Μίλαμε με τον Sion για τα ‘90s, την ηλεκτρονική pop, τη μουσική βιομηχανία και την προσωπική του πορεία.
O Jimmy Sion γεννήθηκε στην Αθήνα, σε μια εξαμελή οικογένεια. Μεγάλωσε στην περιοχή της Δάφνης. Αδιαφορούσε πλήρως για το «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;», εκείνο το εφιαλτικό ερώτημα που έχει στοιχειώσει την παιδική μας ηλικία. «Θυμάμαι ότι από πάντα ήθελα να γίνω τραγουδιστής», αναφέρει. Θυμάται, επίσης, πως όσο εκείνος ήταν στο δημοτικό, η μουσική φάση στη χώρα ήταν «εντελώς uplifting» και πως το πρώτο psychedelic κομμάτι το άκουσε σε ηλικία εννέα ετών από μια παρέα μεγαλύτερων αγοριών. «Μου έκανε πολύ εντύπωση. Δεν ξέρω τι σήμα έδωσε στον εγκέφαλό μου αυτό το τβ-τβ-τβ-τβ».
‘90s Nostalgia
Κατάλαβε πως ήταν γραφτό του να γίνει μουσικός όταν η ξαδέρφη του του ζήτησε να της γράψει σε βιντεοκασέτα (so fuckin ‘90s) κάποια ελληνικά μουσικά βραβεία. «Τότε καλούσανε στις βραβεύσεις και ξένους καλλιτέχνες. Θυμάμαι, για παράδειγμα, πως είχαν βραβευτεί στην Ελλάδα οι Backstreet Boys. Έβαζα λοιπόν τη βιντεοκασέτα στο βίντεο, πάταγα το rec και απλά τα έγραφα. Μια μέρα, όμως, έκατσα και τα παρακολούθησα. Είδα τους 5ive τότε, ένα boy band με πέντε διαφορετικά αγόρια. Το καθένα απ’ αυτά είχε το δικό του στιλ. Γυαλί, μαλλί καρφάκι, cargo παντελόνια. Τους βλέπω λοιπόν να τραγουδάνε και να χορεύουν και λέω: “Αυτό θέλω να κάνω”. Έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι με την αγγλική και την αμερικάνικη pop. Ήμουν επτά χρονών». Το τραγούδι που συγκλόνισε τον παιδικό του κόσμο ήταν το «When the Lights Go Out» των 5ive.
Στην ηλικία των 16 πήγε στο πρώτο του rave party. «Μπαίνω μέσα και βλέπω τον κόσμο να τα σπάει. Τους έβλεπα να διασκεδάζουν όπως δεν είχα ξαναδεί κόσμο να διασκεδάζει και σκέφτηκα: “Εδώ είμαι”. Δεν είχε καμία σχέση με ό,τι συνέβαινε για παράδειγμα στα κλαμπ, που συνήθως όλοι κάθονται με το ποτό στο χέρι». Λάτρεψε τον ήχο, την αισθητική και η μορφή διασκέδασης που περιβάλλει το συγκεκριμένο μουσικό είδος.
O Sion υιοθέτησε το look των boybands του ‘90 πολύ πριν την εμφάνιση του Υ2Κ style. Αντιμετωπίζει την μουσική της εποχής με τρόπο νοσταλγικό, γεγονός που πιθανότατα ανταποκρίνεται στην έμφυτη ανάγκη μας να ξαναζήσουμε την ανεμελιά των παιδικών μας χρόνων. «Όταν είσαι 7 χρονών και βλέπεις τους Backstreet Boys, τους Aqua, τους A1, τους 5ive, στην τηλεόραση, μάλλον αυτό σου μένει στο υποσυνείδητο. Έπαιρνα τα αδέρφια μου και τους έλεγα: “Λοιπόν εγώ είμαι ο Σκοτ, εσύ είσαι ο Άμπς”, στην αδερφή μου έλεγα πως είναι ο Σόν και τους έβαζα να κάνουμε όλοι μαζί την χορογραφία».
Τα πρώτα βήματα
Τραγουδάει επαγγελματικά από την ηλικία των 15. «Τότε έκαναν κάποιες οντισιόν στην τηλεόραση, για τον Νίκο Οικονομόπουλο, για τον Τάκη Ζαχαράτο, για τον Νίκο Κουρκούλη. Εγώ ήμουν 15 χρονών και πήγαινα και έλεγα ψέματα ότι είμαι 18. Σκέψου ότι ήμουν 15 και δούλευα με τον Οικονομόπουλο. Είχα πάει με το έτσι θέλω στο κάστινγκ. Είδα τι παίζει, είχε πολύ κόσμο. Σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή πως δεν υπάρχει περίπτωση να με πάρουνε κι έφυγα. Πήγα, λοιπόν, ξανά την επόμενη μέρα και τους είπα το εξής παραμύθι, πως έχω ξανατραγουδήσει σε πολλά μαγαζιά και πως δυστυχώς έχασα την οντισιόν. Μου ζήτησαν να ανέβω για να πω ένα τραγούδι. Ανέβηκα κι έτσι ξεκίνησα να τραγουδάω επαγγελματικά σε νυχτερινά κέντρα».
Το πρώτο του τραγούδι το δημιούργησε το 2010. «Είχα δει το αγγλικό Idol, εξαιτίας της ξαδέρφης, που μου να της γράψω και αυτό σε βιντεοκασέτα. Όταν είδα ότι ξεκινάει το Greek Idol, αποφάσισα αμέσως να λάβω συμμετοχή. Οι κριτές μου ζήτησαν να πω ένα αγγλικό και ένα ελληνικό τραγούδι. Είπα ένα των Backstreet Boys και ένα της Shaya». Λίγο αργότερα προέκυψε και το πρώτο Live του, στο Mediterranean Festival στο Μαυροβούνιο. Εκεί τον είδε μια booker η οποία τον βοήθησε να κλείσει live σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Στα δεκαέξι μου και ενώ ακόμα πήγαινα στο σχολείο, τραγουδούσα σε νυχτερινά κέντρα, κοιμόμουν μέσα στην τάξη και τα Σαββατοκύριακα ταξίδευα στο εξωτερικό».
Η μουσική του πορεία μέχρι σήμερα
Το 2015 γράφει το Buzy Tone. «Το ανεβάζω στο Youtube και μαθαίνω ότι παίζεται πολύ στη Γερμανία. Λίγο αργότερα μου στέλνει ένας τύπος μήνυμα και μου λέει: “Θέλουμε να έρθεις στη Γερμανία”. Παίρνω δύο χορευτές και πάω στη Γερμανία. Κάνω το live και συνειδητοποιώ πως ο κόσμος γουστάρει πολύ ηλεκτρονική μουσική. Με είδε λοιπόν ένας booker με ρώτησε αν με ενδιαφέρει να κάνω live στο εξωτερικό. Οπότε, το 2016 πήγα στην Αμερική. Έμεινα έναν μήνα στην Νέα Υόρκη και δύο μήνες στο Λας Βέγκας. Το 2017 –σε ηλικία 18 ετών– απλά ασχολούμουν με την μουσική μου, έγραφα, και ασχολούμουν με την παραγωγή κομματιών».
«Στα μέρη που πήγαινα να τραγουδήσω τόσο καιρό γνώρησα παραγωγούς, σημαντικούς μουσικανθρώπους και κατάφερα να δημιουργήσω ένα άλμπουμ με 12 τραγούδια. Το 2019 πεθαίνει ο μάνατζέρ μου. Πέρα από την προσωπική μου στεναχώρια για τον συνεργάτη μου, συνειδητοποίησα πως ήμουν εντελώς στον αέρα επαγγελματικά. Καταφέρνω να δημοσιεύσω ένα video clip, το Easy Love και έρχεται ο covid. Σκέφτομαι λοιπόν: “Πως αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτο. Κατάφερα να κάνω τόσα πολλά πράγματα ολομόναχος και τώρα ξαφνικά γίνεται η καταστροφή του κόσμου”. Εκείνη την περίοδο δούλευα ως voice over artist έδεινα τη φωνή μου σε παιδικά έργα της Disney, της Nickelodeon και σε διαφημίσεις. Κυλά ο καιρός με τον covid και σκάει η διαφήμιση του House of Fame. Κατάλαβα πως πρόκειται για το νέο Fame Story. Από τον καναπέ μου, εντελώς μηχανικά, πηγα στο pc και δήλωσα συμμετοχή».
Ο Sion, όπως θα καταλάβατε, είναι από εκείνα τα παιδιά που πιστεύουν πως αν δεν κυνηγήσεις τα όνειρά σου, θα σε κυνηγήσουν εκείνα με την μορφή των τύψεων. Πιστεύει πως η μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σκληρή και απορριπτική. Πιστεύει ωστόσο πως η απόρριψη χρειάζεται. «Πρέπει να δεχτείς την απόρριψη για να φορτώσεις και να πεισμώσεις. Όταν σου έρχονται όλα έτοιμα πώς μπορείς να νιώθεις καλλιτέχνης;
Μεγαλώνοντας, απομύθοποίησα πάρα πολλά απ’ τα μουσικά μου πρότυπα. Όταν κατάλαβα πως όλα αυτά τα boybands, αποτελούνταν από παιδά που δεν είχαν κανέναν χαρακτήρα, ούτε λόγο πάνω στο τι θα φορέσουν, τι θα τραγουδήσουν. Η ύπαρξή τους ήταν προϊόν της επιθυμίας κάποιου μάνατζερ ή της αγοράς. Το γεγονός λοιπόν πως εγώ δεν είχα την ευκαιρία να έχω κάποιον μάνατζερ με βοήθησε στο να αναπτύξω έναν δικό μου χαρακτήρα». Ο Sion γράφει και μελοποιεί ο ίδιος τα τραγούδια του. Επίσης, επιμελείται μόνος του τη σκηνική του παρουσία και τα χορευτικά του act.
Σήμερα, προετοιμάζει νέα τραγούδια και στοχεύει να λάβει συμμετοχή ξανά στην επόμενη Eurovision εκπροσωπώντας την χώρα.