δίκη Ζακ

Μετά από περισσότερες από 6 ώρες αγόρευσης, ο συνήγορος του Χορταριά, Ι. Γλύκας, στον τέταρτο όροφο του Εφετείου ζήτησε να μη βγει ούτε σήμερα η απόφαση. 

Η ώρα της απόφασης δεν ήρθε ούτε σήμερα. Για άλλη μία ημέρα, αλληλέγγυος κόσμος γέμισε από νωρίς την αίθουσα Δ100 στον 4ο όροφο του Εφετείου. Για άλλη μία ημέρα, ολόκληρη η χώρα περίμενε την απόφαση. Η οικογένεια του Ζακ, η Μάγδα Φύσσα, ακτιβιστά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, είχαν λάβει τις θέσεις τους εντός και εκτός της αίθουσας.

Μετά από 6 χρόνια, στην 20η δικάσιμο, είχε μείνει μόνο η αγόρευση του Ιωάννη Γλύκα, συνηγόρου του Χορταριά. 

Ο δικηγόρος χρησιμοποίησε κατάπτυστα επιχειρήματα και συκοφαντίες, ενώ ήθελε –μεταξύ άλλων– να δείξει το πως κλωτσιές σε συνάδελφό του δεν επιφέρουν το θάνατο. Ήταν προφανές ότι καταχράστηκε τον δικαστηριακό χρόνο, μιλώντας πάνω από 6 ώρες, με στόχευση να καθυστερήσει την απόφαση.

Διαβάστε  παρακάτω –με δική σας ευθύνη– μερικά από τα πράγματα που ακούστηκαν σήμερα στην δίκη.

Πράγματα που ακούσαμε και σήμερα και δεν θέλαμε

  • «Η συμπεριφορά και η δράση Χορταριά-Δημόπουλου είναι σαφέστατο ότι ξεκινάει με αυτά τα δεδομένα. Είναι σαφές ότι μιλούσαν για έναν επικίνδυνο άνθρωπο. Έχει να κάνει για το τι ζητάμε από τον μέσο κοινωνό, φυσικά κάποιος εξ αυτών είχε δει και το μαχαίρι και το ανέφερε στην Άμεσο Δράση».
  • «Δεν ξέρω αν οι συγκεκριμένες εξετάσεις μπορούν και να το βρουν αυτό το ναρκωτικό». 
  • «Δηλαδή αποτελεί άμυνα το τζάμι, η δράση των αστυνομικών με την ύπαρξη του τζαμιού, στα πλαίσια των καθηκόντων τους, και δεν αποτελεί η επίθεση στο κεφάλι, ό,τι έχει προηγηθεί με την ταμειακή μηχανή; Και φυσικά φταίει μόνο η μία μελανιά του Χορταριά και τίποτα άλλο».
  • «Οφείλω να σας πω, κυρία πρόεδρε, επίσης ότι δεν μπορεί και δεν υπάρχουν συνολικά εννιά κλωτσιές. Όπως και να το βάλετε είναι 11 δευτερόλεπτα. Και πάλι χρονικά δεν βγαίνει! Χρονικά τις κινήσεις να βάλουμε, δεν βγαίνουν».
  • «Δεν ξεκίνησε μια επίθεση λόγω των χαρακτηριστικών. […] Π.Χ.,  μακρινός συγγενής του θυματος, από την  τηλεόραση παρακολουθώντας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εφαρμόστηκε ο  νόμος του Λιντς. Παραβέποντας ότι κρατούσε μαχαίρι, ότι πήρε ένα κομμάτι  γυαλί και ότι οι συνάδελφοί του κατέθεσαν ότι πήραν σήμα για Ε52». 
  • «Μιλάμε για αγρίμι, δεν μπορούσαν να του βάλουν χειροπέδες, προσπαθούσαν να τον συμμορφώσουν με καμία επιτυχία, δεν το έχω ξαναζήσει αυτό το πράγμα, ήταν προφανές. Ο ίδιος έκανε λόγο «δεν τα βλέπεις αυτά ούτε στις ταινίες».
  • «Αν δεν τον είχαν σταματήσει θα είχαμε σίγουρα θρηνήσει κι άλλο θύμα».
  • «Η πράξη αυτή ανάγεται στο αίσθημα αλτρουισμού που τον διακατέχει, από τις επαναλαμβανόμενες κλοπές και ληστείες που γινόντουσαν στην περιοχή».
  • «Ο Χορταριάς παρευρέθηκε εκεί με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει την κατάσταση. Βρέθηκε μπροστά σε μια κατάσταση επικίνδυνη […] Ο κίνδυνος ήταν άλλως αναπότρεπτος».
  • «Καθίσταται σαφές πως ο Κωστόπουλος σκόπευε να επιτεθεί προς κάθε κατεύθυνση. Προέβη σε δυνατότητα να πλήξει τον διασώστη, ήταν οπλισμένος με μαχαίρι, ενώ με το τμήμα υάλου τριάντα εκατοστών προσπάθησε να επιτεθεί και στους παρευρισκόμενους».
Αναμένοντας την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, Τρίτη 11 Ιουνίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

6 χρόνια και 6 ώρες μετά…

Η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρρούσου, μετά από την πολύωρη τοποθέτηση ρώτησε την πρόεδρο αν θα έχουμε απόφαση σήμερα.

Ο Ιωάννης Γλύκας, μετά από πάνω από 6 ώρες, όπου επιδόθηκε σε έναν κακοποιητικό λόγο, προκαλώντας μεγάλη ψυχική φθορά στην οικογένεια και τους φίλους του Ζακ, που αναγκάζονται να ακούνε αυτήν τη ρητορική, ζήτησε να μην βγει σήμερα η απόφαση. Το ακροατήριο ξεσηκώθηκε.

Το δικαστήριο διέκοψε και η έδρα δήλωσε ότι θα συνεχίσει στις 10 Ιουλίου ξανά. Η ένταση και η θερμοκρασία στην αίθουσα αυξήθηκε κατακόρυφα.

«Έλεος! Αρκετά τους χαϊδέψατε. Δεν αντέχουμε άλλο» ξέσπασε με τρεμάμενη φωνή και δάκρυα η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου.

«Την δώσατε την παράστασή σας, μπράβο» ακούστηκε από το κοινό. «Όσκαρ να πάρουν» πρόσθεταν.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ακτιβιστά από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και αλληλέγγυος κόσμος διαμαρτυρήθηκαν για τη διαδικασία ενώ φώναζαν «Η Ζάκι ζει, τσακίστε τους ναζί».

Καμιά δεκαριά αστυνομικοί πλησίασαν τη μητέρα του θύματος και μερικά άτομα από το κοινό έσπευσαν να την πλησιάσουν και να ζητήσουν από τους αστυνομικούς να κάνουν πιο πέρα. «Έτσι πέθανε κι ο Ζακ, κάντε πίσω» είπε ένα άτομο από το κοινό.

Τα συνθήματα, όπως το «Στην Ομόνοια δεν έγινε “ληστεία”, μπάτσοι και αφεντικά κάναν δολοφονία» ακούγονταν ολοένα και πιο δυνατά από όλα τα άτομα εντός της δικαστικής αίθουσας.

Εν μέσω έντασης που δημιουργήθηκε επί της διαδικασίας, η έδρα αποχώρησε.

Συνεχίζεται στις 10 Ιουλίου. Θα είμαστε εκεί, για την Zackie.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα