Ζακ

Αποφυλακίζεται ο κατηγορούμενος στην ανθρωποκτονία του Ζακ: Η δικαιοσύνη απεργεί ξανά

Συγγνώμη, Ζακ… Αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ…

Πρόσφατα παρακολουθήσαμε την αποφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη και την άφεση αμαρτιών που δόθηκε στον κατηγορούμενο για την υπόθεση βιασμού της Γεωργίας Μπίκα. Τώρα, μαθαίνουμε ότι ο μεσίτης που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών για τη συμπλοκή του στην ανθρωποκτονία του Ζακ Κωστόπουλου, αφέθηκε ελεύθερος δύο μήνες αφότου ορίστηκε η καταδίκη του.

Τα ερωτηματικά

Ερωτηματικά, άπειρα ερωτηματικά. Γιατί η δικαιοσύνη αρνείται να δει το οφθαλμοφανές; Μήπως το βλέπει αλλά το αγνοεί; Κι αν ναι, γιατί; Δεν υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που, έστω από σεβασμό στην ανείπωτη οδύνη που βιώνει μια μητέρα, να προσπαθήσουν να αποδώσουν δικαιοσύνη; Πώς κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια, γνωρίζοντας ότι αφήνουν (συνειδητά ή ασυνείδητα) εγκλήματα ατιμώρητα

Μια βιαιοπραγία που εξελίχθηκε σε ανθρωποκτονία

Ο Ζακ ξυλοκοπήθηκε βάναυσα μέχρι θανάτου. Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και ο φίλος του, ο μεσίτης που αποφυλακίστηκε, δήλωσαν ότι επρόκειτο για ληστή. Εντούτοις, ο πρώτος αστυνομικός που βρέθηκε στο σημείο αναφέρει: «Μόνο η βιτρίνα μου φάνηκε αναστατωμένη. Δεν είδα άλλα σημάδια ληστείας. Ο συγκεκριμένος δεν είχε τίποτα πάνω του εκτός από ένα κινητό και έναν αναπτήρα. Δεν είδα κανένα ανοικτό συρτάρι».

Αλλά, ακόμη κι αν ίσχυε, το να είναι κάποιος ληστής μας επιτρέπει να τον σαπίζουμε στο ξύλο μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή; Αρμοδιότητα της δικαιοσύνης δεν είναι να του επιβάλλει την ποινή που του αναλογεί; Από που κι ως που να βιαιοπραγήσει κάποιος εναντίον του, πόσο μάλλον να προκαλέσει το θάνατό του;

Ο «ληστής», η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ζακ, δεν ήσουν ληστής… Δανειζόμενη τους στίχους από τον «Κεμάλ» του Χατζηδάκι, θα πω ότι: «Δεν αλλάζουν οι καιροί. Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί». Ήσουν θύμα, λοιπόν, μιας κοινωνίας που αρνείται να αποτινάξει κάθε πατριαρχικό κατάλοιπο, να αποδεχτεί επιτέλους τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και να εναρμονιστεί με τη φιλοσοφία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ζακ ήταν ακτιβιστής, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Είχε εργαστεί στο «Athens Check Point» (κέντρο πρόληψης για τον ιό HIV), πρόσφερε εθελοντική εργασία στη «Θετική Φωνή» (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος) και αρθρογραφούσε για θέματα που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σεξουαλικότητα και τον HIV. Στις δημοτικές εκλογές του 2014, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με το συνδυασμό «Π.Ν.ΟΙΚ.Α».

«Είμαι 30 χρονών, Drag Queen, ακτιβιστής. Είμαι οροθετικός, είμαι αδερφή. Ασχολούμαι ως ακτιβιστής κυρίως με αυτά τα θέματα, αλλά και με τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά. Είμαι μια Drag Queen, οροθετική τ****α».

Αυτό είχε είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, το Φεβρουάριο του 2017, στο 3pointmagazine.gr.

Οι δηλώσεις του Ζακ στο σήμερα

Την ίδια περίπου δήλωση τόλμησε να κάνει και ο υπέροχος Γιώργος Καπουτζίδης στο πλαίσιο της παρουσίασης της Eurovision, λέγοντας: «Είμαι αδερφή, αλλά καλή. Και όμορφη και έξυπνη» […] Πρόσφατα, εν όψει του Pride, είχαμε coming out και από το Νίκο Μουτσινά, ο οποίος παραδέχτηκε την προτίμησή του στο ίδιο φύλο. Ο Γιώργος Περρής, ο σπουδαίος μας τραγουδιστής, έκανε και αυτός πρόσφατα το δικό του coming out.

Πέντε χρόνια μετά, οι ίδιες δηλώσεις. Βέβαια, και πάλι ορισμένοι κακεντρεχείς προσπάθησαν να «σταυρώσουν» τους καλλιτέχνες, που επέλεξαν να μιλήσουν για την σεξουαλικότητα τους, με απώτερο σκοπό να μην υπάρξουν άλλοι Ζακ. Να θεσπίσουν ένα ασφαλές πλαίσιο για τους ανθρώπους που θέλουν να μιλήσουν για τη σεξουαλικότητά τους. 

Ήσουν τόσο μπροστά, Ζακ. Τόλμησες να μιλήσεις για θέματα που ακόμη θεωρούνται ταμπού στην ελληνική πραγματικότητα. Πάλεψες για την ισότητα όλων των μελών της κοινωνίας, ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας. Αρνήθηκες να φοβηθείς τις ταμπέλες και τα καλούπια. Ανήσυχο και ελεύθερο πνεύμα, γεμάτο χρώμα και δημιουργικότητα.

Ήξερες καλύτερα από τον καθένα πόσο περιθωριοποιημένοι μπορεί να είναι όσοι επιλέγουν μια σεξουαλική ζωή που δε συνάδει με τα κοινωνικά στερεότυπα ή πόσο δακτειλοδεικτούμενοι είναι οι οροθετικοί.

Είχες πολλά να δώσεις σε αυτόν τον κόσμο, Ζακ. Η κοινωνία φρόντισε να αποσιωπήσει και να αγνοήσει για άλλη μια φορά την υπόθεσή σου. Ο ένας από τους δύο διώκτες σου αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους. Του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 10 ετών. Ξαφνικά, όμως, η ποινή μειώθηκε στους δύο μήνες. Σε ποια δικαιοσύνη να απευθυνθούμε;

Καληνύχτα, Ζακ…

Αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ…

Συγγνώμη…

More like this