκέψη ενός ανθρώπου δεν αντέχει και δεν θέλει άλλο να ζει. Η ιστορία του τραγουδιού, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Στο υπόλοιπο μισό του τραγουδιού η ιστορία μας φέρνει το φως. Τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τη γραμμή βοήθειας και εκεί συναντάμε όλους τους λόγους που αξίζει κανείς να ζει.

Η Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης Αυτοκτονιών της Αμερικής αλλά και το British Medical Journal ανακοίνωσαν πως από την πρώτη κυκλοφορία του act στα MTV Video Awards και το act στα βραβεία GRAMMYS το 2018, οι κλήσεις για βοήθεια από ανθρώπους που σκέφτονταν την αυτοκτονία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30%.

Jessica Darrow – Surface Pressure (“Encanto”) – H Disney μιλά για την ψυχική υγεία

Ποιος είπε ότι τα τραγούδια που απευθύνονται σε παιδιά – όλων των ηλικιών – δεν μπορούν να μιλούν για ψυχική υγεία; Το Encanto έσπασε τα ταμεία τη χρονιά που μας πέρασε και αγαπήθηκε από παιδιά όλων των ηλικιών. Τα τραγούδια της ταινίας λατρεύτηκαν από όλους, ενώ βρισκόταν για πολλές βδομάδες στα charts της Αμερικής και της Αγγλίας κατακτώντας την πρώτη θέση.

Ανάμεσα στα τραγούδια αυτά βρίσκεται και το “Surface Pressure”, το κομμάτι που μιλά για την επιφάνεια και τι πραγματικά βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Ναι, στην επιφάνεια μπορεί να φαινόμαστε δυνατοί, ότι μπορούμε να κινήσουμε βουνά με τη δύναμη της θέλησής μας. Και ναι, ίσως κάποιες φορές μπορούμε. Είναι, όμως, και κάποιες φορές που νιώθουμε αχρείαστοι. 

Που νιώθουμε πως αν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που οι άλλοι ζητούν από εμάς, δεν θα μας χρειάζονται πια. Κάτω από την επιφάνεια βρίσκεται μια απίστευτη πίεση και μια τεράστια ανασφάλεια για την ταυτότητα και τις δυνατότητές μας. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα