Ναι, το προφυλακτικό μπορεί να σώσει μια ζωή. 

Σαν σήμερα, το 2007, η 26η Σεπτεμβρίου ορίζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου –στο πότε θα γίνει γονιός αλλά και στην προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.  Όπως αναφέρεται στο Υπουργείο Υγείας: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 75.000.000 κυήσεις παγκοσμίως είναι ανεπιθύμητες κάθε χρόνο και από αυτές, οι 45.000.000 καταλήγουν σε άμβλωση και περίπου 20.000.000 από αυτές γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες.

Τουλάχιστον 585 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ενώ οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμες και επαρκείς υπηρεσίες με μέσα αντισύλληψης». Ακόμη, ενώ ο δείκτης των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων παραμένει υψηλός στη χώρα μας, η αύξηση της χρήσης του προφυλακτικού φαίνεται να είναι η κύρια αιτία για τη σημαντική πτώση στον αριθμό των ανεπιθύμητων κυήσεων.   

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει πως κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα επειδή δεν ξέρουν πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Και ενώ το προφυλακτικό δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία με τα πιο ασφαλή μέσα αντισύλληψης, διότι το ποσοστό επιτυχίας του φτάνει μέχρι και το 97%, είναι όμως το μοναδικό μέσο αντισύλληψης που μπορεί να μας προστατεύσει από σοβαρά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Επομένως, αν ακολουθείτε σωστά τις οδηγίες και τα χρησιμοποιείτε κάθε φορά που κάνετε κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ, προστατεύεστε σε ποσοστό σχεδόν 100%.

Και παρόλο που τα στατιστικά αυτά είναι γνωστά σε όλους μας πλέον, υπάρχει ακόμη μια μερίδα αντρών που αρνείται να φορέσει προφυλακτικό και η άρνηση αυτή είναι τόσο πεισματική, που όταν οι γυναίκες τους ζητούν και επιμένουν στη χρήση προφυλακτικού, εκείνοι βρίσκουν την καλύτερη διαφυγή του προβλήματος στο να πλάθουν δικαιολογίες, που θα ζήλευε ακόμα και ο Ιονέσκο.  

@tafpsiboss

Bro never heard of STD’s or the health problems that the pill can cause #fy

♬ bdc sioph 09 – o kostas eimai

Το: «Δε θέλω να βάλω προφυλακτικό», σε τρεις πράξεις

Μερικούς μήνες πριν, ένα κορίτσι στο Twitter, αποφάσισε να γράψει κάποιες από τις δικαιολογίες που έχει ακούσει από άντρες για να μην βάλουν προφυλακτικό, ζητώντας και από άλλες γυναίκες να γράψουν τις δικές τους εμπειρίες.

Οι απαντήσεις κάτω από τα σχόλια του tweet είναι η πιο τρανή απόδειξη για το πόσο εφευρετικοί μπορεί να γίνουν οι άντρες, όταν δε θέλουν να κάνουν κάτι. 

Η πρώτη πράξη του δράματος με το προφυλακτικό: Τα λογικά-παράλογα

Συνήθως, όπως φαίνεται και από τα σχόλια, το παραλήρημα ξεκινά με: «λογικές-παράλογές» δικαιολογίες, όπως: «Με στενεύει», «Θα τραβηχτώ, μην ανησυχείς», «Δυσκολεύομαι να τελειώσω με προφυλακτικό», «Δεν το ευχαριστιέμαι», «Δεν είναι η ίδια αίσθηση με το προφυλακτικό» και μπορεί να φτάσει μέχρι το: «Είμαι στείρος», «Μόνο έτσι θα γίνουμε πραγματικά ένα», «Θέλω να σε νιώσω πραγματικά», «Αν με αγαπούσες, ούτε εσύ θα το ήθελες αυτό ανάμεσα μας». 

Είναι και μερικά, βέβαια, που δεν ξέρεις τι να απαντήσεις αφού από τη μία σκέφτεσαι: «Που έπεσα, Παναγία μου;» και από την άλλη: «Ευχαριστώ. Θεέ μου, που μου έδειξε από την αρχή πόσο ηλίθιος ήταν».

Απαντήσεις, όπως: «Έχω περάσει καρκίνο του δέρματος και δεν κάνει να φοράω προφυλακτικό», «Κάνω ειδική παραγγελία στο φαρμακείο για το μέγεθος του μορίου μου και δεν πρόλαβαν να μου το φέρουν», «Είμαι οικολόγος και το προφυλακτικό δεν ανακυκλώνεται», «Δεν έχω αρρωστήσει ποτέ στη ζωή μου. Ούτε γρίπη δεν έχω περάσει», «Δεν έχω τίποτα, είμαι αιμοδότης» και «Έχω γονείς γιατρούς», σε κάνουν πραγματικά να απορείς για το πόση βλακεία μπορεί να αντέξει τελικά ένας άνθρωπος. 

Δεύτερη πράξη: Δε φταίω εγώ, εσύ φταις!

Όταν ο πρώτος κύκλος απαντήσεων με τις «λογικές-παράλογες» απαντήσεις ολοκληρώνεται και καταλάβουν πως οι γυναίκες είναι ικανές να αντικρούσουν τις όποιες δικαιολογίες τους, έρχεται η επόμενη «λογική» απάντηση στο γιατί όχι προφυλακτικό.

«Γιατί δεν παίρνεις αντισυλληπτικά;», «Γιατί να βάλω αφού μόνο με σένα πάω; Εσύ πας και με άλλους δηλαδή;», «Ε, αν μείνεις έγκυος θα κάνεις έκτρωση». 

Τρίτη και τελευταία πράξη: Εξόδιος ακολουθία 

Φυσικά, αν μια γυναίκα αρνηθεί να κάνει σεξ με έναν άντρα που πρώτος αυτός αρνείται να φορέσει προφυλακτικό, η ευθύνη πέφτει καθαρά στην γυναίκα, αφού αυτή είναι η παράξενη, η περίεργη, ή η ανήθικη που τους άναψε και μετά τους άφησε στα κρύα του λουτρού.

Εκεί είναι η στιγμή που, ανάλογα με τον άντρα που έχεις απέναντί σου, θα κριθεί αν θα φύγει ή αν θα συνεχίσει να επιμένει. Γιατί ναι, υπάρχουν και άντρες που μετά από την ολοκλήρωση της τρίτης πράξης, επιστρέφουν στην πρώτη και προσπαθούν ξανά να κάνουν τα παράλογα, λογικά. 

Ευτυχώς πλέον, οι γυναίκες είναι έτοιμες να απαντήσουν στο κάθε:

«Δε θα φορέσω προφυλακτικό» με: «Ωραία, να φύγω/εις τότε».

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα