Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που η πριγκίπισσα Νταϊάνα αγκάλιασε ένα 6χρονο παιδί, φορέα του ιού του HIV.

Τη στιγμή αυτή έφερε ξανά στην επιφάνεια η 4η σεζόν του “Crown” και πολλοί ήταν εκείνοι που θυμήθηκαν ίσως την πιο ανθρώπινη στιγμή του παλατιού τα τελευταία 30 χρόνια. Ήταν αρχές του 1990, όταν η Νταϊάνα προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να δείξει πως ο ιός του HIV δεν μεταφέρεται με το άγγιγμα – όπως μία τεράστια μερίδα του κοινού πίστευε τότε.

Σήμερα, 30 χρόνια μετά, και έχοντας συνεχή πρόσβαση σε μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών, θα πίστευε κανείς πως όλοι θα γνώριζαν τι είναι ο ιός HIV, πώς μεταδίδεται και ποιοι μπορούν να προσβληθούν από αυτόν.

Ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα

Δυστυχώς, όμως, τα στατιστικά  και τα νούμερα δείχνουν το αντίθετο. Παράγοντες όπως η διαιώνιση του στίγματος από την κοινωνία και την πολιτεία για τα άτομα που ζουν με HIV, καθώς και η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια παίζουν σημαντικό ρόλο στην άγνοια που ακόμα υπάρχει γύρω από τον ιό του HIV.

Ο σημαντικότερος, όμως, παράγοντας, είναι το γεγονός πως το 2022 το σεξ θεωρείται ακόμη taboo. Ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτό. Φοβόμαστε να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους και ο HIV, σαν ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αυτομάτως φέρει στίγμα και ένα κοινωνικό φορτίο.

«Το χειρότερο και το πιο τρομακτικό δε, είναι πως υπάρχουν ακόμη και φοιτητές της ιατρικής που πιστεύουν πως ο HIV μεταδίδεται με το σάλιο», όπως μας είπε ο Γιώργος Κεράτσας, υπεύθυνος επικοινωνίας του συλλόγου οροθετικών Ελλάδος, «Θετική Φωνή»«Άνθρωποι που σπουδάζουν γιατροί, έχουν άγνοια για τον ιό».

Η «Θετική Φωνή» ιδρύεται το 2009, από κάποια παιδιά που θέλησαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Αποφάσισαν να δώσουν λόγο και φωνή στα άτομα που ζουν με HIV, αφού η πολιτεία τα απέκλειε από κάθε δράση που είχε σχέση με τον ιό και από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που τα αφορά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του HIV/AIDS, μιλήσαμε με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της «Θετικής Φωνής», Γιώργο Κεράτσα, ο οποίος μας μίλησε για όσα θα πρέπει ο καθένας από εμάς να γνωρίζει σε σχέση με το γνωστό ιό.

«Προσπαθούμε, παρά την έλλειψη στήριξης από το κράτος, να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε για την αποστιγματοποίηση του ιού και την ενημέρωση γύρω από αυτόν. Ακόμη, σε συνεργασία με άτομα που ζουν με HIV, φωνάζουμε πως: «Ο HIV δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα,  και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να χαρίσει στο άτομο που ζει με τον ιό μια υγιή ζωή».

Τι σημαίνει, λοιπόν, εν έτει 2022 «Ζω με τον ιό HIV»;

Σημαίνει ότι λαμβάνω καθημερινά μια φαρμακευτική αγωγή, η οποία μου επιτρέπει να ζω με υγεία, να συνεχίζω κανονικά τη σεξουαλική μου ζωή και να έχω προσδόκιμο ζωής όσο ενός ανθρώπου που είναι αρνητικός στον ιό. Επίσης, μπορώ να αποκτήσω παιδιά και να μείνω έγκυος χωρίς να υπάρχει πιθανότητα να γεννηθεί το παιδί μου με HIV.

Υπάρχουν άτομα στην ομάδα σας σήμερα, είτε εθελοντές, είτε μόνιμοι εργαζόμενοι που να ζουν με τον HIV;

Φυσικά. Και αυτό που μας χαροποιεί περισσότερο είναι ότι πολλά από τα άτομα αυτά ξεκίνησαν να προσφέρουν στο έργο του συλλόγου μετά από μία θετική εμπειρία που είχαν είτε στα checkpoint μας, είτε στις δράσεις και τις υπηρεσίες του Συλλόγου μας.

Θέλεις να μας πεις περισσότερα για τα checkpoints; Τι προσφέρεται εκεί και πως μπορεί κανείς να τα βρει;

Tα checkpoints είναι τα κέντρα πρόληψης και σεξουαλικής υγείας. Εκεί μπορεί κανείς να κάνει δωρεάν, γρήγορα και ανώνυμα εξετάσεις για τον ιό HIV, την Ηπατίτιδα Β και Ηπατίτιδα C. Προς το παρόν, τα checkpoints αυτά βρίσκονται μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ιδανικά θα θέλαμε να υπάρχουν και σε άλλα σημεία στην υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω όμως της έλλειψης χρηματοδότησης, είναι πολύ δύσκολο.

Αυτό που προσπαθεί να κάνει η «Θετική Φωνή» είναι να καταστήσει εφικτό να γίνεται η εξέταση αυτή μέσω self test, ώστε να μπορεί να το κάνει κανείς εύκολα και δωρεάν. Είναι κάτι που συζητά η ελληνική κυβέρνηση και κάνουμε και εμείς προσπάθειες διεκδίκησης ώστε να υλοποιηθεί.

Υπάρχει στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης;

Δυστυχώς, αυτή την στιγμή που μιλάμε η «Θετική Φωνή» δε χρηματοδοτείται – εκτός από ένα πολύ μικρό ποσοστό, από κρατικούς πόρους. Μακάρι στο μέλλον να υπάρξει περισσότερη στήριξη από κρατικούς φορείς. Τουλάχιστον για τα checkpoints. Μπορεί, όμως, όποιος θέλει και μπορεί, να βοηθήσει με όποιο χρηματικό ποσό επιθυμεί μέσω του website της Θετικής Φωνής.

Ξέρω ότι πριν από κάποιο διάστημα προσπαθήσατε να επικοινωνήσετε με την κ. Κεραμέως, ώστε να αλλάξουν τα βιβλία της βιολογίας που ακόμη αναφέρουν το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη μετανάστευση, τη σεξεργασία, αλλά και τον αριθμό ερωτικών συντρόφων ως κύριους παράγοντες της διασποράς και της μετάδοσης του ιού του HIV. Υπήρξε κάποια αντίδραση από μεριάς της;

Δυστυχώς, όχι. Εμείς από πλευράς μας, εδώ και χρόνια, προσπαθούμε να ενταχθεί πλήρως η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία και να αλλάξουν επιτέλους βιβλία που έχουν μείνει κολλημένα στον προηγούμενο αιώνα. Στη διδακτέα ύλη της τρίτης λυκείου αναφέρονται δεδομένα, που είναι αναχρονιστικά και αντιεπιστημονικά και δεν έχουν καμία επαφή με τα δεδομένα του σήμερα. Κάπως έτσι, δημιουργείται ένας κύκλος παραπληροφόρησης και διαιωνίζεται το στίγμα.

Πιστεύεις πως αυτό που ονομάζουμε “representation” υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα όσον αφορά στον ιό του HIV;

Σίγουρα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό. Αν σκεφτείς ότι έχουν υπάρξει σειρές όπως το “How to Get Away With Murder”, που δείχνει ένα γκέι ζευγάρι – με το ένα του μέλος να ζει με HIV – να έχει μια κανονική σεξουαλική ζωή, και σειρές όπως το “Elite”, που δείχνουν ένα 17χρονο κορίτσι να ζει με HIV και να έχει μια υγιή ζωή, καταλαβαίνεις ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πίσω σ’ αυτό τον τομέα.

Σίγουρα, όμως, έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς το representation της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Δες τις “Σέρρες” και το “Maestro”, και ελπίζω ότι στο μέλλον θα δούμε ανάλογες σκηνές, όπως αυτές που προανέφερα, και στην ελληνική τηλεόραση. Τέτοιες σκηνές βοηθούν στο να μειωθεί το στίγμα και ίσως σιγά-σιγά να εκλείψει εντελώς.

Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς στη «Θετική Φωνή». Σε συνεργασία με τη «Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση», δίνουμε λόγο και φωνή σε άτομα που ζουν με τον HIV για να μιλήσουν δημόσια γι’ αυτό.

Μακάρι μια μέρα να υπάρχει ένα τόσο μεγάλο κίνημα representation, που να καταφέρει να μειώσει το στίγμα αλλά και τη ντροπή που ακόμη υπάρχει γύρω από τον ιό.

Έχουν έρθει σε επαφή μαζί σας παιδιά ή ενήλικες που ανακάλυψαν πως έχουν HIV και η οικογένεια τους τους αντιμετώπισε εχθρικά και απορριπτικά;

Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει ακόμη πως οι άντρες που προσβάλλονται από τον HIV είναι αποκλειστικά γκέι, και οι γυναίκες που ζουν με HIV, έχουν έντονη σεξουαλική ζωή με συχνή εναλλαγή συντρόφων. Όπως καταλαβαίνεις, υπήρξαν πολλά άτομα που οι οικογένειες τους τα αντιμετώπισαν με αυτόν τον τρόπο και στράφηκαν σε εμάς για βοήθεια. 

Εμείς από πλευράς μας προσφέρουμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης, οι οποίες καλύπτουν τη σωστή πληροφόρηση του ατόμου, την επαφή του με κατάλληλους γιατρούς και τη στήριξή του από άτομα που βρίσκονται ή βρέθηκαν στην ίδια θέση με αυτ@.

Ακόμη, φέτος ιδρύθηκε η υπηρεσία ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, μέσω της οποίας προσφέρουμε 16 δωρεάν συνεδρίες σε άτομα που ζουν με τον ιό, για να αντιμετωπιστούν ψυχολογικές κοινωνικές συνέπειες που τυχόν προκύψουν.

Τι άλλο θα έπρεπε να αναφέρουμε σε σχέση με  τον HIV;

Ας πούμε άλλη μία φορά – for the people in the back – πως ο HIV δεν έχει καμία σχέση με το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, σχετίζεται μόνο με τις σεξουαλικές πρακτικές που ακολουθεί κάθε άτομο και κατά πόσο είναι ασφαλείς, αλλά και με τους τρόπους που κάνει χρήση ουσιών (εφόσον μεταδίδεται και έτσι ο ιός). Ο ιός αφορά κάθε σεξουαλικά ενεργό άνθρωπο εκεί έξω σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται.

Προσοχή: Η λάθος χρήση του προφυλακτικού δε σε προστατεύει από τον ιό HIV.

Ένα άτομο που έχει εξεταστεί και διαγνωστεί (η εξέταση γίνεται πάντα δύο φορές, για να επιβεβαιωθεί ότι έχει τον ιό) μπορεί να ξεκινήσει τη φαρμακευτική αγωγή άμεσα και λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας, να έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο (χαμηλή ποσότητα του ιού στο αίμα) και έτσι να μην μπορεί να μεταδώσει τον ιό, ακόμα και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει, είναι να συνεχίσει τη φαρμακευτική αγωγή εφ’ όρου ζωής (χωρίς να προκαλείται κάποιο πρόβλημα στην υγεία του) και να επισκέπτεται το γιατρό του – λοιμωξιολόγος – δύο φορές το χρόνο.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα