Για την ακρίβεια, το 2009 εγκαινιάστηκε το Grindr και, λίγα χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2012, το Tinder. Και όσο τα χρόνια περνάνε, τόσο λιγότερα είναι τα άτομα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ dating app με σκοπό να γνωρίσουν κάποιον ή κάποια είτε με σκοπό τη σχέση, είτε ακόμα και για μία ή δύο βραδιές πάθους. Έχει, όμως, πραγματικά αλλάξει ο τρόπος που φλερτάρουν οι άνθρωποι την τελευταία δεκαετία, ή μήπως έχει αλλάξει απλώς το μέσο που χρησιμοποιούν;

Επηρεάζει, άραγε, το dating με κάποιο τρόπο η νέα τεχνολογική εποχή που διανύουμε; Και αν ναι, το πρόσημο είναι αρνητικό ή θετικό;

Ποιος είναι, τελικά,ο σκοπός των περισσότερων ανθρώπων, τουλάχιστον στην Ελλάδα, όταν καταφεύγουν στις εφαρμογές γνωριμιών;

Την απάντηση, για ακόμα μία φορά, την αναζήτησα στο προφίλ μου στο Instagram, όπου ρώτησα τα άτομα που με ακολουθούν, ώστε να μάθω πώς σκέφτονται σχετικά με τις εφαρμογές γνωριμιών – αλλά και τι εμπειρίες έχουν αποκομίσει από τη χρήση τους. Στην ερώτησή μου, αναφορικά με το αν χρησιμοποιούν ή έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ εφαρμογές γνωριμιών, οι απαντήσεις μοιράστηκαν ακριβώς στη μέση.

Από τα 1.361 άτομα που ανταποκρίθηκαν στο poll, ακριβώς τα μισά δήλωσαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει dating apps κάποια στιγμή στη ζωή τους. Επίσης, ακριβώς τα μισά από αυτά (το 51%) απάντησαν ότι η εμπειρία τους ήταν συνολικά ουδέτερη, ενώ το 27% απάντησε ότι είχε αρνητική εμπειρία και μόλις το 22% αξιολόγησε την εμπειρία του ως θετική.

Στη συνέχεια, όταν έκανα την ερώτηση αν τα άτομα που με ακολουθούν έχουν κάνει ποτέ σταθερή σχέση – ή έστω situationship – με άτομο που έχουν γνωρίσει μέσω εφαρμογής γνωριμιών. Εκεί, έλαβα 270 θετικές απαντήσεις. Τότε κατάλαβα ότι σίγουρα, παρά τη φήμη που επικρατεί, τα dating apps δεν χρησιμοποιούνται μόνο για ευκαιριακό σεξ, όπως συχνά υποστηρίζει ο περισσότερος κόσμος.

Τέλος, από τα 1170 άτομα, μόλις το 10% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί dating apps με αποκλειστικό στόχο την εύρεση σταθερής/ού συντρόφου, ενώ μόνο το 9% τα χρησιμοποιεί με αποκλειστικό σκοπό το σεξ. Η συντριπτική πλειοψηφία μου απάντησε ότι είναι ανοιχτή σε ό,τι προκύψει (46%) ή ότι αλλάζουν οι προσδοκίες ανάλογα με την περίοδο (35%).

Ένα swipe right και ό,τι προκύψει

Στη γλώσσα του Tinder, ένα swipe right ισοδυναμεί με μία νέα πιθανή γνωριμία. Η γνωριμία αυτή μπορεί από το να μην πάει πέρα από την ανταλλαγή τριών ή τεσσάρων μηνυμάτων μέχρι να καταλήξει σε μία βραδιά παθιασμένου σεξ, ή ακόμα και το γάμο και την τεκνοποίηση. Με το που άνοιξα το ζήτημα των dating apps, τα σχετικά μηνύματα άρχισαν να γεμίζουν το inbox μου. Δεκάδες άτομα είχαν πολλές σκέψεις και εμπειρίες να μοιραστούν και εγώ άδραξα μία ακόμη ευκαιρία, ώστε να καταλάβω καλύτερα τον κόσμο των σχέσεων. Από θετικές εμπειρίες μέχρι πολύ αρνητικές, τα μηνύματα που έλαβα ήταν δεκάδες και άκρως ενδιαφέροντα.

«Είχαμε γνωριστεί στο Grindr. Ξεκινήσαμε το sexting και ξαφνικά, με έκανε block. Μην τον είδατε», έλεγε ένα από τα πρώτα μηνύματα που μου ήρθαν. Ένα άλλο, ακόμα χειρότερο, έγραφε το εξής: «Έκανα ματς με έναν και μου έστειλε πρώτος μήνυμα λέγοντας: «Ew, γιατί έκανα ματς μαζί σου;» και, στη συνέχεια, άρχισε να με απειλεί».

Από άσχημες μέχρι και τρομακτικές εμπειρίες, άρχισα σταδιακά να λαμβάνω ιστορίες με τελείως αντίθετο πρόσημο.«Έκανα μερικά ραντεβού μέχρι που γνώρισα τον Χ., με τον οποίο του χρόνου θα κλείσουμε μία δεκαετή σχέση!».

«Πλέον, έχουμε μαζί μία επιχείρηση και έχουμε κάνει και σύμφωνο συμβίωσης», μου έστειλε ένας διαδικτυακός φίλος. Στο ίδιο κλίμα, η Κ. μου έστειλε την ιστορία της. «Γνωριστήκαμε στο Tinder, γίναμε ζευγάρι και τελικά γονείς. Είμαστε ζωντανή διαφήμιση!»

Από ιστορίες για φιλίες, άσχημους χωρισμούς και ψεύτικα προφίλ μέχρι κακό σεξ, τίποτα δεν έλειπε από τα μηνύματα που έλαβα

Και τότε, ενώ αναρωτιόμουν τι συμπέρασμα άραγε να βγάλω από όλα αυτά, μου ήρθε το παρακάτω ανώνυμο μήνυμα: «Γνωριστήκαμε στο okCupid. Ξεκίνησε για σεξ, κατέληξε κάτι σα σχέση με πολλά θέματα. Δεν είμαι σίγουρη αν μπορεί να προκύψει κάτι αξιοπρεπές μέσω dating apps.

«Οι άνθρωποι περνάνε όλα τα στάδια των ραντεβού τόσο γρήγορα, που άλλο τόσο γρήγορα τελειώνει».

Θεωρητικούς προβληματισμούς μου έστειλε και ο φίλος μου ο Π.: «Τα dating apps κάνουν το φλερτ και τις ερωτικές σχέσεις να αποκτάνε μοτίβα που μοιάζουν με αυτά της ελεύθερης οικονομίας. Η προσφορά και η ζήτηση αυξάνονται καθώς οι επιλογές σου πλέον δεν περιορίζονται στον κύκλο σου».

(…) «Καθώς οι επιλογές είναι τόσο αυξημένες, αυξάνεται και η ευκολία απόρριψης του άλλου ατόμου με τα πρώτα red flags, την ώρα που παλαιότερα οι άνθρωποι θα επένδυαν περισσότερο στο χτίσιμο της σχέσης μη νιώθοντας ότι οι εναλλακτικές τους είναι απεριόριστες».

Τη θετική πλευρά της παραπάνω σκέψης, εξέφρασε ένα ανώνυμο μήνυμα που έλαβα το οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Για εμένα η εμπειρία ήταν άκρως απελευθερωτική. Αφενός, ήμουν ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα και αφετέρου, είχα μεγάλα περιθώρια επιλογής».

@antoniskalagatsis

Γράψτε στα σχόλια για ραντεβού απο Tinder 😂 #tiktok #trending #tinderdate #μπεςφοργιουγαμω #μπεςφυ

♬ Always – Darkoo

Αυτό με έκανε να αναρωτηθώ: Είναι τόσο διαφορετικό, τελικά, το dating μέσω εφαρμογών ή μήπως είναι όλα θέμα οπτικής;

Ό,τι και αν ισχύει, ένα είναι σίγουρο: Όπως και στον έξω κόσμο, έτσι και στον κόσμο των dating apps οι άνθρωποι δεν παύουν να αναζητούν ερωτικές σχέσεις, φιλίες και σεξ. Δεν παύουν να ερωτεύονται, να ερεθίζονται, να έχουν προσδοκίες, να πληγώνονται και να χωρίζουν. Τώρα αν αυτά όλα θα ξεκινήσουν σε ένα bar ή μέσα από ένα swipe right στο Tinder, μάλλον δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία.

Τι λέτε;

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα