Συγγνώμη, Ζακ… Αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ…

Πρόσφατα παρακολουθήσαμε την αποφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη. Τώρα, γνωστοποιείται η αποφυλάκιση του μεσίτη, ο οποιός είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 ετών για τη συμπλοκή του στην ανθρωποκτονία του Ζακ Κωστόπουλου/της Zackie. Μάλιστα, αφέθηκε ελεύθερος μόλις δύο μήνες αφότου ορίστηκε η καταδίκη του.

Μια βιαιοπραγία που εξελίχθηκε σε ανθρωποκτονία

Ο Ζακ ξυλοκοπήθηκε βάναυσα μέχρι θανάτου. Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και ο φίλος του, ο μεσίτης που αποφυλακίστηκε, δήλωσαν ότι επρόκειτο για ληστή. Εντούτοις, ο πρώτος αστυνομικός που βρέθηκε στο σημείο αναφέρει: «Μόνο η βιτρίνα μου φάνηκε αναστατωμένη. Δεν είδα άλλα σημάδια ληστείας. Ο συγκεκριμένος δεν είχε τίποτα πάνω του εκτός από ένα κινητό και έναν αναπτήρα. Δεν είδα κανένα ανοικτό συρτάρι». Αλλά, ακόμη κι αν ίσχυε, υπάρχουν σχετικές νομικές οδοί ως προς των σωφρονισμό και την απόδοση ευθυνών σε άτομα που προβαίνουν σε παραβατικές ή/και εγκληματικές ενέργειες. Άλλωστε, αυτό, μεταξύ άλλων, συνιστά ένα κράτος δικαίου, εν αντιθέσει με ένα καθεστώς ζούγκλας, όπου το κάθε άτομο έχει την τάση να παίρνει το νόμο στα χέρια του.

Ο «ληστής», η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ζακ, δεν ήσουν ληστής. Ήσουν θύμα μιας κοινωνίας που αρνείται να αποτινάξει κάθε πατριαρχικό κατάλοιπο, να αποδεχτεί επιτέλους τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και να εναρμονιστεί με τη φιλοσοφία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ζακ ήταν ακτιβιστής, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Είχε εργαστεί στο «Athens Check Point» (κέντρο πρόληψης για τον ιό HIV), πρόσφερε εθελοντική εργασία στη «Θετική Φωνή» (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος) και αρθρογραφούσε για θέματα που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σεξουαλικότητα και τον HIV. Στις δημοτικές εκλογές του 2014, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με το συνδυασμό «Π.Ν.ΟΙΚ.Α».

«Είμαι 30 χρονών, Drag Queen, ακτιβιστής. Είμαι οροθετικός, είμαι αδερφή. Ασχολούμαι ως ακτιβιστής κυρίως με αυτά τα θέματα, αλλά και με τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά. Είμαι μια Drag Queen, οροθετική τ****α».

Αυτά είχε είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, το Φεβρουάριο του 2017, στο 3pointmagazine.gr.

Οι δηλώσεις του Ζακ στο σήμερα

Την ίδια περίπου δήλωση τόλμησε να κάνει και ο υπέροχος Γιώργος Καπουτζίδης στο πλαίσιο της παρουσίασης της Eurovision, λέγοντας: «Είμαι αδερφή, αλλά καλή. Και όμορφη και έξυπνη» […] Πρόσφατα, εν όψει του Pride, είχαμε coming out και από το Νίκο Μουτσινά, ο οποίος παραδέχτηκε την προτίμησή του στο ίδιο φύλο. Ο Γιώργος Περρής, ταλαντούχος τραγουδιστής, έκανε και αυτός πρόσφατα το δικό του coming out. Πέντε χρόνια μετά, οι ίδιες δηλώσεις. Βέβαια, και πάλι ορισμένοι κακεντρεχείς προσπάθησαν να «σταυρώσουν» τους καλλιτέχνες, που επέλεξαν να μιλήσουν για την σεξουαλικότητά τους, διότι είναι βαθύτατα εμποτισμένη στο δηλητήριο της πατριαρχίας και του συντηρητισμού. Η θέσπιση ενός ασφαλού πλαισίου, με γνώμονα να είναι σε θέση να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλική τους ταυτότητα, είναι επιτακτική ανάγκη.

Ήσουν τόσο μπροστά, Ζακ. Τόλμησες να μιλήσεις για θέματα που ακόμη θεωρούνται ταμπού στην ελληνική πραγματικότητα. Πάλεψες για την ισότητα όλων των μελών της κοινωνίας, ανεξαιρέτως. Αρνήθηκες να φοβηθείς τις ταμπέλες και τα καλούπια. Ανήσυχο και ελεύθερο πνεύμα, γεμάτο χρώμα και δημιουργικότητα. Ήξερες καλύτερα από τον καθένα πόσο περιθωριοποιημένοι μπορεί να είναι όσοι επιλέγουν μια σεξουαλική ζωή που δεν συνάδει με τα υφιστάμενα ασφυκτικά καλούπια. Είχες πολλά να δώσεις σε αυτόν τον κόσμο, Ζακ. Η υπόθεσή σου αποσιωπήθηκε και πέρασε στα ψιλά γράμματα. Ο ένας από τους δύο διώκτες σου αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους. Του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 10 ετών. Ξαφνικά, όμως, η ποινή μειώθηκε στους δύο μήνες.

Μια δικαιοσύνη που εθελοτυφλεί και απεργεί.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα