Λατινοπούλου

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου είναι μία σχετικά νέα προσθήκη στην ελληνική ακροδεξιά σκηνή. Τι υποστηρίζει, αλλά και γιατί πέτυχε στις Ευρωεκλογές του 2024;

Οι πρόσφατες Ευρωεκλογές ισχυροποίησαν την ακροδεξιά παρουσία στη χώρα μας και ο μεγάλος κερδισμένος ήταν το κόμμα «Φωνή Λογικής», στο οποίο προεδρεύει η Αφροδίτη Λατινοπούλου

Ο λόγος είναι πως κατάφερε να συγκεντρώσει το πολυπόθητο 3,04% σε εξαιρετικά μικρό χρόνο και να κερδίσει μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Πριν δούμε αναλυτικά ποια είναι και τι πιστεύει, είναι αναγκαίο να προβούμε σε μία σύντομη ανάλυση της ακροδεξιάς ψήφου στη χώρα μας.

Τι δείχνουν τα δεδομένα;

Διαχρονικά η ελληνική ακροδεξιά κυμαινόταν στο 11%-14%, όμως στις κάλπες της 9ης Ιουνίου το ποσοστό της ανέβηκε στο 20%. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα δεν θα έπρεπε να ερμηνεύσουμε πως 1 στους 5 συμπολίτες μας γοητεύεται από τον ακραίο εθνικισμό και τις σκοταδιστικές πολιτικές

Αυτή η εικόνα είναι στην πράξη πλασματική και προκύπτει από την εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή (41,39%), καθώς ψήφισαν μόλις 4 στους 10. 

Σύμφωνα με τους πίνακες που βασίζονται στα εκλογικά αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών, θα δούμε πως η άνοδος της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα σε απόλυτους αριθμούς δεν είναι και τόσο σημαντική, καθώς συγκεντρώθηκαν μόλις 7.908 επιπλέον ψήφοι σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019.

A table of numbers and text

Description automatically generated with medium confidence
Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών
Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών 

Ποια είναι η Αφροδίτη Λατινοπούλου;

Γεννημένη το 1991, αποτελεί τη νεότερη πρόεδρο κόμματος στην Ελλάδα με παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν και εντάσσεται στους millennials, οι θέσεις και οι αξίες της απέχουν σε μεγάλο βαθμό από τη νόρμα. 

Στο βιογραφικό της αναφέρει πως εργάζεται στο νομικό τμήμα μίας εταιρείας και είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στο παρελθόν ήταν προπονήτρια τένις.

Η πολιτική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 2016 από την ΟΝΝΕΔ. Στις εθνικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου και δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστή το 2021 μέσω κάποιων video στα social media της, όπου έκανε body shaming στα γυναικεία σώματα σχετικά με την κυτταρίτιδα, τις ραγάδες και την τριχοφυΐα. Οι δηλώσεις της -όσο αστείες και γραφικές και αν ήταν- προκάλεσαν ένα κύμα αντίδρασης με πολλές μιντιακές περσόνες να της ασκούν -δικαίως- σκληρή κριτική.

Το όνομά της έγινε viral και με αυτό τον τρόπο εξασφάλισε δωρεάν προβολή στα κανάλια. Αντί να προβεί σε διόρθωση των δηλώσεων, εντόπισε μία ευκαιρία για να συντηρήσει το ενδιαφέρον και συνέχισε τις προκλήσεις. 

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, τον Ιούνιο του 2022 έκανε δημόσια επίθεση στη Δανάη Μπάρκα μέσω μίας χονδροφοβικής ανάρτησης. Αυτή η κίνηση δημιούργησε έντονες αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία και το επόμενο διάστημα η Αφροδίτη Λατινοπούλου βρέθηκε εκτός κόμματος. 

Η ίδια ισχυρίζεται πως δεν διαγράφηκε, αλλά όλοι μπορούν να καταλάβουν πως κάτι τέτοιο απέχει από την πραγματικότητα. Δημιούργησε μία επικοινωνιακή κρίση χωρίς να έχει το θεσμικό και ηθικό αντίβαρο για να μπορέσει να διασωθεί και ήταν αδύνατον να συνεχίσει να είναι υποψήφια με ένα κόμμα το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως φιλελεύθερο και κεντροδεξιό. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου εκείνη την περίοδο ήταν ένα τοξικό βαρίδι και έπρεπε να απομακρυνθεί άμεσα.

Στη συνέχεια, επιχείρησε σύμπλευση με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Το εγχείρημα όμως ναυάγησε εξαιρετικά γρήγορα λόγω εσωτερικών συγκρούσεων. Έτσι, τον Μάρτιο του 2023, δημιούργησε το δικό της κόμμα «Φωνή Λογικής».

Τι υποστηρίζει;

Η πρακτική της δημόσιας πρόκλησης πάνω στα αισθητικά και πολιτιστικά πρότυπα, όπως και στις έμφυλες ταυτότητες δεν ήταν τυχαία ούτε οι χαρακτηρισμοί «ακροδεξιά της ξυρισμένης μασχάλης» ή «του Botox». Η Αφροδίτη Λατινοπούλου είχε ως στόχο να γίνει η βασική εκπρόσωπος της alt-right ιδεολογίας στην Ελλάδα, δηλαδή μίας «ακροδεξιάς των ταυτοτήτων».

Συμπυκνώνοντας έναν ακραίο ρατσιστικό, μισαλλόδοξο και υπερσυντηρητικό λόγο βασιζόμενο στις παραδοσιακές αξίες και το δόγμα «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια», εστίασε σ’ ένα ακροατήριο το οποίο αισθανόταν τη διακινδύνευση γύρω από τα ζητήματα της εθνικής και πολιτιστικής του ταυτότητας και μεγέθυνε τις ανησυχίες του.

Λειτουργικό εργαλείο γι’ αυτό είναι η θεωρία συνωμοσίας της «Μεγάλης Αντικατάστασης», την οποία -κατά την ίδια- προωθούν οι διεθνείς ελίτ

Τοποθετείται απέναντι στον φεμινισμό και το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα, δηλαδή τη «woke ατζέντα», αλλά και στους μετανάστες, οι οποίοι κατ’ αυτήν, «ενορχηστρώνουν» το μεγάλο σχέδιο της ισλαμοποίησης της Ευρώπης.

Παράλληλα, υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία πρωτοβουλίες, όπως η εναντίωση στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος και των αμβλώσεων και η απαγόρευση των παιδοθεσιών από ομόφυλα ζευγάρια. Όλα αυτά τα ονομάζει «αξιοπρέπεια» και «εναντίωση στο φασισμό της πολιτικής ορθότητας». Πρόσφατα, μάλιστα, σε δήλωσή της σε ΜΜΕ ανέφερε πως εναντιώνεται στο δημόσιο φίλημα όχι μόνο των ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά και των straight ζευγαριών, θέση σε πλήρη αντίθεση με τις δυτικές αξίες και παρμένη από τα πιο ακραία κηρύγματα του ισλαμιστικού φονταμενταλισμού που τόσο αντιμάχεται.

Το κόμμα της οικονομικά είναι νεοφιλελεύθερο, δηλαδή υποστηρίζει την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς και την απόλυτη οικονομική ελευθερία των πολιτών. Δεν πιστεύει στην προοδευτική φορολόγηση και το κοινωνικό κράτος.

Μερικές άλλες θέσεις της είναι:

  • Η σύλληψη, η μεταφορά σε απομακρυσμένα κέντρα κράτησης και η απέλαση των παράτυπων μεταναστών, η ανάκληση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ σε όσους έχει ήδη αποδοθεί και η επανεξέταση όλων των αποφάσεων ασύλου.
  • Η απαγόρευση της μπούρκας και του χιτζάμπ και το σφράγισμα των παράνομων χώρων λατρείας.
  • Η επαναφορά της σχολικής στολής και της κοσμιότητας από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο.
  • Η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας μέσω της αμυντικής βιομηχανίας στα πρότυπα του Ισραήλ και η αύξηση των αμυντικών δαπανών.
  • Η φοροαπαλλαγή για κάθε οικογένεια με πάνω από τέσσερα παιδιά, μέχρι και την ενηλικίωση του τελευταίου, όπως επίσης και η δια βίου απαλλαγή από τις φορολογικές υποχρεώσεις για κάθε μητέρα που γέννησε πάνω από τέσσερα παιδιά.

Η ακτινογραφία των ψηφοφόρων της

Σύμφωνα με τα exit polls, το κόμμα «Φωνή Λογικής» γνωρίζει ελαφρά μεγαλύτερη δημοφιλία στη Gen-Z (5,2%), ακολουθούν οι 35-54 (4,8%), τρίτοι έρχονται οι millennials 25-34 (3,8%) και τελευταίοι οι 55+ (1,4%). 

Ως προς τους επαγγελματικούς κλάδους συγκεντρώνει:

  • 4,4% στους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους
  • 4,3 στους Φοιτητές και Σπουδαστές
  • 4% στους Ελεύθερους Επαγγελματίες
  • 3,9% στους Δημόσιους Υπαλλήλους
  • 3% στις Νοικοκυρές
  • 2,9% στους Αγρότες – Κτηνοτρόφους – Ψαράδες
  • 1,8% στους Ανέργους
  • 0,6% στους Συνταξιούχους

Η θηλυκοποίηση της ακροδεξιάς

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου υποστηρίζει πως είναι «κεντροδεξιά», όπως η Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία και η Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία. Παρά την εξαιρετικά άστοχη ιδεολογική αυτοτοποθέτηση, δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε πως αποτελεί προϊόν άγνοιας

Αν γνωρίζουμε κάτι με βεβαιότητα, είναι πως ο ακροδεξιός λόγος αλλοιώνει το νόημα των εννοιών και το μεταβάλλει με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίξει τις θέσεις του.

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου προσπαθεί να αντιγράψει ένα νέο μοντέλο ακροδεξιού ηγέτη, μίας γυναίκας με εμφάνιση που δεν παρεκκλίνει από τα αισθητικά πρότυπα της πατριαρχίας, είναι υπερήφανη για το φύλο της, προασπίζει και προωθεί τη μητρότητα και ταυτόχρονα ενσωματώνει όλες τις πατριωτικές αξίες, ενώ προβάλλει κατορθώματά της. 

Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση η γυναικεία χειραφέτηση δεν έρχεται μέσα από τον φεμινισμό και την αυτοδιάθεση του σώματος, αλλά μέσα από τη δύναμη που αντλείται από το «ιερό» καθήκον προς το έθνος και τον δυτικό πολιτισμό, καθώς και την προάσπιση των παραδοσιακών αξιών και της πατριαρχίας.

Η νέα ακροδεξιά μπορεί να φοράει τακούνια και όχι μαύρα μπλουζάκια, αλλά διατηρεί το ίδιο μίσος για τον «Άλλο» αναλλοίωτο.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
1
Βαριέμαι
+1
4
Νευρίασα
+1
9
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα