σχολεία, νέα μέτρα

Αν και, κατά παράδοση, η πρώτη μέρα στο σχολείο «σφραγίζεται» από τον καθιερωμένο αγιασμό, λόγω της κακοκαιρίας «Atena» αναστάλθηκε η πάλαι ποτέ αυτή συνήθεια σε σχολεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης, Χριστόδουλος Τοψίδης, αποφάσισε την αναστολή όλων των σχολικών μονάδων της περιφέρειας (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος), κατόπιν εισηγήσεως της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνων του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Ως επιστέγασμα, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, από κοινού με τον επικείμενο αγιασμό, μεταφέρεται για τις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα Πέμπτη.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η λειτουργία των σχολείων αναστέλλεται και στη Λήμνο με απόφαση της δήμαρχου, Ελεονώρας Γεώργα, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Περνώντας στον πυρήνα της σχολικής λειτουργίας, προ πολλού έχει καταστεί σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να εισάγει μια σειρά νέων μέτρων. Επομένως, η νέα σχολική χρονιά θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί μεταβατική, εξαιτίας των αξιοσημείωτων, πολύπλευρων αλλαγών που εφαρμόζονται προς ποικίλες κατευθύνσεις.

Ρητή απαγόρευση για τα κινητά τηλέφωνα

Από τούδε και στο εξής, οι μαθητές οφείλουν να αφήνουν τα κινητά στο σπίτι ή να τα έχουν απενεργοποιημένα μέσα στις τσάντες τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, προβλέπονται διαβαθμισμένης αυστηρότητας ποινές: Από επιπλήξεις και αποβολές, μέχρι αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Ακόμη, τυχόν ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν οι μαθητές εντός του σχολικού χώρου –ειδικά σε περιπτώσεις καταλήψεων ή βανδαλισμών– θα επιβαρύνουν οικονομικά τους γονείς.

Πρόκειται για μέτρα αρκετά αυστηρά, τα οποία ενεργοποιούνται πιλοτικά έως ότου αποδειχτεί η αποτελεσματικότητά τους.

Anton Vierietin/Shutterstock

Δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο και μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης

Από τις 16 Σεπτεμβρίου, ξεκινούν οι ζωντανές παραδόσεις του δωρεάν ψηφιακού φροντιστηρίου, αρχικά για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Συγχρόνως, έχει διαμορφωθεί ήδη ένα σύστημα ασύγχρονων ενισχυτικών παραδόσεων για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες γυμνασίου, προς το παρόν για τα μαθήματα της νεοελληνικής γλώσσας και των μαθηματικών, το οποίο αναμένεται να εμπλουτιστεί με περισσότερα μαθήματα.

Διατηρώντας το στοιχείο της τεχνολογίας και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην διεξαγωγή μαθημάτων, από το σχολικό έτος 2024-2025 προβλέπονται για πρώτη φορά αυτόνομες τάξεις για απομακρυσμένες περιοχές, με τη Γαύδο να πρωτοστατεί στην εν λόγω πρωτοβουλία, όπου τρεις εκπαιδευτικοί θα διδάσκουν δια ζώσης τα κύρια μαθήματα, ενώ οι υπόλοιπες παραδόσεις θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης. Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές επισήμαναν πως έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (σε ποσοστό 78,6%-28.504 συσκευές) η εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων από τις τάξεις της Ε’ δημοτικού έως και της Γ’ λυκείου στις σχολικές αίθουσες.

Οι γονείς, το bullying και η ενημέρωση

Εκτενέστερη ενημέρωση θα λαμβάνουν οι γονείς και οι κηδεμόνες μαθητών και μαθητριών μέσω της εφαρμογής e-Parents, μέσω της οποίας θα είναι σε θέση να δουν τις βαθμολογίες των παιδιών και τις ανακοινώσεις του εκάστοτε σχολείου, ενώ αναμένεται να προστεθούν δεδομένα αναφορικά με τις απουσίες, την ύλη και τον προγραμματισμό συναντήσεων με το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στο πρόσφατο παρελθόν δημιουργήθηκε και η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, όπου τα θύματα (ή οικογένειες των θυμάτων) δύνανται να καταγγείλουν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο αν εκεί βρίσκεται πραγματικά η «ρίζα» του προβλήματος.

Βιωσιμότητα, πληροφορική και επαγγελματικός προσανατολισμός στο πρόγραμμα σπουδών

Ως γνωστόν, το μέχρι πρότινος πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία δεν εναρμονιζόταν με τις τρέχουσες ανάγκες σε παγκόσμια κλίμακα, ούτε αποτελούσε πάντοτε σημείο αναφοράς όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες θα τροφοδοτούσαν τις δεξιότητές τους.

Με γνώμονα, λοιπόν, την εξοικείωση με έννοιες του μέλλοντος, προστίθενται στο πρόγραμμα σπουδών δράσεις Ενεργού Πολίτη, οι οποίες συνδέονται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ και αποσκοπούν στην εξοικείωση των μαθητών με τη φροντίδα του περιβάλλοντος, την κοινωνική ευθύνη και τη δημιουργικότητα. Αντιστοίχως και εν μέσω τεχνολογικής «έκρηξης» διεθνώς, αναδιαμορφώνεται το μάθημα της πληροφορικής στο γυμνάσιο, επικαιροποιώντας το περιεχομένο των βιβλίων και σχεδιάζοντας ένα νέο πιστοποιητικό πληροφορικής, το οποίο διαρθρώνεται σε τέσσερις άξονες: Βασικές αρχές computing, χειρισμός και ανάλυση δεδομένων, διαδίκτυο και δίκτυα, ηθικές/κοινωνικές πτυχές.

Η χρόνια απουσία του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία έχει συντελέσει τα μέγιστα με την ασυμβατότητα μεταξύ του αντικειμένου πανεπιστημιακών σπουδών και των ενδιαφερόντων κάθε ατόμου. Το άμεσο περιβάλλον και οι κοινωνικές τάσεις διαμορφώνουν συνειδήσεις που δεν είναι πάντοτε οι κατάλληλες για έναν μαθητή/μια μαθήτρια, ζήτημα που, αισίως, θα επιλυθεί σταδιακά με την ανακοινωθείσα ενσωμάτωση του επαγγελματικού προσανατολισμού από την Α’ λυκείου.

Roman Samborskyi/Shutterstock

Όλος ο πλούτος του κόσμου βρίσκεται στα βιβλία, μα οι νεότερες γενιές δεν διαβάζουν

Καθώς έχει διαπιστωθεί το χάσμα ανάμεσα στο βιβλίο και στις μικρότερες ηλικίες, γίνεται προσπάθεια για ενίσχυση της φιλαγνωσίας. Επί του πρακτέου αυτό μεταφράζεται με εισαγωγή της ανάγνωσης λογοτεχνικών έργων από κορυφαίους συγγραφείς (εγχώριους και με διεθνή φήμη), με στόχο οι μαθητές και οι μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από ένα καλό βιβλίο και να αναπτύξουν κριτική σκέψη.

Πράγματι, ορισμένα μέτρα χρειαζόταν να εφαρμοστούν προ δεκαετιών, ενώ κάποια άλλα αναμένεται να αξιολογηθούν μάλλον εκ του αποτελέσματος.

Εικόνες: Shutterstock

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα