Γιατί να ζητάμε από τους άνδρες να αισθάνονται σαν ρομπότ – και να μην κλαίνε;
Μια από τις πιο «κλισέ» φράσεις τις οποίες η κοινωνία ακόμη θεοποιεί είναι το: «Οι άνδρες ποτέ δεν κλαίνε». Η φράση αυτή έχει κυριαρχήσει αρκετά στην καθημερινότητα των ανθρώπων και πολλοί καλλιτέχνες ενέταξαν στα τραγούδια τους στίχους, με τους οποίους εξυμνούν τη σκληρή συμπεριφορά και την αδιαφορία στον άνδρα – Να θυμηθούμε το: «Οι άνδρες δεν κλαίνε, μονάχα πονάνε του Γιώργου Μαζωνάκη».
Ένα από τα πιο βαθιά ταμπού, λοιπόν, που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία, είναι η σκληρή αρρενωπότητα και η τοξική εκφραστικότητα που καταπιέζει τους άνδρες… Μέσα από παράλογες απαιτήσεις της κοινωνίας, πολλοί καλλιτέχνες προσπάθησαν να απομυθοποιήσουν αυτή την τοξική συμπεριφορά, δείχνοντας μας πως οι άνδρες έχουν δικαίωμα στο συναίσθημα. Ποια είναι, λοιπόν, τα τραγούδια που μας είπαν πως και οι άνδρες κλαίνε;
«Boys Don’t Cry», Camilla Cabello
Η Camila Cabello αφιέρωσε το τραγούδι της, σε όλους τους άνδρες της ζωής της, που έχουν υποφέρει από την τοξική αρρενωπότητα. Μετά από ανάρτησή της στο Instagram, η Camila εξέφρασε τα εξής: «Αφιερώνω αυτό το τραγούδι σε όλους τους άνδρες στη ζωή μου που υπέφεραν πίσω από τη μάσκα της τοξικής αρρενωπότητας, έπρεπε να «ανδρωθούν» και να δώσουν μια παράσταση, όταν οι ίδιοι χρειάζονταν πραγματικά βοήθεια ή ένα καλό κλάμα».
Η καλλιτέχνης απευθύνεται στον σύντροφό της, ζητώντας του να αποτάξει από την ζωή του όλη την σκληρή και ατσαλάκωτη συμπεριφορά που του επιβάλλει η κοινωνία. Μέσα από τον στίχο: «It’s just trauma turned to armor/ Είναι απλώς το τραύμα που μετατράπηκε σε πανοπλία», η τραγουδίστρια παρουσιάζει την ανάγκη των ανδρών για συνεχή άμυνα, κάνοντας ό,τι τους πληγώνει πανοπλία.
«Εκατό φορές κομμάτια», Αντώνης Ρέμος
Μια από τις μεγάλες επιτυχίες του Αντώνη Ρέμου που εξυμνεί τον έρωτα του άνδρα απέναντι στην γυναίκα, την οποία αγαπά και σέβεται. «Εκατό φορές κομμάτια έγινα για σένα μια βραδιά», μέσα από τους στοίχους του δείχνει το πόσο πολύ μπορεί ένας άνδρας να αγαπηθεί και να πληγωθεί από μια σχέση στην οποία είναι αφοσιωμένος.
Ενώ την ίδια στιγμή δείχνει ότι τα δυνατά συναισθήματα που έχει δεν τον αφήνουν να τερματίσει αυτή την σχέση, στην οποία υπομένει τον πόνο: «Εκατό φορές τα μάτια είπαν φεύγω μα δεν έφυγα ούτε μια, εκατό φορές τα χείλη φώναξαν μα ‘μείναν σιωπηλά». Μέσα από αυτό το τραγούδι, ο καλλιτέχνης δείχνει ότι οι άντρες είναι εξίσου ευάλωτοι και ευαίσθητοι, όσο κι αν υπομένουν καταστάσεις.
«Wonder», Shawn Mendes
Ο Shawn Mendes, μέσα από το «Wonder», δείχνει ξεκάθαρα το πώς οι άνδρες λαμβάνουν και αφομοιώνουν άθελά τους, την αρρενωπότητα που επιβάλλει η κοινωνία. Μέσα από τους στοίχους του εκφράζει την ανάγκη οι άνδρες να νιώσουν άνθρωποι με όλο το φάσμα των συναισθημάτων, χωρίς να θεωρηθούν αυτόματα αδύναμοι και ευάλωτοι από την κοινωνία.
To τραγούδι μιλά για το τίμημα της φήμης και την αβεβαιότητα που το συνοδεύει. Το «τι θα πει η κοινωνία;» κατακλύζει τις σκέψεις του. Ο Shawn ανοίγεται λέγοντας ότι θέλει να είναι περισσότερο ο εαυτός του, αλλά δε μπορεί να το κάνει, λόγω του ποιος είναι και του πώς θα τον αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι. Προς τιμήν της ακέραιης φήμης του, ο Shawn, στους στίχους του αναφέρει πως τα συναισθήματά του, τα κρατάει μυστικά ακόμη και από τους φίλους του, μη τυχόν και κριθεί ή χλευαστεί.
«Θες», Δημήτρης Μητροπάνος
Μέσα από το «Θες», ο Μητροπάνος κατάφερε να περιγράψει μια ιστορία αγάπης, στην οποία ο άντρας αλλάζει εξ ολοκλήρου για το άτομο που αγαπά. Μέσα από τους στοίχους του δείχνει την προσπάθεια της ανδρικής φιγούρας να δεχθεί ό,τι τον πληγώνει αμέτοχος, να αποσιωπήσει τον πόνο του και να γίνει ατσαλάκωτος, ενώ κρύβει μέσα του συναισθήματα αγάπης και έρωτα: «Θες να γίνω άλλος να μην είμαι πια εγώ, μέσα στο κόσμο αυτό που έφτιαξες να ζω».
Είναι πλέον ανάγκη για το ανδρικό φύλο, να ζει σε μια κοινωνία όπου να μπορεί να λειτουργεί και να εκφράζεται με ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Οι άντρες κλαίνε, πονάνε, πληγώνονται και μπορούν να νιώσουν τα πάντα. Γιατί, λοιπόν, η κοινωνία να τους στερεί τον άνθρωπο από μέσα τους;