Σχολείο κινητό

Αποβολές αλλά και πρόστιμα στους γονείς περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό μέτρο για τα κινητά στα σχολεία, που αναμένεται να μπει σε ισχύ από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στις 11 Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν το κινητό τους στο σχολείο, ωστόσο οφείλουν να το κρατούν απενεργοποιημένο στην τσάντα τους και να το χρησιμοποιούν μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Σε περίπτωση που ένας/μια μαθητής/τρια εντοπιστεί να κάνει χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή ακόμα και του διαλείμματος, προκειμένου να φωτογραφίσει ή να βιντεοσκοπήσει συμμαθητές ή καθηγητές με την συναίνεσή τους, θα βρεθεί αντιμέτωπος/η με την ποινή της αποβολής για μία έως τρεις ημέρες. Αν δεν έχει δοθεί συγκατάθεση, η αποβολή θα είναι τριήμερη ενώ αν παραβιαστούν προσωπικά δεδομένα, τότε θα ακολουθήσει η αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος.

Η μείωση της διάσπασης της προσοχής των μαθητών, η πάταξη του σχολικού εκφοβισμού αλλά και η βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας είναι οι βασικοί στόχοι των αλλαγών που επιφέρονται στο εκπαιδευτικό σύστημα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Όλο και περισσότερες χώρες απαγορεύουν τα κινητά

Στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι οι ειδήσεις μιλούν για ένα νέο μέτρο, η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 18 χρόνια. Το 2006, η Μαριέττα Γιαννάκου με την υπουργική απόφαση 132328, απαγόρευσε την κατοχή και χρήση οποιασδήποτε συσκευής που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου στον χώρο του σχολείου.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο προβαίνουν στην απαγόρευση των κινητών στα σχολεία. Φινλανδία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία έχουν ήδη απαγορεύσει τα κινητά στις αίθουσες, ενώ σε σχολείο της Γερμανίας η απαγόρευση ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς. Στην Σουηδία, μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας συστήνει στους γονείς να μην εκθέτουν καθόλου τα μωρά τους σε οθόνες.

Οι μαζικές απαγορεύσεις έρχονται μετά και την πρόσφατη σύσταση της UNESCO για απαγόρευση των κινητών στους μαθητές όλων των ηλικιών, καθώς όπως αναγράφεται στην επίσημη αναφορά: «Παρά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη της ένταξης της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, ακόμα και το να βρίσκεται κανείς κοντά σε συσκευή του αποσπά την προσοχή, με αποτέλεσμα τις χαμηλότερες επιδόσεις στα μαθήματα».

Χρειάζονται 23 λεπτά για να συγκεντρωθείς ξανά

Είτε ένας/μια μαθητής/τρια πιάνει το κινητό του/ης για να δει ένα βιντεάκι, είτε για να ελέγξει ειδοποιήσεις, η προσοχή διασπάται το ίδιο. Έρευνα έδειξε πως χρειαζόμαστε κατά μέσο όρο 23 λεπτά για να συγκεντρωθούμε ξανά μετά από κάποιον περισπασμό. Είναι γεγονός πως πολλές από τις σημερινές εφαρμογές είναι φτιαγμένες για να κρατούν τον χρήστη αφοσιωμένο στην συσκευή για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η έκρηξη ντοπαμίνης μετά από κάθε βιντεάκι, ειδοποίηση, μήνυμα, δίνει άμεσα επιβράβευση στον χρήστη με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσκολότερο να συγκεντρωθεί σε εργασίες που απαιτούν περισσότερο χρόνο. Παράλληλα, μαζί με την αύξηση της χρήσης των κινητών από παιδιά, έχει αυξηθεί και η συχνότητα εμφάνισης ψυχικών προβλημάτων στους νέους, όπως η κατάθλιψη και άγχος, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να αγνοηθεί η άμεση συσχέτιση.

Είναι η απαγόρευση η ιδανική λύση;

Αν λάβουμε υπόψη πως τα κινητά ούτως ή άλλως απαγορεύονταν μέχρι τώρα, με το μέτρο ωστόσο να μην τηρείται, τότε είναι εύλογο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν. Ο εθισμός στα κινητά είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα που μια απαγόρευση ενδεχομένως να μην επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θέλοντας και μη, η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σημερινής ζωής, επομένως η σύσταση για σωστή χρήση αυτής θα έπρεπε να είναι βασικό μέλημα των κυβερνήσεων όλων των χωρών. 

Όσο αφορά την απαγόρευση των κινητών σαν μέτρο καταπολέμησης του σχολικού εκφοβισμού, ενδεχομένως να μην είναι και τόσο αποτελεσματική αφού θύτες και σχολική βία υπήρχαν και πριν την ένταξη των κινητών στην ζωή μας. Μαθήματα ενσυναίσθησης αλλά και αξιοκρατικές μέθοδοι επιλογής εκπαιδευτικών και σεβασμός στα δικαιώματα αυτών, είναι μερικά μόνο από όσα μπορούν γίνουν προκειμένου να μειωθούν τα προβληματικά περιστατικά στα σχολεία και να βελτιωθεί η μαθησιακή διαδικασία. 

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως με τα παρόντα μέτρα, η κυβέρνηση πράγματι αποσκοπεί στην βελτίωση της ζωής των μαθητών και όχι στην επιβολή τρομακτικών μέσων, που αν δεν τηρηθούν, θα δούμε αστυνομικούς στα σχολικά προαύλια. Όλα είναι πιθανά.

Γνωμούλα;
+1
1
Έκλαψα
+1
3
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
5
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα