Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια, έχασε τη ζωή της η Πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο τότε σύντροφός της, Ντόντι Αλ Φαγιέντ στο πασίγνωστο αυτοκινητιστικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στο Παρίσι, τον Αύγουστο του 1997.

Μέχρι και σήμερα, ορισμένα ερωτηματικά γύρω από το δυστύχημα παραμένουν αναπάντητα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πολλές εκδοχές γύρω από αυτή την υπόθεση και να αναπτύσσονται δεκάδες θεωρίες συνομωσίας. Ταυτόχρονα, πολλά γεγονότα από την προσωπική ζωή της Νταϊάνα στο παλάτι έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ποια ήταν στ’ αλήθεια η Νταϊάνα;

Γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1961 από τον Έντουαρντ Τζον Σπένσερ και τη σύζυγό του Φράνσις, οι οποίοι χώρισαν το 1969. Την εποχή της γέννησής της, ο πατέρας της κατείχε τον τίτλο του «Viscount Althorp», ενώ το 1975, κληρονόμησε τον τίτλο του κόμη από τον πατέρα του, που έφυγε από τη ζωή.

Διαχρονικά, ο τίτλος αυτός απονέμεται από το 1765, καθώς οι Σπένσερ είναι πλούσιοι γαιοκτήμονες στην Αγγλία εδώ και πολλούς αιώνες. Ξεκίνησε με μαθήματα στο σπίτι, ενώ αργότερα πήγε στο ιδιωτικό σχολείο «Silfield» στο King’s Lynn, στο Riddlesworth Hall School και στο σχολείο θηλέων του West Heath.

Αν και όχι άριστη μαθήτρια, αποδείχθηκε ταλέντο στο πιάνο, την κολύμβηση και το χορό. Γι’ αυτό και όταν ήταν μικρή, ονειρευόταν να γίνει μπαλαρίνα, όμως, η τότε δασκάλα μπαλέτου της, της είπε πως ήταν πολύ ψηλή για να τα καταφέρει—αν είναι δυνατόν.

Πριν παντρευτεί τον Κάρολο, είχε εργαστεί ως νταντά και ως νηπιαγωγός στο Young England School.

Η γνωριμία με τον Πρίγκιπα Κάρολο και ο βασιλικός γάμος

Η οικογένειά της νοίκιασε το Park House, ένα κτήμα που ανήκε στη Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ και μητέρα του Πρίγκιπα Καρόλου.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, η Νταϊάνα έπαιζε στο κτήμα με τα μικρότερα αδέρφια του Καρόλου, τον Πρίγκιπα Άντριου και τον Πρίγκιπα Εδουάρδο (ο Κάρολος ήταν 13 χρόνια μεγαλύτερος από τη Νταϊάνα). Λίγοι γνωρίζουν πως όταν η Νταϊάνα ήταν 16 ετών, ο Κάρολος έβγαινε με τη μεγαλύτερη αδερφή της, της Λαίδη Σάρα. Αργότερα, παρόλο που η Νταϊάνα έχασε επαφή με τον Πρίγκιπα Κάρολο, ξανασυναντήθηκαν όταν μετακόμισε στο Λονδίνο για να ζήσει και να εργαστεί το 1978.  

Ο Κάρολος και η Νταϊάνα συναντήθηκαν μόλις 13 φορές πριν ενωθούν με τα δεσμά του γάμου, ο οποίος τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, στις 29 Ιουλίου του 1981. Κατόπιν, η Νταϊάνα έλαβε τον τίτλο της «Πριγκίπισσας της Ουαλίας», καθώς ο επίσημος βασιλικός τίτλος του Καρόλου είναι «Πρίγκιπας της Ουαλίας». Το νυφικό της έσπασε ρεκόρ, διότι το κοσμούσαν 10.000 μαργαριτάρια και είχε ουρά μήκους 25 μέτρων!

Μάλιστα, η Νταϊάνα ήταν η πρώτη νύφη στη βασιλική οικογένεια που είχε εργαστεί ως μισθωτή σε κάποιον τομέα και που επέλεξε να γεννήσει σε νοσοκομείο (είναι βασιλική παράδοση οι διάδοχοι του θρόνου να γεννιούνται στο παλάτι).

Η ανατροφή των παιδιών της και ο γάμος που έληξε άδοξα

Ο Πρίγκιπας Κάρολος και η Πριγκίπισσα Νταϊάνα απέκτησαν δύο γιους—τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ το 1982 και τον Πρίγκιπα Χένρι (Χάρι) το 1984.

Όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών της, η Νταϊάναφρόντισε να μεγαλώσουν όσο πιο φυσιολογικά γίνεται, με το να πηγαίνουν σινεμά, να περιμένουν στην ουρά για να φάνε McDonald’s, να πηγαίνουν σε λούνα πάρκ και γενικώς, να αποκτήσουν εμπειρίες που θα μπορούσαν να μοιραστούν με τους φίλους τους.

Η Νταϊάνα ήταν αποφασισμένη να δείξει στους γιους της ότι οι ζωές των περισσότερων ανθρώπων ήταν πολύ διαφορετικές από αυτή που γνώριζαν όσοι ζούσαν πίσω από τα τείχη του Παλατιού.

Γι’ αυτό, το 1993 πήρε μαζί της τον 11χρονο Γουίλιαμ και τον 8χρονο Χάρι σε μια επίσκεψη στο «Passage», μια φιλανθρωπική οργάνωση του Λονδίνου για τους άστεγους. Μετά από χρόνια, ο Γουίλιαμ σχολίασε σχετικά, ότι η εμπειρία αυτή του δίδαξε τις αξίες του σεβασμού, της αξιοπρέπειας και της καλοσύνης προς τους ευάλωτους.

Ωστόσο, ο γάμος της Νταϊάνα με τον Κάρολο δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευτυχισμένος, με τον Κάρολο να διατηρεί εξωσυζυγικές σχέσεις, κυρίως με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς και τη Νταϊάνα να αναπτύσσει διάφορους ερωτικούς δεσμούς, όπως για παράδειγμα, με τον Μπάρι Μάνακι, πρώην σωματοφύλακά της.

Το 2017, το National Geographic παρουσίασε απόρρητο υλικό με δηλώσεις της Νταϊάνα (Diana: In Her Own Words), όπου δήλωσε σχετικά με την ημέρα του γάμου της:

«Δε νομίζω ότι ήμουν ευτυχισμένη»«Ποτέ δεν προσπάθησα να το ακυρώσω, αλλά νομίζω ότι [ήταν] η χειρότερη μέρα της ζωής μου». Σε αυτές τις δηλώσεις, περιέγραψε επίσης τον εαυτό της ως «πρόβατο στη σφαγή».

Τέλος, πρόσθεσε ότι όταν αρραβωνιάστηκαν, ανακάλυψε ένα βραχιόλι που είχε επιλέξει ο Κάρολος ειδικά για την Καμίλα, οπότε είπε στις αδερφές της ότι δεν ήθελε να τον παντρευτεί. Το 1992 ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους, ενώ χώρισαν επίσημα το 1996.

Νταϊάνα: H Πριγκίπισσα του λαού 

Μετά από μια σειρά από βασιλικά καθήκοντα, η Νταϊάνα προσπάθησε να φέρει τη βασιλική οικογένεια σε στενότερη επαφή με το λαό της, και έτσι το έργο της για φιλανθρωπικούς σκοπούς έγινε η μεγαλύτερη κληρονομιά της, παραμένοντάς για πάντα ανεξίτηλη στις μνήμες όλων μας ως: «η Πριγκίπισσα του λαού».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, η Νταϊάνα αφοσιώθηκε στη φροντίδα των άλλων, ειδικά εκείνων που δεν έχουν φωνή. Ήταν πρόεδρος και προστάτιδα σε περισσότερες από 100 φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες βοηθούσαν άστεγους, ανθρώπους με αναπηρία, ορφανά παιδιά και άτομα με HIV.

Μάλιστα, το 1987, η Νταϊάνα άγγιξε το χέρι ενός οροθετικού άνδρα στο νοσοκομείο Middlesex του Λονδίνου χωρίς γάντια, σε μια εποχή που πολλοί εξέφραζαν (εσφαλμένα) φόβους ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω του αγγίγματος.

Η φωτογραφία στην οποία ακουμπά το χέρι του οροθετικού άντρα έκανε το γύρο του κόσμου. Κάποιοι το θεώρησαν απαράδεκτο, κάποιοι τραγικό, κάποιοι σπουδαίο και θαυμαστό. Η Νταϊάνα δε φοβήθηκε ποτέ, όμως, να κάνει αυτό που κάθε μέλος της βασιλικής οικογένειας θα έπρεπε. Να είναι κοντά στο λαό της. 

Το θανατηφόρο δυστύχημα που της στέρησε τη ζωή

Κυριακή, 31 Αυγούστου του 1997: «Η Νταϊάνα, η Πριγκίπισσα της Ουαλίας, σκοτώθηκε μαζί με το σύντροφό της, Ντόντι Αλ Φαγιέντ, σε τροχαίο ατύχημα κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα στην καρδιά του Παρισιού, καθώς το αυτοκίνητό στο οποίο επέβαιναν, έσπευσε να αποφύγει τους παπαράτσι που τους καταδίωκαν». Αυτά έγραψε τότε η Washington Post.

Η Νταϊάνα, 36 ετών, υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, στα οποία και υπέκυψε γύρω στις 4 το πρωί (ώρα Παρισιού). Ο θάνατος της Νταϊάνα ήρθε ένα χρόνο και δύο μέρες μετά το διαζύγιό της με τον Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας και διάδοχο του βρετανικού θρόνου.

Ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ, ο οποίος πέθανε μαζί της σε ηλικία 42 ετών, ήταν ο πρώτος γνωστός σύντροφός της μετά το διαζύγιο. Τη στιγμή του δυστυχήματος, ο Χένρι Πολ, ο οδηγός του αυτοκινήτου, φέρεται να ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Ο ίδιος και ο Αλ Φαγιέντ σκοτώθηκαν ακαριαία, αλλά η Νταϊάνα ήταν ακόμη ζωντανή όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Διαγνώστηκε με διάσειση, ενώ είχε σπασμένο χέρι, τραύματα στο μηρό και στο στήθος. Είχε επίσης ένα μικροσκοπικό, αλλά θανατηφόρο σκίσιμο στη φλέβα του πνεύμονα της. Οι γιατροί τη χειρουργούσαν για δύο ώρες, αλλά δεν κατάφεραν να επαναφέρουν το χτύπο της καρδιάς της.

Τελικά, έφυγε από εσωτερική αιμορραγία που υπέστη από τα τραύματα. Ο μόνος επιζών από το δυστύχημα ήταν ο σωματοφύλακας, Trevor Rees-Jones.

Οι θεωρίες συνομωσίας

1. H Νταϊάνα δολοφονήθηκε, για να παντρευτεί ο Κάρολος την Καμίλα. 

Ένα σημείωμα που έγραψε η Νταϊάνα μετά το χωρισμό της από τον Πρίγκιπα Κάρολο, πυροδότησε τη συγκεκριμένη θεωρία συνομωσίας:

«Κάθομαι εδώ στο γραφείο μου σήμερα, Οκτώβριο μήνα, λαχταρώντας κάποιον να με αγκαλιάσει και να με ενθαρρύνει να παραμείνω δυνατή και να κρατήσω το κεφάλι μου ψηλά. Αυτή η συγκεκριμένη φάση στη ζωή μου είναι η πιο επικίνδυνη—[κάποιος] σχεδιάζει «ένα ατύχημα» στο αυτοκίνητό μου […] προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να παντρευτεί».

Συνεχίζει παρακάτω, γράφοντας ότι θέλει να παντρευτεί μια γυναίκα που λέγεται Τίγκι και ότι η Καμίλα δεν είναι «τίποτε άλλο παρά ένα δόλωμα», αν και τελικά ο Κάρολος παντρεύτηκε την Καμίλα.

2. Η Νταϊάνα και ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ δολοφονήθηκαν από Βρετανούς μυστικούς πράκτορες της υπηρεσίας κατασκοπείας, MI6, με εντολή της βασιλικής οικογένειας. 

Υπήρξαν φήμες περί εγκυμοσύνης της Νταϊάνα και, όπως υποστηρίζεται από την εν λόγω θεωρία, η βασιλική οικογένεια δεν ήθελε η πρώην γυναίκα του Πρίγκιπα Κάρολου να παντρευτεί έναν μουσουλμάνο.

3. Ο οδηγός ήταν μέρος της πλεκτάνης. 

Οι κακές γλώσσες θέλουν τον Χένρι Πολ, οδηγό του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν η Νταϊάνα και ο Αλ Φαγιέντ, να εκτελεί εντολές «άνωθεν», προκειμένου ο θάνατός τους να φανεί σαν δυστύχημα.

4. Οι γιατροί συνειδητά δεν την έσωσαν. 

Μιας και η Νταϊάνα δεν πέθανε κατά την πρόσκρουση, μια θεωρία συνομωσίας υποστηρίζει ότι οι γιατροί συνειδητά επέλεξαν να καθυστερήσουν τις διαδικασίες του χειρουργείου, ώστε να μην επιβιώσει. Σαφώς, αφήνοντας και πάλι αιχμές για εντολές από τη βασιλική οικογένεια.

Δύο λόγια…

Η Νταϊάνα κατόρθωσε κάτι πολύ σημαντικό. Εκτός από το φιλανθρωπικό της έργο, τη στήριξή της σε όσους έχουν ανάγκη και το μεγαλοπρεπή, βασιλικό γάμο που καθόρισε τη ζωή της, κατάφερε να παραμείνει για πάντα ζωντανή μέσα από την ιστορία της. 

Αν και έχουν περάσει 25 χρόνια από το θάνατό της, μέχρι και σήμερα πολλοί εξακολουθούν να θεωρούν ότι το δυστύχημα ήταν σκηνοθετημένο και ότι η Νταϊάνα «ενοχλούσε» ποικιλοτρόπως τη βασιλική οικογένεια. Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν ότι ήταν απλώς ένα δυστύχημα και τίποτα παραπάνω.

Αν και πολλά έχουν ειπωθεί και ακουστεί, ίσως το τι πραγματικά συνέβη εκείνο το αυγουστιάτικο βράδυ του ’97, παραμείνει ένα άλυτο μυστήριο. Ίσως και να μην το μάθουμε ποτέ. Ίσως και αυτός να είναι ένας τρόπος, ώστε η Νταϊάνα να μην ξεχαστεί και να μην πεθάνει ποτέ. Να παραμείνει για πάντα το αιώνιο σύμβολο της «αληθινής βασιλείας».

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα