ακροδεξιά

Τα αριστερά κόμματα αποκλείουν συμμαχίες με την ακροδεξιά ενόψει των ευρωεκλογών και δηλώνουν πως δεν θα εγκαταλείψουν τις δημοκρατικές αρχές τους.

«Οι ταραγμένοι καιροί απαιτούν σαφή πορεία και σταθερή στάση. Δεν ανέχονται την ασάφεια ή τη δειλία», ανέφερε η κοινή έκκληση που δημοσιεύθηκε στον Guardian από αριστερές φυσιογνωμίες σε όλη την Ευρώπη.

«Ήρθε η ώρα να γίνουμε δημοκράτες της μάχης, όχι πια της συνήθειας ή της άνεσης» τονίζουν.

«Ενώ η ακροδεξιά προοδεύει σε όλη την Ευρώπη, δεσμευόμαστε πανηγυρικά να μην εγκαταλείψουμε τις δημοκρατικές, ανθρωπιστικές και ενωτικές μας αρχές», ανέφερε η ανακοίνωση των αριστερών, οι οποίοι δεσμεύονται να οικοδομήσουν «ένα ισχυρό τοίχος ενάντια στην ακροδεξιά» σε όλα τα επίπεδα.

Οι υπογράφουσες και υπογράφοντες δεσμεύτηκαν να «απορρίψουν κάθε εκλογική ή κυβερνητική συμμαχία με ακροδεξιά κόμματα, σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, και να αποκλείσουν αμέσως κάθε σχηματισμό από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική μας οικογένεια που παραβιάζει αυτόν τον κανόνα».

Ανάμεσα στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ο ευρωβουλευτής Raphaël Glucksmann, επικεφαλής της λίστας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Frans Timmermans, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ηγετικό στέλεχος του ολλανδικού Εργατικού Κόμματος (PvdA).

Από το Βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), συμμετείχε στην έκκληση ο Paul Magnette, όπως επίσης και ο Nicolas Schmit, επικεφαλής υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), ο Ισπανός Σοσιαλιστής Iratxe García, η Γερμανίδα Σοσιαλδημοκράτισσα Katarina Barley, ο Πολωνός Robert Biedroń και η Ιταλίδα Elly Schlein.

Πριν από ένα μήνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είχε δηλώσει ότι η κεντροδεξιά ομάδα της δεν θα συνεργαστεί μελλοντικά με εθνικοσυντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Αδελφών της Ιταλίας, του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας και του Vox της Ισπανίας.

Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα το κεντροδεξιό ολλανδικό κόμμα VVD αποφάσισε να συμμετάσχει σε σχηματισμό κυβέρνησης μαζί με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Geert Wilders. Μετά από αυτήν την κίνηση, η φιλελεύθερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -στην οποία ανήκει το VVD- θα διεξάγει ψηφοφορία για το αν θα επιτραπεί στο κόμμα να παραμείνει μέλος.

Τα ακροδεξιά και συντηρητικά κόμματα προβλέπεται να σημειώσουν σημαντικές νίκες σε αυτές τις ευρωεκλογές, βγαίνοντας πρώτα σε εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, και δεύτερα ή τρίτα σε εννέα ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Σουηδίας.

Η ισχυρότερη ακροδεξιά παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο και σε αρκετές εθνικές κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο βασικά σχέδια της ΕΕ, όπως η πράσινη συμφωνία και η πρόσφατα συμφωνηθείσα δέσμη μέτρων για το μεταναστευτικό.

Για τις επιθέσεις της ακροδεξιάς απέναντι σε μειονότητες, η κοινή έκκληση των Ευρωπαίων αριστερών αναφέρει: «Θα είμαστε εκεί. Όπου επιτίθεστε στα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+: θα είμαστε εκεί. Οπουδήποτε προσβάλλετε έναν Ευρωπαίο πολίτη για να τον υποβιβάσετε [sic], να τον ταπεινώσετε ή να τον απανθρωποποιήσετε: θα είμαστε εκεί».

Δήλωσαν ακόμη ότι θα αντισταθούν στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά «χωρίς να αποδυναμωθούν ή να λυγίσουν».

«Όταν ένας Ευρωπαίος πολίτης δέχεται επίθεση και εξευτελίζεται εξαιτίας αυτού που είναι, είναι ολόκληρη η Ευρώπη και, πέρα από αυτό, η ανθρωπότητα που δέχεται επίθεση και εξευτελίζεται», αναφέρουν.

Το διακύβευμα είναι υψηλό, οι ισορροπίες λεπτές και η δημοκρατία μας εύθραυστη. Αυτή ήταν μία υπόσχεση για απόρριψη σύναψης συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εγχώρια τι συμβαίνει; 

Θα αφήσουμε για πολύ ακόμη την ακροδεξιά να δένει και να λύνει εντός και εκτός Βουλής; Να επιτίθεται σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, σε μετανάστες και προσφυγόπουλα, σε Ρομά και σε κάθε ευάλωτο μέλος της ρημάδας της κοινωνίας μας; Θα βάλουμε φρένο σε όλο αυτό τον οχετό της ρητορικής μίσους; Των απάνθρωπων πολιτικών και πρακτικών του ελληνικού κράτους που ωθούν σε ακραία φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού; 

Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολα μέτρα. Είναι όμως τόσο δύσκολο να πούμε όχι στον ρατσισμό, το μίσος και την ξενοφοβία; Ή μήπως οι μεγαλύτερες δυσκολίες θα εμφανιστούν αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα; 

Η δημοκρατία μας δεν είναι δεδομένη.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα