αστρολογία

Υπάρχουν άνθρωποι που διστάζουν να πάρουν μια απόφαση πριν παρακολουθήσουν ή διαβάσουν αστρολογικές προβλέψεις. Η Comrastro σχολιάζει.

Ίσως μερικοί άνθρωποι να περιμένουν η αστρολογία να τους πει τι θα κάνουν, πού θα πάνε, πώς θα περάσουν τη μέρα τους.

Κάποιοι άλλοι τους ειρωνεύονται, τους λένε «μα καλά, περιμένεις οι κινήσεις των αστεριών και των πλανητών να καθορίσουν τη ζωή σου;».

Τελικά τι ισχύει; Η αστρολογία όντως ορίζει το τι θα γίνει στη ζωή μας και το τι θα πράξουμε; Και αν ναι, κατά πόσο;

Μια σύντομη ιστορία της αστρολογίας

Αξίζει να εξερευνήσουμε την ιστορία της αστρολογίας για να δούμε πώς ανανοηματοδοτήθηκε ανά τις εποχές.

Η αστρολογία ξεκίνησε από τους Βαβυλώνιους και τους Σουμέριους περίπου το 3.000 π.Χ. Είχαν χτίσει τα ζιγκουράτ, δηλαδή ψηλούς ογκώδεις πύργους, απ’  όπου παρατηρούσαν τις κινήσεις των αστεριών και των πλανητών και με βάση αυτά προέβλεπαν ζητήματα πιο καθημερινά όπως το πώς θα πάνε οι καλλιέργειές τους.

Με την κατάκτηση της Βαβυλώνας από το Μέγα Αλέξανδρο το 331 μ.Χ. οι αρχαίοι Έλληνες ήλθαν σε επαφή με την αστρολογία. Αυτοί την υιοθέτησαν και την προσάρμοσαν στη δικιά τους γλώσσα.

Εάν κάποιος ασχοληθεί με την αστρολογία εκείνων των χρόνων θα παρατηρήσει ότι υπάρχει μια απολυτότητα όσον αφορά τις επιδράσεις των πλανητών. Για παράδειγμα, η Αφροδίτη και ο Δίας θεωρούνται πλανήτες ευεργέτες και φέρνουν καλά πράγματα στη ζωή μας ενώ ο Άρης και ο Κρόνος κακεργέτες που είναι υπεύθυνοι για τα δεινά μας. Ας μην ξεχνάμε ότι τότε δεν είχε εισαχθεί η έννοια της ελεύθερης βούλησης. Αυτή προτάθηκε από τον Αριστοτέλη τον 1ο αιώνα μ.Χ. και συζητήθηκε πολύ την περίοδο του Διαφωτισμού.

Πολύ αργότερα, τον 20ο αιώνα, ο αστρολόγος Alan Leo τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης βούλησης. Στο βιβλίο του, Esoteric Astrology, υποστήριξε ότι η αστρολογία δεν πρέπει να θεωρείται μέσο προβλέψεων μα βοηθάει στην αυτοβελτίωση και στην αυτογνωσία. Για εκείνον, το ίδιο το άτομο μπορεί να επιλέξει πώς θα αντιδράσει στις αστρολογικές επιρροές.

Παρόμοιες θέσεις υποστήριξαν μεταγενέστεροι αστρολόγοι όπως η Liz Greene και ο Stephen Arroyo.

Οδηγίες χρήσης της αστρολογίας

Εφόσον, λοιπόν, η αστρολογία επηρεάζεται άμεσα από την ελεύθερή μας βούληση, είναι καλό να δώσουμε πιο συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να τη χρησιμοποιήσεις.

Ο αστρολογικός μας χάρτης έχει μεγαλύτερη σημασία από τις προβλέψεις. Πάρα πολύς κόσμος έχει συνδέσει την αστρολογία αποκλειστικά με τις προβλέψεις ζωδίων. Έτσι, αγνοεί πολλές διαστάσεις και σημαντικά κομμάτια της. Ο αστρολογικός χάρτης παίζει κεντρικό ρόλο. Αυτός δείχνει όλη την ουσία σου σαν άτομο, το τι είσαι και το τι μπορείς να γίνεις. Γνωρίζοντας και δουλεύοντας τον εαυτό σου αποκτάς τα εργαλεία για να χτίσεις ένα αξιόλογο μέλλον.

Κανένας αστρολογικός χάρτης δεν είναι μόνο καλός ή κακός. Όλοι οι αστρολογικοί χάρτες έχουν τα πιο εύκολα και τα πιο δύσκολα σημεία τους. Ο προσωπικός μας χάρτης φανερώνει τις πιο καλές μας τάσεις μα και τους εθισμούς μας, τα τραύματα μας, τις δοκιμασίες που μπορεί να αντιμεωπίζουμε ως άτομα. Είναι σημαντικό να μη λογίσεις τις δυσκολίες ως κάτι μη αναστρέψιμο, αλλά ως κάτι που μπορείς να δουλέψεις και να επιλύσεις.

Αντίστοιχα, δε μας επηρεάζουν όλα τα αστρολογικά φαινόμενα μόνο θετικά ή αρνητικά. Κάθε πλανήτης έχει τόσο εύκολες όσο και δύσκολες επιδράσεις. Για παράδειγμα, είναι πολύ διαδεδομένο ότι η επιρροή του πλανήτη Δία σχετίζεται με την τύχη και την επέκταση. Ωστόσο, ο Δίας έχει και αρνητικές επιδράσεις. Συμβολίζει, μεταξύ άλλων, την υπερεκτίμηση του εαυτού και το δογματισμό. Εφόσον έχεις ελεύθερη βούληση και αυτογνωσία, μπορείς να επιλέξεις πώς θα σε επηρεάσει ο Δίας.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
3
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα