Πριν μερικούς μήνες, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την υπόθεση Roe v. Wade, καταργώντας το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση μετά από σχεδόν 50 χρόνια. 

H ποινικοποίηση στην πρόσβαση στην άμβλωση είναι μία κατά μέτωπο επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών. Αποτελεί μέρος μιας πολύ ευρύτερης, μακροπρόθεσμης στρατηγικής που αποσκοπεί στην εδραίωση της εξουσίας των ανδρών. Κι εδώ γεννέται το ερώτημα: Πώς μπορεί να σχετίζονται σεξουαλική αγωγή και αμβλώσεις;

Για τους νέους, η δραματικά μειωμένη πρόσβαση στην άμβλωση δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα. Αυτή η ανασφάλεια, δεν ισχύει μόνο, όσον αφορά τις επιλογές τους σε περίπτωση απρογραμμάτιστης και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Εντοπίζεται σε όλες τις νέες γενιές, αφού το πολιτικό κίνημα, που έφερε το τέλος της ιστορικής απόφασης, επιδιώκει σε πολλές περιπτώσεις, να περιορίσει την ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, γεννιέται το ακόλουθο ερώτημα. «Είναι τελικά η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία ο μοναδικός και πιο “σωστός” τρόπος για να μειωθούν οι εκτρώσεις»; 

Σεξουαλική αγωγή και αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον,  οι έφηβοι που λαμβάνουν σεξουαλική αγωγή υψηλού επιπέδου έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυος από τους εφήβους που λαμβάνουν σεξουαλική αγωγή με βάση την αποχή. 

Όπως υποδηλώνει η σκηνή από την ταινία «Mean Girls», η σεξουαλική αγωγή αποχής και εγκράτειας επικράτησε ως μοναδική πρόταση για δεκαετίες στις ΗΠΑ και παραμένει δημοφιλής. Σήμερα, 29 είναι οι πολιτείες που απαιτούν να τονίζεται η αποχή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher. Στις πολιτείες του Τέξας, της Λουιζιάνα, του Μισισιπή, του Τενεσί και της Νότια Ντακότα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πηγαίνει ενάντια στις ενδείξεις της δημόσιας υγείας. Αυτό που παρέχουν δίνει έμφαση στην αποχή, στη ντροπή, στην ενοχή και στον φόβο. 

Έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μόνο με αποχή είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική. Άρα, μάλλον τελικά σεξουαλική αγωγή και αμβλώσεις σχετίζονται άμεσα.

Ωστόσο, η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τη διδασκαλία αυτή αυξήθηκε υπό τη διοίκηση Τραμπ. H σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μόνο με αποχή δεν καθυστερεί τη σεξουαλική δραστηριότητα των νέων και είναι επιβλαβής, καθώς αποκλείει άλλους τύπους εκπαίδευσης για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Κάποιοι από αυτούς είναι ο έλεγχος των γεννήσεων και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Επιπλέον, στιγματίζει όσους είναι ήδη σεξουαλικά ενεργοί. 

Αντιθέτως, η συμπεριληπτική-ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση «ενθαρρύνει τα ανθρώπινα δικαιώματα συμπεριλαμβανομένων της αυτόνομης λήψης αποφάσεων και σεβασμού για τα δικαιώματα των άλλων». Παρ’ όλα αυτά, μόνο 17 πολιτείες απαιτούν η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση να είναι ιατρικά ακριβής. 

Στην πραγματικότητα, τα κράτη που περιορίζουν την ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι πιο πιθανό να περιορίσουν και τις αμβλώσεις. Όσο αυξάνονται οι περιορισμοί στην πρόσβαση στις αμβλώσεις, τόσο πιο σημαντική θα γίνει η εφαρμογή μιας πολύπλευρης μορφής σεξουαλικής αγωγής.

Πώς αλλιώς μπορούν οι νέοι να έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, άλλωστε; 

 Σεξουαλική αγωγή και αμβλώσεις στην Ευρώπη

Αυτό το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλο που η συντριπτική πλειονότητα των χωρών της ΕΕ έχουν καταστήσει τη συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία τους, στην Ελλάδα και την Κύπρο η σεξουαλική αγωγή εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού.

Η κοινωνία είναι ακόμα συντηρητική, η Εκκλησία δημιουργεί προσκόμματα και τα νούμερα των εφηβικών εκτρώσεων παραμένουν εξαιρετικά υψηλά.  Στη Γερμανία και στις σκανδιναβικές χώρες, από την άλλη, τα παιδιά διδάσκονται σεξουαλική αγωγή από το νηπιαγωγείο (στην Φινλανδία, συγκεκριμένα, οι έφηβοι μαθαίνουν ακόμα και πώς να βάζουν σωστά το προφυλακτικό!).

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του «World Health Organization» (WHO), οι περιπτώσεις που δεν χρησιμοποιείται ούτε προφυλακτικό ούτε γίνεται χρήση γυναικείου αντισυλληπτικού από τα 15χρονα παιδιά είναι 22% περίπου. Γι’ αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως γίνονται περίπου 150.000 αμβλώσεις ετησίως στη χώρα μας, και πως το 20-25% αυτών αφορά νεαρά κορίτσια κάτω των 16 ετών. 

Οι ενοχοποιητικοί παράγοντες των εφηβικών εκτρώσεων περιλαμβάνουν «την αδυναμία προσέγγισης εκ μέρους των γονέων και των εκπαιδευτικών για ενημέρωση και συμβουλευτική, η άγνοια, η περιορισμένη εφαρμογή της αντισύλληψης και η ανεύθυνη ενημέρωση από τους φίλους τους». 

Σεξουαλική αγωγή = Πηγή σωστής ενημέρωσης των νέων

Σε έναν ιδανικό κόσμο, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα χρησίμευε ως μη επικρίσιμη πηγή πληροφοριών σχετικά με τις επιλογές εγκυμοσύνης, της ανατροφής, της υιοθεσίας και της άμβλωσης. Πολλοί νέοι δεν μαθαίνουν για αυτά τα θέματα στο σπίτι τους.

Μακάρι όσοι τάσσονταν φανατικά κατά των εκτρώσεων, να μάχονταν με την ίδια αποφασιστικότητα για τη σωστή ενημέρωση των νέων από μικρή ηλικία για τη σεξουαλική λειτουργία και την αντισύλληψη. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από μικρά, χωρίς ταμπού, πώς λειτουργεί το σώμα τους και πως μένεις έγκυος.

Μέσω της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, οι νέοι μπορεί να αντιληφθούν επίσης τη διαφορά μεταξύ του σεξ στην οθόνη (πορνό) και του σεξ στη ζωή, και να μάθουν για την αυτοδιάθεση και τη συναίνεση.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα