Ένα χαστούκι από το Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ, στο πλαίσιο των Όσκαρ, ήρθε να επισκιάσει τη φετινή διοργάνωση.

Τι περιμέναμε να δούμε στην φετινή χρονιά των Όσκαρ

Εντυπωσιακές εμφανίσεις, εμάς να κάνουμε απίστευτο fangirling όταν θα βλέπαμε τους αγαπημένους μας stars στο κόκκινο χαλί – Timothee Chalamet και Zendaya alert – και πολλές άλλες στιγμές που θα μας έκαναν να λέγαμε το γνωστό “Αχ μακάρι να ήμουν εκεί να το έβλεπα live αυτό”. 

Τι δεν περιμέναμε να δούμε στην φετινή χρονιά των ΌσκαρΤον Will Smith να ανεβαίνει τα σκαλιά της σκηνής των βραβείων Όσκαρ και το χαστούκι στον Chris Rock μετά από ένα άκρως σεξιστικό αστείο προς την γυναίκα του Will, Jada Pinkett Smith. 

Το “αστείο” που πυροδότησε το χαστούκι στα Όσκαρ

Η Jada Pinkett Smith έχει μιλήσει ανοιχτά εδώ και πολύ καιρό για την μάχη που δίνει με την αλωπεκία. Για όσους δεν ξέρουν να πούμε ότι η αλωπεκία είναι μια καλοήθης νόσος αγνώστου αιτιολογίας που σε κάνει να χάνεις κατά τόπους ή όλα τα μαλλιά σου.

Ορμώμενος, λοιπόν, από το ότι η Jada έχει ξυρίσει το κεφάλι της λόγω αυτής της νόσου, ο Ροκ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το γεγονός αυτό και να κάνει ίσως ένα από τα πιο κακόγουστα και σεξιστικά αστεία που θα μπορούσε να κάνει.

Απευθηνόμενος λοιπόν στην Jada  – η οποία βρισκόταν στο κοινό – τις είπε ότι ανυπομονεί για την ταινία “G.I.Jane 2”. Έτσι γιατί αν μια γυναίκα ξυρίσει το κεφάλι της θα πρέπει να είναι έτοιμη να ακούσει σεξιστικά σχόλια εις βάρος της εικόνας της που θα την συγκρίνουν με την ανθυποπλοίαρχο του Αμερικάνικου Πολενικού Ναυτικού – η πρωταγωνίστρια της ταινίας G.I.Jane του 1997.

Η απόλυτη τοξική αρρενωπότητα

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το “αστείο” του Ροκ ήταν πέρα για πέρα σεξιστικό αλλά και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η αντίδραση του Γουιλ Σμιθ ήταν, ας την πούμε προβληματική, αφού ο Γουίλ δεν έμεινε μόνο στο χαστούκι (που επισκίασε και τα Όσκαρ) και επιστρέφοντας στην θέση του, του φωναξε “Keep my wife’s name out of your f***ing mouth” 

Η βία δεν είναι ποτέ η απάντηση σε κανένα πρόβλημα και σε κανένα αστείο που γίνεται εις βάρος μιας γυναίκας. Το να απαντάς στο λάθος με βία το μόνο που μπορείς να καταφέρεις είναι να χάσεις το δίκαιο σου. Ειδικά αν αυτό γίνεται κατά την διάρκεια ενός παγκόσμιου event που μεταδίδεται ζωντανά σε ολόκληρο τον κόσμο. Και εδώ ερχόμαστε να πούμε ότι όλο αυτό μυρίζει τοξική αρρενωπότητα

Κατά την διάρκεια του ευχαριστήριου λόγου του για την βράβευση του για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου για τον ρόλο του στο King Richard – το οποίο να πούμε ότι ήταν απόλυτα αναμενόμενο ότι θα είναι αυτός ο νικητής – ο Γουίλ Σμιθ επέλεξε να συγκρίνει τον εαυτό του με τον Richard Williams –  πατέρα της Venus και της Serena Williams – ο οποίος ήταν και ο ρόλος που του χάρισε το βραβείο. Στον λόγο αυτό λοιπόν ο Γουίλ αποκάλεσε τον Williams “έναν απόλυτο υπερασπιστή της οικογένειας του.” 

That was not his fight to fight  

Από την στιγμή που η γυναίκα του ήταν εκεί παρούσα στην τελετή και μπροστά στο αστείο έπρεπε να είναι εκείνη που θα επέλεγε το πως και αν θα υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η υπεράσπιση του καθενός μας είναι ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα του κάθε ανθρώπου και κανείς, ούτε ο σύζηγος αλλά ούτε και ο πατέρας μας δεν έχει δικαίωμα να παίρνει την υπεράσπιση μας στα χέρια του και ιδικά αν ο τρόπος αυτός είναι η βία.

Οι συνέπειες της πράξης

Και ενώ αυτό που θα έπρεπε όλοι να σχολιάζουμε σήμερα είναι οι πολλές πρωτιές των φετινών Όσκαρ, ολόκληρος ο πλανήτης συζητά για το γεγονός αυτό. Η Ariana DeBose είναι η πρώτη queer Αφροαμερικανή που κερδίζει ποτέ Όσκαρ. Η ερμηνεία της ως Anita στο Σπιλμπερικό West Side Story της χάρισε το πρώτο της βραβείο Όσκαρ, κερδίζοντας έτσι μια θέση στο πάνθεον των πρώτων τών Όσκαρ.

O Troy Kotsur γίνεται ο πρώτος κωφός άνδρας που καταφέρνει να κερδίσει βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία στου στην ταινία CODA. H Billie Eilish μαζί με τον αδερφό της Finnea γίνονται οι πρώτοι Αμερικανοί δημιουργοί που καταφέρνουν να κερδίσουν βραβείο Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για ταινία James Bond. 

Αντί, λοιπόν, να γιορτάζουμε τις τόσες φετινές πρωτιές των βραβείων  Όσκαρ, η προσοχή όλων έχει στραφεί σε ένα τοξικό χαστούκι και ένα σεξιστικό αστείο. Ας ελπίσουμε ότι σε λίγο θα έχει κοπάσει ο όχλος αυτού του γεγονότος και η προσοχή μας θα έχει στραφεί εκεί θα έπρεπε να ήταν, στις νικες και τις πρωτιές.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα