Συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης σε β’ βαθμό του φονικού ξυλοδαρμού του Ζακ Κωστόπουλου, της Zackie Oh. 

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό των δύο κατηγορουμένων για την βάναυση επίθεση στον Ζακ Κωστόπουλο -που όλοι γνωρίζαμε ως Zackie Oh, και τον φονικό ξυλοδαρμό του, είχε αναβληθεί για 11 σχεδόν μήνες. Στις 3 Μαΐου 2023 ήταν η τελευταία δικάσιμος, οπότε και βγήκε η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου. 

Στον Αθανάσιο Χορταριά είχε επιβληθεί αρχικά, με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, κάθειρξη δέκα ετών χωρίς αναστολή για θανατηφόρα σωματική βλάβη, ενώ το αίτημα για αναστολή έγινε δεκτό δύο μήνες αργότερα. Σήμερα κυκλοφορούν και οι δυο ελεύθεροι, μετά από μόλις δύο μήνες φυλάκιση, έπειτα από ένα τόσο στυγερό ρατσιστικό έγκλημα.

Ξεκίνησε η δίκη σε β´ βαθμό των δύο κατηγορουμένων, Αθανάσιου Χορταριά, ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου και Σπυρίδωνος Δημόπουλου, ιδιοκτήτη κοσμηματοπωλείου. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις αστυνομικοί αθωώθηκαν πρωτοβάθμια. 

Από το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018, όπου ο Ζακ Κωστόπουλος  δολοφονήθηκε με τον πιο βάναυσο και άγριο τρόπο στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Γλάδστωνος μπροστά σε δεκάδες κόσμου, μέχρι και σήμερα, 5μιση χρόνια μετά, δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί. 

Το γνωστό σύνθημα «Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, μπάτσοι και αφεντικά ‘κάναν δολοφονία» έχει ακουστεί από εκατοντάδες χιλιάδες στόματα μέσα στα χρόνια, που έβγαιναν να διαδηλώσουν για ένα γνωστό ακτιβιστή και πολύ ενεργό πρόσωπο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ενώ η κοινωνία φωνάζει ακόμη «Οργή και θλίψη, η Zackie θα μας λείψει».

Συγκέντρωση και πορεία για τα πέντε χρόνια από την δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στις 18 Ιανουαρίου 2024, ο κατηγορούμενος Χορταριάς δήλωσε κατηγορηματικά αθώος, ότι είχε ελάχιστη δράση και προσπάθησε να αφοπλίσει το θύμα. Ισχυρίστηκε ότι ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος έκανε ληστεία και κρατούσε μαχαίρι. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Σε καμία περίπτωση το επελθόν αποτέλεσμα δεν είχε σχέση με την ελάχιστη δράση, στην οποία για πολύ λίγα δευτερόλεπτα προσπάθησα να τον αφοπλίσω. Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Κωστόπουλος ήταν σε ξένο μαγαζί και έκανε ληστεία και είχε στα χέρια του μαχαίρι, το οποίο του το πήρα εγώ και σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να του κάνω κακό και δε δέχομαι ότι το θανατηφόρο αποτέλεσμα είχε σχέση με τη δράση».

Ο κατηγορούμενος Δημόπουλος, δια του συνηγόρου του, ισχυρίστηκε ότι δεν πληρείται το υποκειμενικό στοιχείο της αμέλειας και ότι βρισκόταν σε άμυνα, σύμφωνα με το άρθρο 22 του ΠΚ.

Αργότερα, μπροστά στην έδρα εκλήθη ο αδερφός του Ζακ, Νίκος Κωστόπουλος. «Ο αδελφός μου δολοφονήθηκε πριν 5 χρόνια και περισσότερο. Όταν εγώ κατέφτασα και πήγα στον τόπο, κατάλαβα ότι έχω να κάνω με ένα εχθρικό κλίμα, καθώς όλοι οι υπάλληλοι των καταστημάτων δεν μου έδιναν καμία πληροφορία και μου έλεγαν πως αυτοκτόνησε. Έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένη κατεύθυνση προς το εχθρικό κλίμα. Ύστερα, όταν είδα τη δικογραφία με τη δικηγόρο κατάλαβα ότι δεν είχε καταγραφεί τίποτα, μόνο 3 σελίδες. Τον αδελφό μου τον σκότωσαν στις κλωτσιές. Εδώ και πέντε χρόνια δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι θεωρούσαν πως ο Ζαχαρίας δεν άξιζε να ζει και φαίνεται ότι δεν είναι άξιος και για δικαιοσύνη, γιατί βλέπω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι έξω» είπε.

Η πρόεδρος Αλεξάνδρα Βασιλακάκου ανέφερε ότι καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι κι ο αδερφός του Ζακ πρόσθεσε: «Είναι ελεύθεροι, δύο μήνες φυλάκιση για ένα έγκλημα δεν θεωρώ ότι είναι τιμωρία».

Παρακάτω, ένα απόσπασμα από τον διάλογο του Νίκου Κωστόπουλου με τον Εισαγγελέα της έδρας: Στυλιανό Κωσταρέλλο:

Εισ: Είπατε του είχαν επιτεθεί; 2-3 φορές είπατε, με αφορμή τι; 

Ν.Κωστ: Μπορεί να είχε βαμμένα τα νύχια του.

Εισ: Εδώ δεν είχαμε τέτοια περίπτωση.

Ν.Κωστ: Δυστυχώς δεν ελέγχθηκε κάτι τέτοιο, γιατί η έρευνα για το ρατσιστικό κίνητρο έκλεισε γρήγορα.

Εισ: Ούτε εσείς ξέρετε κάτι τέτοιο;

Ν.Κωστ: Γνωρίζω ότι αν ήμουν εδώ δε θα είχε συμβεί. 

Εισ: Τα κίνητρα των κατηγορουμένων δεν ήταν τέτοια…

Ν.Κωστ: Δεν διερευνήθηκαν ποτέ.

Σε ερώτηση για το πως αντέδρασαν οι κατηγορούμενοι μετά το αδίκημα κι αν η αστυνομία πήγε μετά να πάρει καταθέσεις να μάθει τι έγινε, απάντησε: «Ποτέ δεν έκλεισε τον χώρο η αστυνομία, δόθηκε αρκετός χρόνος να διαγραφούν τα στοιχεία. Εγώ γνωρίζω πως ο Δημόπουλος βγήκε στην τηλεόραση, λίγο αργότερα, και μιλούσε με πραότητα λέγοντας πως ο αδερφός μου πήγε να τον ληστέψει και αυτοκτόνησε. Ο Χορταριάς μπήκε στο τουίτερ με το όνομά του και έγραφε για αυτοκτονία».

«Οι άνθρωποι αυτοί, λίγες ώρες αφότου έκαναν αυτό… δεν ξέρω… δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει σε έναν άνθρωπο που σκοτώνει κάποιον και δεν το αισθάνεται καν» συμπλήρωσε.

Η Άννυ Παπαρρούσου δικηγόρος πολιτικής αγωγής είπε: «Άκουσα ξανά τον κατηγορούμενο να επανέρχται στο αφήγημα του μαχαιριού» και ο Νίκος Κωστόπουλος δήλωσε: «Το συγκεκριμένο μαχαίρι που βρέθηκε, δεν υπήρχαν αποτυπώματα του Ζαχαρία. Το οποίο, όλως τυχαίως μοιάζει και με τα μαχαίρια που ήταν σε ταβέρνα δίπλα στο κοσμηματοπωλείο».

Υπήρχε γενικά μια τεράστια επιμονή στην χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ και σε έναν «ιατρικό φάκελο» που η Παπαρρούσου δήλωσε πως δεν υπάρχει, καθώς ο Ζακ Κωστόπουλος δεν είχε νοσηλευτεί ποτέ. Απλώς έπαιρνε την αγωγή του.

Έπειτα, η μητέρα του Ζακ, η Ελένη Κωστοπούλου ανέβηκε στο βήμα. «Εγώ στη δίκη πρωτοδίκως μίλησα περισσότερο για το παιδί μου, για αυτόν τον γενναιόδωρο και ανοιχτό άνθρωπο. Μαχητής και αγωνιστής για όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Που ήταν ένας ζωντανός άνθρωπος και είχε ενσυναίσθηση, που ήταν ευφυής, που ήξερε να πλάθει λέξεις και να εκφράζει τις σκέψεις του με πάρα πολλούς τρόπους».

«Όλοι οι φίλοι και γνωστοί του ήξεραν τι άνθρωπος ήταν, αλλά και όσοι τον έμαθαν μετά τον αγάπησαν από αυτά που έλεγε. Σήμερα θα ήθελα, με την άδειά σας, να μιλήσω για τους κατηγορουμένους, γιατί ήμουν σε όλη τη δίκη και άκουσα και τις απολογίες τους. Θα ξεκινήσω από τον κατηγορούμενο Δημόπουλο. Θέλω να πω ότι όταν κατέθεσε μας είπε πόση σημασία είχε το κοσμηματοπωλείο. Ήταν κάτι που το αγαπούσε πολύ, το ανέφερε πολλές φορές» σημείωσε.

Δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Όταν αγαπάς το μαγαζί σου, φροντίζεις να μη μπει κάποιος μέσα, όχι να τον εγκλωβίσεις. Ο ίδιος έσπασε τη βιτρίνα και πέταξε πράγματα στο παιδί μου. Είπε ότι τον είδε να κρατάει τη μηχανή, ενώ δεν βρέθηκαν αποτυπώματα, είπε ότι έβαλε πράγματα στην τσέπη του ενώ δεν βρέθηκε τίποτα. Μετά άρχισε να πετάει πράγματα στη βιτρίνα του αγαπημένου του μαγαζιού και την έσπασε και, βγαίνοντας έξω, άρχισε να τον κλωτσάει, «παρασυρμένος» μας είπε από τον έτερο κατηγορούμενο και όταν πήγε σπίτι του το βράδυ και έμαθε ότι πέθανε, μας είπε ότι δεν του έκανε και μεγάλη αίσθηση. Είπε μερικά «λυπάμαι», δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη και είπε ότι θα το ξαναέκανε. Όλα αυτά είναι οδυνηρά για την οικογένεια. Εγώ σας λέω τι άκουσα και ότι αυτά είναι οδυνηρά».

Σε ερώτηση της προέδρου για το αν αντιμετώπιζε προβλήματα από τρίτους, η Ελένη Κωστοπούλου ανέφερε: «Επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, οπότε δεχόταν επιθέσεις και μου το είχε πει και μένα, και ξέρουμε ότι ζούμε σε ομοφοβική και ρατσιστική κοινωνία. Νομιζω τον πείσμωνε και επέμενε στο να έχουν όλοι οι άνθρωποι ίσα δικαιώματα. Αυτό που έκανε ήταν να αποφεύγει τη βία, έτρεχε γιατί αυτό ήταν το δυνατό του σημείο».

«Και εκείνη την ημέρα η αστυνομία δεν έκανε ποτέ καμία έρευνα. Τα κινητά των κατηγορουμένων δεν ανοίχτηκαν ποτέ, για να δούμε με ποιους συνομίλησαν. Ξέρετε, ο άνθρωπος με το κίτρινο μπλουζάκι μιλούσε διαρκώς με κάποιον και έλεγε “εδώ είναι, ελάτε”. Αυτός ο κύριος είναι αυτός που κάλεσε και είπε “ληστεία” στην αστυνομία, όχι ο κοσμηματοπώλης. Ο κοσμηματοπώλης κλωτσούσε. Και κατέθεσε ότι ο Ζαχαρίας δεν έκανε ληστεία» συνέχισε την κατάθεση.

Συγκέντρωση και πορεία για τα πέντε χρόνια από την δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Εγώ αισθάνομαι ότι σε αυτό το έγκλημα η αστυνομία δεν έκανε τα απαιτούμενα, δεν συνέλεξε τα στοιχεία, δεν έψαξε να βρει μάρτυρες. Πέρα απ’ το μαχαίρι που ο ένας κατηγορούμενος το υπέδειξε ότι είναι μέσα. Δεν πήρε υλικό από όσες κάμερες έπρεπε. Γιατί δεν βρήκαμε υλικό από τους ανθρώπους που μαγνητοσκοπούσαν; Δεν ήταν δουλειά της αστυνομίας αυτό, να συνθέσει τα στοιχεία;» ανέφερε η ίδια.

«Πεντέμιση χρόνια τώρα ζητάμε το αυτονότητο. Οι δύο κατηγορούμενοι είναι άνθρωποι βίαιοι, αντικοινωνικοί, θα το διαπιστώσετε και εσείς, δεν μετανόησαν για αυτό που έκαναν, τους θεωρώ άκρως επικίνδυνους, δεν μετάνιωσαν, δεν το είδαν σαν έγκλημα, είπαν ότι θα το ξαναέκαναν. Και αν κάποιος ήταν επικίνδυνος δεν ήταν το παιδί μου. Το παιδί μου ήταν ένας καλοσυνάτος άνθρωπος. Ζητάμε από εσάς, σας εκλιπαρώ, να δώσετε μια δικαιοσύνη που ζητάμε πεντέμιση χρόνια».

Συγκέντρωση και πορεία για τα πέντε χρόνια από την δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, καταθέτοντας αφηγήθηκε το περιστατικό και το σήμα για ληστεία που δέχθηκαν. Ισχυρίστηκε ότι ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος αιμόφυρτος και πεσμένος στο έδαφος ξέφυγε από τον κλοιό των αστυνομικών, έσπασε ένα κομμάτι γυαλί και κινήθηκε απειλητικά προς έναν συνάδελφο του.

Η πρόεδρος, Αλεξάνδρα Βασιλακάκου και ο εισαγγελέας Στυλιανός Κωσταρέλλος, εστίασαν κατά μεγάλο μέρος σε ερωτήσεις σχετικά με τυχόν προβλήματα υγείας του θύματος, χρήση ουσιών και αλκοόλ, όπως σημειώνει και το Παρατηρητήριο Zackie Oh Justice Watch.

Στη συνέχεια, εξετάστηκε η μάρτυρας Κ.Σ. φίλη του Ζαχαρία που ήταν στο τηλέφωνο και μιλούσε μαζί του τα τελευταία λεπτά πριν το γεγονός. Σημείωσε ότι της είπε «μην κλείσεις το τηλέφωνο» και τον ρώτησε «συμβαίνει κάτι; κινδυνεύεις;», με το θύμα να απαντά «ναι, μην κλείσεις».

Ειδικότερα, η Κ.Σ. δήλωσε: «Μου είπε “μην κλείσεις το τηλέφωνο” και του λέω “συμβαίνει κάτι; κινδυνεύεις;”, και μου λέει “ναι, μην κλείσεις”. Του λέω “όπως είσαι, γύρισε σπίτι”, γιατί ήξερα από παλιά ότι υφίστατο μπούλινγκ λόγω της ομοφυλοφιλίας, τον κυνηγούσαν, τον χτυπούσαν».

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς είχε αποφανθεί ότι ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό, το οποίο προήλθε απο τις κακώσεις. «Είναι γνωστό στην ιατροδικαστική ότι όταν υπάρχουν τραύματα στο σώμα, ανεξάρτητα αν είναι θανατηφόρα, αν είχαμε θανατηφόρα κάκωση δε θα χρειαζόμασταν το μηχανισμό για να εξηγήσουμε. Όταν υπάρχουν ισχαιμικές αλλοιώσεις μυοκαρδίου, μπορούν τα τραύματα αυτά να πυροδοτήσουν ένα μηχανισμό στρες, με την ιατρική έννοια του όρου. Όταν υπάρχει εξωτερικός παράγοντας που βάζει σε κίνδυνο τη λειτουργία του σώματος, μπαίνει σε λειτουργία ο μηχανισμός στρες…»

Συγκέντρωση και πορεία για τα πέντε χρόνια από την δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η πρόεδρος ρώτησε για άλλα παραδείγματα, ώστε να γίνει πιο κατανοητή η ιατρική κατάθεση. «Έχουμε ένα τροχαίο, για παράδειγμα, δεν έχει θανατηφόρες κακώσεις, έχει κοψίματα, τραυματισμούς, και μετά από μισή ώρα πεθαίνει. Κάποιος ο οποίος εμπλέκεται σε ένα τροχαίο και μετά από μισή ώρα πεθαίνει, είναι προφανές ότι πεθαίνει από το τροχαίο. Απλώς η ιατροδικαστική έρχεται να το αποτυπώσει επιστημονικά», είπε ο κ. Καλογριάς.

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, προσήλθε ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, Ευθύμιος Κωστόπουλος. «Θέλω να αναφέρω ότι ο εισαγγελέας της έδρας είναι αυτός που έκρινε πως δεν πρέπει να πάει φυλακή ο κατηγορουμενος, μιλάμε για δυο κατηγορούμενους που παραβγαίνανε ποιος θα σκοτώσει το παιδί μου».

«Με βουρκωμένα μάτια όσο γινόταν, το παρακολούθησα [σ.σ.: το βίντεο], αλλά δεν αντέχεται να βλέπεις να σου σκοτώνουν το παιδί on camera κανένας γονιός να μην έρθει σε αυτή τη θέση και με περίσσιο θράσος σε ρεπορτάζ του Alpha, με την κα. Τζιμα αν δεν κάνω λάθος, είχε πει ο κατηγορούμενος, ο Χορταριάς, ότι τον χτυπούσε στοχευμένα στο πρόσωπο. Βρήκαμε την κα Τζίμα, της είπαμε για το βίντεο, μας είπε δεν εξαρτάται από μένα, θα σας τηλεφωνήσω. Τι να σας πω, ήταν ένα χαρούμενο παιδί, θα ξαναέπαιζε πάλι στο θέατρο, την τελευταία μέρα είχε όργανα κλαρίνα στο χωριό μου και μου λεει μπαμπά θα πάμε; Και πήγαμε, ενώ έφευγα την επόμενη μέρα για Αμερική, μόνο που μου το ζήτησε, ήταν καλά» ανέφερε.

Συγκέντρωση και πορεία για τα πέντε χρόνια από την δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στην ερώτηση για το τι έκαναν οι δύο κατηγορούμενοι, αφού έκαναν τα χτυπήματα, ο Ευθύμιος Κωστόπουλος απάντησε: «Τίποτα. Ο ένας πήγε στο σπίτι του και ο άλλος  φρόντιζε να τον κατηγορεί “τον ναρκομανή, τον παλιόπουστα”. Αυτά άκουσα και μην μου ανακατεύετε τα άντερα γιατί θα πέσω κι εγώ κάτω». 

«Συγνώμη σας έχει ζητήσει κανείς;» ρώτησε η δικηγόρος Κλειώ Παπαπαντολέων. «Συγνώμη ζητάει ο άνθρωπος. Αυτοί, δεν μιλάμε για ανθρώπους, για κάτι άλλο».

Προσήλθε, έπειτα, ο κύριος Τσαντίρης, τεχνικός σύμβουλος οικογένειας Κωστόπουλου. «Όλη η συζήτηση γίνεται για τα εξωτερικά τραύματα, ο θανόντας είχε και εσωτερά τραύματα. Στο εδάφιο “κεφαλή” μικρή εστιακή όχι διάχυτη υπαραχνοειδής αιμορραγία. Υπάρχει φωτογραφικό υλικό, φαίνονται όλα τα τραύματα, στο δεξιό μέρος του προσώπου, τα τραύματα από τον υαλοπίνακα, το τραύμα στο αυτί που έκανε κι αυτό αιμορραγία, κάποια ήταν θλαστικά τραύματα, κάποια ήταν εκδορές» δήλωσε.

«Κάποιος δεν θα πέθαινε, αν είχε μόνο τα εξωτερικά τραύματα. Τα εσωτερικά τραύματα [δείχνει φωτό στην έδρα] είναι η αιμορραγική διήθηση που περιγράφουν οι συνάδελφοί μου οι έμπειροι, συνεχίζουμε με το επόμενο εύρημα, κροταφοβρεγματική αιμορραγία, και άκουσα και τον παθολογοανατόμο, η εξαγγείωση που ανέφερε είναι ακριβώς η αιμορραγία, αίμα έξω από το αγγείο. Όλα τα τραυματικά ευρήματα μαζί επιφέρανε τον θάνατο», συμπλήρωσε. 

Ο καθηγητής Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Χριστόπουλος, υπογράμμισε ότι καταθέτει για να εκφράσει γνώμη «για ένα έγκλημα που είναι η επιτομή του ρατσιστικού εγκλήματος, υπό την έννοια ότι ο θύτης με το θύμα δεν γνωρίζονται και ότι το θύμα ενσαρκώνει στα μάτια του θύτη όλα όσα εκείνα ο θύτης αποστρέφεται». 

«Ο θύτης στρέφεται κατά του θύματος, επειδή αυτό το θύμα είναι κάτι, χωρίς να έχει κάνει κάτι. Θεωρώ ότι αυτό το έγκλημα έχει μια ιδιαίτερη απαξία, και δεν το γνωρίζω μόνο εγώ αλλά όλη η έννομη τάξη καθώς εκείνη τη στιγμή στρέφονται κατά ενός «αλήτη, πρεζονιού, ομοφυλόφιλου» τόνισε, προσθέτοντας ότι «στράφηκαν με τόση βία απέναντι του, γιατί ενσάρκωνε όλα αυτά που αποστρέφονται τον λιντσάρισαν διότι αν δεν είναι αυτό λιντσάρισμα, δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι».

Συγκέντρωση και πορεία για τα πέντε χρόνια από την δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εν συνεχεία, η Μαρία Λούκα, δημοσιογράφος και μάρτυρας, κλήθηκε να προσέλθει.  «Ο Ζακ, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν ήταν ένας άγνωστος άνθρωπος, ήταν ένα δημόσιο πρόσωπο, είχε δώσει δεκάδες συνεντέυξεις, ήταν ηθοποιός, έχει παίξει σε παραστάσεις σε μεγάλους φορείς, αρθρογραφούσε, ήταν γνωστός και ενδεχομένως και εύκολα αναγνωρίσιμος». 

«Το δεύτερο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, και τα έχει δηλώσει ο ίδιος Και αυτό δεν το έκρυβε. Ήταν διάχυτο στη σωματικότητά του, στο λόγο του και στην κίνησή του. Ήταν αντιληπτό και από έναν άνθρωπο που δεν τον ήξερε, ήταν σαφές για κάποιον που δεν τον ήξερε ότι δεν είχε απέναντί του μια ηγεμονική τοξική αρρενωπότητα. Τώρα επειδή ετοιμάζαμε βιβλίο με τον Ζακ για τη ζωή του ενάμιση χρόνο πριν δολοφονηθεί σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε περίπτωση να κινηθεί επικίνδυνα κατά κάποιου ανθρώπου. Δεν το έχει πράξει ποτέ και δεν θα το έκανε εκείνη την ημέρα. Επίσης, δεν ήταν μετέωρος άνθρωπος είχε δεκάδες φίλες και φίλους και τη στήριξη και αποδοχή της οικογένειάς του, δεν ήταν ένας τυχαίος απόκληρος που πέρασε από κάπου και δεν μπήκε σε καμία ιδιοκτησία. Μπήκε σε ένα κατάστημα εν ώρα λειτουργίας».

Συγκέντρωση και πορεία για τα πέντε χρόνια από την δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μετά τη λήξη της δικασίμου, ο γιος του κατηγορούμενου Χορταριά, αφού περίμενε την αποχώρηση του κοινού και των μαρτύρων της δίκης, κατέφυγε σε μια αισχρή πράξη και έφτυσε στο πόδι της μάρτυρα δημοσιογράφου Μαρίας Λούκα, στα σκαλιά της εισόδου του Εφετείου επί της Λουκάρεως.

 Αναμένεται να ανακοινωθούν νέες δικάσιμοι για τον Μάρτιο και η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου (στενή και ευρύτερη) περιμένει την Δικαιοσύνη.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα