Στους ακριβούς ελληνικούς προορισμούς το σύνθημα είναι μάλλον “locals go home”. Ταβέρνα στην Πάρο ζητάει ελάχιστη κατανάλωση 2.000 ευρώ ανά παρέα για την Κυριακή του Πάσχα. Είναι οι διακοπές στην Ελλάδα είδος πολυτελείας ή απλώς κάποιοι ζουν σε δικό τους πλανήτη;

Με τη σωματική και ψυχική μπαταρία μας να αδειάζει και την πασχαλινή περίοδο να πλησιάζει, η ανάγκη για διακοπές είναι μονόδρομος. Τίποτα όμως δεν μας προσγειώνει απότομα όσο οι καταγγελίες που γίνονται για τις εξωφρενικές τιμές που συναντώνται στα δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά.

«2.000 ευρώ η ελάχιστη κατανάλωση σε ταβέρνα στην Πάρο» ακούγεται να λέει μια χρήστρια του TikTok σε πρόσφατο viral βίντεο, στο οποίο μοιράστηκε την απάντηση που έλαβε όταν θέλησε να κάνει κράτηση για την Κυριακή του Πάσχα με την παρέα της. 

@nikh_pv

Πείτε μου ειλικρινά αν είμαι εγώ υπερβολική #fyp #foryou #viral #paros

♬ original sound – nikh.pv

Κάθε άτομο θα χρειαστεί να πληρώσει 400 ευρώ, όπως είπε, για ένα μόνο μεσημεριανό γεύμα στην συγκεκριμένη ταβέρνα, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιεί το όνομα αυτής.

Οι περισσότεροι στα σχόλια επισήμαναν την το πόσο τραγική είναι αυτή η κατάσταση, άλλοι ωστόσο επέμειναν πως το εστιατόριο έχει κάθε δικαίωμα να χρεώνει όσο θέλει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το επιλέξουμε.

Τελικά τι από τα δύο ισχύει;

Χωριάτικη σαλάτα στα 26 ευρώ

Αν και οι πληροφορίες για τις αδιανόητες τιμές απογοητεύουν, κάθε άλλο παρά έκπληξη θα έπρεπε να προκαλεί η νησιώτικη πραγματικότητα, με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι/-ες κάθε καλοκαίρι.

Οι φωτογραφίες από αποδείξεις με υπέρογκα ποσά που καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν ακόμα και για μια απλή χωριάτικη σαλάτα ή έναν χυμό φρούτων, είναι κάτι σαν εθνική παράδοση

Καλαμαράκια 591 ευρώ, 26 ευρώ για μια χωριάτικη σαλάτα, 15 ευρώ το τυλιχτό σουβλάκι, 6 ευρώ το μπουκάλι νερό σε κάποια μαγαζιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα νησιά έχουν αποκτήσει έναν ελιτίστικο χαρακτήρα που θυμίζει Ντουμπάι και αποτελούν απλησίαστη επιλογή για τους/-ις περισσότερους/-ες Έλληνες/-ίδες, το γνωρίζουμε.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι πως όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες αποφασίζουν να ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο, αγνοώντας τις ανάγκες, τις επιθυμίες και φυσικά την οικονομική κατάσταση του μέσου πολίτη της χώρας, γεγονός που κάνει τα αγαπημένα ελληνικά νησιά να χάνουν τον χαρακτήρα τους και φυσικά να αλλοιώνονται στον βωμό του κέρδους.

Ούτε δύο μήνες δεν έχουν περάσει από τη δικαιολογημένη πανελλήνια κατακραυγή που προκλήθηκε, όταν γνωστοποιήθηκε πως έχουν ξεκινήσει εργασίες για τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου στο εξαιρετικά σπάνιο φυσικό τοπίο του Σαρακήνικου της Μήλου. 

Οι εργασίες μπορεί να διακόπηκαν, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, στα δημοφιλέστερα νησιά της χώρας εκδίδονται συνεχώς άδειες για το χτίσιμο πολυτελών θερέτρων, πολλές φορές εις βάρος των κατοίκων των περιοχών και φυσικά του περιβάλλοντος. Υπενθυμίζουμε το «Κίνημα της Πετσέτας», με το οποίο οι κάτοικοι της Πάρου –και εν συνεχεία, όλης σχεδόν της Ελλάδας– διεκδικούσαν ελεύθερες παραλίες, ως απάντηση στην παράνομη κατάληψή τους από τους ξενοδόχους και ιδιοκτήτες beach bar.

“Locals go home

Η αίσθηση πως οι παροχές στα περισσότερα ελληνικά νησιά δεν απευθύνονται σε όλους παρά μόνο στους τουρίστες που έχουν να διαθέσουν πολλά χρήματα συνεχίζει να εντείνεται.

Παρόλο που σε πόλεις όπως στη Βαρκελώνη το σλόγκαν «τουρίστες γυρίστε στο σπίτι σας» πήρε σάρκα και οστά πέρυσι το καλοκαίρι με διαδηλωτές να ρίχνουν νερό με νεροπίστολο στους τουρίστες, λόγω του φαινομένου του υπερτουρισμού, στη χώρα μας φαίνεται να ισχύει το αντίθετο. 

Το 2024, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υπερτουρισμός στο νησί της Σαντορίνης, η τοπική κοινότητα Θήρας ζήτησε από τους κατοίκους να «περιορίσουν τις μετακινήσεις τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος, πολλά άτομα κρίνουν ότι εφόσον δεν έχουμε χρήματα να διαθέσουμε για πολυτελείς διακοπές, μπορούμε να μείνουμε στο σπίτι μας. Αγνοούν, δε, ότι δεν είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής. Οι διακοπές δεν θα έπρεπε να θεωρούνται πολυτέλεια, αλλά βασική προϋπόθεση για την ευημερία μας, την ώρα που η υπερβολική χρέωση σε βασικά αγαθά είναι παράνομη.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν αποφασίσουμε να πάμε διακοπές το Πάσχα, θα συναντήσουμε παντού εξωφρενικές τιμές ή μπορούμε απλώς να αποφύγουμε τις «γκουρμεδιάρικες ταβέρνες»;

Οι τιμές για την περίοδο του Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα δημοφιλή ελληνικά νησιά (Σαντορίνη, Μύκονος, Πάρος κ.α.) με επιστροφή θα κοστίσουν λίγο περισσότερα από 100 ευρώ ανά άτομο, για την περίοδο του Πάσχα. Εάν ωστόσο, θέλουμε να πάρουμε το αυτοκίνητο μαζί, το συνολικό κόστος ξεπερνά τα 330 ευρώ. Η τιμή των αεροπορικών κυμαίνεται στα 200-300 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Όσο αφορά τις τιμές των καταλυμάτων, παρόλο που για παράδειγμα η Πάρος προσφέρει επιλογές για διανυκτέρευση με κάτω από 100 ευρώ, τα δωμάτια στη Νάουσα υπερβαίνουν τα 100, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν τα 200 για ένα βράδυ.

Η Αμοργός παρέχει διανυκτέρευση με 50 μόλις ευρώ, η Κάλυμνος με 59, ενώ η Θάσος με 45. Αν αποφασίσουμε να ταξιδέψουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν θα χρειαστεί να ξοδέψουμε πάρα πολλά χρήματα, αφού στην Πάργα, για παράδειγμα, υπάρχουν επιλογές διανυκτέρευσης με 50 ευρώ.

Την ίδια ώρα, σε πόλεις του εξωτερικού βρίσκουμε ακόμη πιο οικονομικές επιλογές για τις ημέρες του Πάσχα. Στη Σικελία μπορείς να μείνεις με 34 ευρώ το βράδυ, στην Κρακοβία με 40 ευρώ και στην Κωνσταντινούπολη με 50.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, θα μπορέσουμε να πάμε διακοπές την περίοδο του Πάσχα, αρκεί να επιλέξουμε λιγότερο δημοφιλείς και ακριβούς προορισμούς. Το αν θα καταφέρουμε να πάμε καλοκαιρινές διακοπές είναι μια άλλη υπόθεση. Ήδη οι τιμές για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στα ελληνικά νησιά είναι απλησίαστες. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι τιμές φτάνουν τα 1800 ευρώ για ένα μόνο βράδυ.

Εντάξει, και η Ψίμυθος καλή είναι.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
3
Βαριέμαι
+1
1
Νευρίασα
+1
3
Αγαπώ
+1
5
Σοκαρίστηκα