σκίτσα και ψυχική υγεία

The struggle is real.

Αν μη τι άλλο, οι νεότερες γενιές, αποδεδειγμένα, αντιμετωπίζουν συχνότερες και εντονότερες συναισθηματικές μεταπτώσεις σε σύγκριση με τις προηγούμενες, ενώ έχει αρχίσει επιτέλους να κατακερματίζεται και το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία. Ως επιστέγασμα, μερικά, ομολογουμένως, υπερταλαντούχα πλάσματα, «έπλασαν» μικρές καλλιτεχνικές δημιουργίες (aka σκίτσα), αποδίδοντας την δυσμενή επικαιρότητα και τον αχανή συναισθηματικό κόσμο του ατόμου, με αχαλίνωτη φαντασία και ευφυέστατο χιούμορ.

Ας ταυτιστούμε υπεύθυνα!

Ο τραπεζικός λογαριασμός στην εποχή της ακρίβειας

Σύμφωνα με τα πρότερα στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας είχε κατακτήσει τη 2η χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνάρτηση με τα επίπεδα του πληθωρισμού. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 5,3%, ενώ, κατά μέσο όρο, στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, κυμαινόταν στο 2,4%. Την αρνητική πρωτιά κατέκτησε η Μάλτα, αγγίζοντας το 5,9%. Παράλληλα, οι προσφερόμενοι μισθοί στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, κατατάσσονται στα χαμηλότερα κλιμάκια της Ευρώπης, γεγονός που συντελεί ακόμη περισσότερο στη δημιουργία ενός ασφυκτικού οικονομικού τοπίου.

Ως εκ τούτου, η καθημερινότητα πια, διαμορφώνεται ως εξής:

Κοινωνική ζωή; Τι;

Οι επικρατούσες οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση και τη διάθεση των ανθρώπων. Υπό αυτό το πρίσμα, αφενός οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές δρουν αποτρεπτικά στις ενδεχόμενες εξόδους των νέων, ειδικά, ατόμων και αφετέρου, η ενημέρωση γύρω από μείζονα φαινόμενα (Τέμπη, υποκλοπές, γυναικοκτονίες, κρατική μέριμνα), καταδεικνύει τις χρόνιες παθογένειες της χώρας, οι οποίες αναδύονται και επαναλαμβάνονται σε κάθε περίπτωση.

Έτσι, λοιπόν, παρατηρείται ένα κύμα συλλογικής συναισθηματικής κόπωσης, το οποίο μεταφράζεται και σε «εκπτώσεις» της κοινωνικής ζωής.

Κάποια νεύρα

Διατηρώντας τα προαναφερθέντα επιχειρήματα, εκτός από την συναισθηματική κόπωση, η αέναη επισφάλεια σε όλους τους τομείς, το «κούφιο» κράτος πρόνοιας και η δρακόντεια φορολογία, εύλογα γεννούν πρόσφορο έδαφος για μαζικές εξάρσεις θυμού.

Η ερωτική ζωή στα αζήτητα

Καθώς οι νέες τάσεις διαδέχονται η μία την άλλη, παρατηρούνται έντονες αποκλίσεις από τον τρόπο που φλερτάρουν οι νέες γενιές. Η άνοδος των dating apps, τα στρεβλά πρότυπα που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο φόβος της δέσμευσης, πολλές φορές αποτελούν τροχοπέδη στην δόμηση της επιθυμητής ερωτικής ζωής.

Ο λαβύρινθος της δικαιοσύνης

Ουκ ολίγες φορές, σοβαρότατες υποθέσεις, οι οποίες, μάλιστα, γίνονταν βορά πολλών ΜΜΕ, κατέληγαν «στα μαλακά», με συμμετέχοντες σε ανθρωποκτονία να καταδικάζονται σε φυλάκιση 10 ετών βάσει δικαστικής απόφασης, αλλά λίγο αργότερα να αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικά μέτρα. Στην ίδια κλίμακα τοποθετούνται και ευρύτερα γνωστές υποθέσεις βιασμού, με τα θύματα να είναι και ανήλικα σε μία εκ των περιπτώσεων. Επί της ουσίας, το ίδιο έργο σε λούπα: Οι θύτες καταδικάζονται μεν, αλλά κυκλοφορούν ελεύθεροι υπό περιορισμούς δε.

Αν προστεθούν στο κάδρο και υποθέσεις που εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα, όπως το έγκλημα στα Τέμπη, η πληγή βαθαίνει κι άλλο.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον κρατικό μηχανισμό

Ένα θεμελιώδες στοιχείο που τοποθετεί χαμηλά την Ελλάδα στα επίπεδα ευημερίας, είναι η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις της. Λόγω «κενών» υποσχέσεων, σκανδάλων, μη ανάληψης ευθυνών και αδιαφορίας από την εποχή της Μεταπολίτευσης, είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι αποστάσεις που διατηρεί ο λαός.

Τα «μέτρα στήριξης» στα ευάλωτα νοικοκυριά

Παρά τα παράπονα των καταναλωτών και των ευάλωτων πολιτών, τα καλάθια και τα κουπόνια εξακολουθούν να υφίστανται στην ίδια μορφή, δίχως κάποια εμφανή προσπάθεια για αποτελεσματικότερη δράση. Εντούτοις, όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις, το μέτρο αυτό δεν συνιστά χαμηλότερες τιμές γενικότερα, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες εταιρείες, με ειδικά συμφέροντα. Για την ακρίβεια, τα private label προϊόντα προσφέρονται σε πολύ πιο ελκυστικές τιμές από όσα συμπεριλαμβάνονται σε τέτοιες ενέργειες. Επομένως, ποιο είναι το επιμύθιο;

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
2
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα