Υπάρχουν ένα εκατομμύριο οδηγοί για το πώς να ξεπεράσεις έναν χωρισμό, αλλά πολλοί λιγότεροι για το πώς να χωρίσεις με κάποιον. Αν σκέφτεσαι να τερματίσεις μια σχέση, δεν πρέπει να νιώθεις ενοχές. Μερικές φορές, τα πράγματα απλά δεν λειτουργούν.

Και να θέλεις να χωρίσεις, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ξέρεις ακριβώς πώς να πεις το: «Θέλω να χωρίσουμε». Στον σημερινό κόσμο του dating όπου το ghosting φαίνεται να είναι ο κύριος τρόπος να πεις σε κάποι@ ότι δεν θέλεις να τ@ν ξαναδείς, η ιδέα του να το κάνεις ανώδυνα/με τον πιο ωραίο τρόπο, μπορεί να ακούγεται πολύ παλιομοδίτικη. Υπάρχουν μερικές επιλογές που μπορείς να κάνεις για να μετριάσεις τον πόνο – και να μην αισθάνεσαι σαν τον διάβολο.

Τα σημάδια για το τέλος μιας σχέσης

Είναι πιθανό να νιώθουμε δυσφορία σε μια σχέση αλλά να μην μπορούμε να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις να την εκφράσουμε. Ο εγκέφαλος θέλει να αισθάνεται ασφαλής και η όποια αλλαγή συνεπάγεται έξοδο από το comfort zone μας. Επομένως, και να υπάρχει η σκέψη του να χωρίσεις με κάποι@, το πιο εύκολο, πολλές φορές, είναι να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που ήδη κάνεις.

Σύμφωνα με έρευνα του 2022 από το VICE και την ψηφιακή εταιρεία προσωπικής χρηματοδότησης, SoFi, με δείγμα 1.050 Millennials, το 49% ανέφερε ότι παρέμεινε σε σχέσεις που δεν τους έκαναν ευτυχισμένους για πάνω από έναν χρόνο χωρίς να κάνει κάτι γι’ αυτό – ενώ το 15% έμεινε σε τέτοιες καταστάσεις για περισσότερα από 5 χρόνια. Αυτή η τάση δεν είναι αποκλειστική για τις ρομαντικές σχέσεις: Το 45% των ερωτηθέντων ανέφερε, επίσης, ότι παρέμεινε σε τοξικές φιλίες για πάνω από 1 χρόνο.

Για να χωρίσεις, πάντα θα πρέπει να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου. Θα πρέπει να δημιουργήσεις κάποια σύγκρουση. Και είτε φοβάσαι περισσότερο να πιάσεις το νήμα ξανά από την αρχή, είτε να εγκαταλείψεις την άνεση αυτού που έχεις, ή μήπως σε κακολογήσει κανείς, ένας χωρισμός σημαίνει αναπόφευκτα αλλαγή.

Πώς, λοιπόν, μπορείς να ξέρεις αν είσαι πραγματικά έτοιμ@ να κάνεις το βήμα αυτό; Όταν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια ότι @ σύντροφός σου σε κακομεταχειρίζεται, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσεις αν πρέπει να χωρίσεις. 

Εντούτοις, υπάρχουν 4 συμπεριφορές που αυξάνουν την πιθανότητα χωρισμού:

Κριτική

Μια επίθεση στ@ν σύντροφό σου στον πυρήνα του χαρακτήρα τ@. Σε αντίθεση με ένα παράπονο που επικεντρώνεται στο πραγματικό ζήτημα, δηλαδή, επικρίνεις τα ελαττώματα του χαρακτήρα τ@. Αντ’ αυτού, προσπάθησε να προσεγγίσεις το θέμα με ήπιο τρόπο και να είσαι ξεκάθαρ@ σχετικά με το γιατί είσαι αναστατωμέν@.

Περιφρόνηση

Η περιφρόνηση πηγαίνει πιο πέρα από την κριτική. Είναι, μάλιστα, μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης. Όταν επικοινωνείς με περιφρόνηση, έχεις την πρόθεση να προσβάλεις ή να βλάψεις τ@ν άλλ@ και θα χρησιμοποιήσεις την ντροπή, χαρακτηρισμούς, τον σαρκασμό και την εχθρότητα για να τ@ν μειώσεις. Οικοδόμησε μια κουλτούρα εκτίμησης και υπενθύμισε στον εαυτό σου τα καλά χαρακτηριστικά τ@ συντρόφου σου.

Αμυντικότητα

Συνήθως, αποτελεί απάντηση στην κριτική. Η αμυντικότητα περιλαμβάνει την θυματοποίηση του εαυτού σου για να αποκρούσεις μια αντιληπτή επίθεση και να αντιστρέψεις την ευθύνη.

Προσπάθησε να αναλαμβάνεις την ευθύνη για τις πράξεις σου καθώς και να κατανοείς και να αποδέχεσαι την άποψη τ@ συντρόφου σου.

Stonewalling

To “stonewalling” περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση από τη συζήτηση και την αποφυγή κάθε πιθανότητας σύγκρουσης. Αν διαπιστώσεις ότι το κάνεις αυτό, κάνε ένα βήμα πίσω και προσπάθησε να χαλαρώσεις με το να πάς, για παράδειγμα, μια βόλτα. Έπειτα, μπορείς να επιστρέψεις στη συζήτηση μόνο εφόσον νιώθεις πιο ήρεμη.

Πώς καταλαβαίνεις ότι ήρθε η ώρα να χωρίσεις;

Ταυτίζεσαι με κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές; Αν εσύ και @ σύντροφός σου δεν είστε σε θέση να αλλάξετε αυτές τις συνήθειες, τότε αυτό είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι μάλλον έφτασε η ώρα να τερματίσετε τη σχέση σας.

Πώς να χωρίσεις με κάποιον που αγαπάς

Δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος να αντιμετωπίσεις το πώς να χωρίσεις με κάποι@. Υπάρχουν, ωστόσο, βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να το κάνεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Μη φοβάσαι να επικοινωνήσεις το πώς αισθάνεσαι

Ο πόνος που προκαλεί ένας χωρισμός μπορεί να μειωθεί όταν αντιμετωπιστεί σωστά και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ανοιχτή επικοινωνία. Προσπάθησε να είσαι σαφής (απέφυγε τα «νομίζω» και τα «ίσως»).

Χώρισε από κοντά, αν είναι εφικτό

Φυσικά, δεν είναι πάντα εφικτό να χωρίσεις από κοντά με κάποιον, ειδικά αν εξακολουθεί να σε χειραγωγεί. Αν πιστεύεις, όμως, ότι μπορείς να επικοινωνείς ανοιχτά και να εκφράζεσαι ελεύθερα στη σχέση σου, τότε πάντα προτίμησε να χωρίσεις αυτοπροσώπως και να μην κάνεις ghosting. Επίσης, αν μπορείς κάνε τη συζήτηση σε δημόσιο χώρο και όχι στο καφέ της γειτονιάς.

Μην προσπαθείς να κάνεις τ@ν άλλ@ να νιώσει καλύτερα 

Από τη στιγμή που η σχέση έχει λήξει, τα συναισθήματα του άλλου ατόμου δεν είναι πλέον δική σου ευθύνη. Μερικές φορές, η προσπάθεια να τ@ν παρηγορήσεις θα σε κάνει να νιώσεις χειρότερα και θα σε εμποδίσει να θεραπεύσεις τον εαυτό σου.

Κόψε κάθε επαφή μαζί τ@ για όσο διάστημα χρειαστεί (ναι, αυτό σημαίνει blocking στα social media)

Το να βρεις το κουράγιο να διακόψεις την επικοινωνία και να μπλοκάρεις τ@ν πρώην στα social media μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αυτή η ιδέα του να «παραμείνετε φίλοι» (ή ακόμα χειρότερα, f*ck buddies) δημιουργεί πολλές αμφιβολίες, όμως.

Πίστεψέ με, το μόνο που θα καταφέρεις με το να κρατήσεις επικοινωνία με τ@ν πρώην σου είναι να κοιτάζεις ξανά και ξανά το Instagram story τ@ ψάχνοντας για ενδείξεις ότι βγαίνει με κάποι@ άλλ@.

Μίλησε για τον χωρισμό με κάποιον που εμπιστεύεσαι

Βεβαιώσου ότι περιβάλλεσαι από ανθρώπους που σε ενθαρρύνουν και σε βοηθούν. Μίλησε με έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειάς σου πριν πάρεις την απόφαση.

Άφησε τον εαυτό σου να «θρηνήσει»

Ακόμα και αν εσύ είσαι αυτ@ που αποφάσισες το χωρισμό, είναι λογικό να νιώθεις λυπημέν@. Είναι σημαντικό να αφήσεις τον εαυτό σου να νιώσει όλα τα συναισθήματα που σου προκαλεί ο χωρισμός.

Βάλε τον εαυτό σου σε προτεραιότητα

Όσο περισσότερο χρόνο περνάς σε μια σχέση, τόσο περισσότερο η ταυτότητά σου συγχωνεύεται με εκείνη τ@ συντρόφου σου. Έτσι, όταν χωρίζεις, αν νιώθεις ότι έχεις χάσει ένα κομμάτι του εαυτού σου είναι επειδή όντως το έχεις χάσει. Γι’ αυτό, η καλύτερη συμβουλή είναι να επενδύσεις στον εαυτό σου. 

Η εστίαση στην ξεκούραση, την εκπαίδευση, την άσκηση, τη διατροφή και την κοινωνικοποίηση είναι μερικά βασικά βήματα για να ξεκινήσεις.

Μην αφήσεις τον φόβο του να είσαι single να σε εμποδίσει

Αντί να εστιάσεις στο με ποι@ θα βγεις το επόμενο ραντεβού, κάνε ένα βήμα πίσω και αφιέρωσε λίγο χρόνο για να δοκιμάσεις νέα πράγματα.

Το να είσαι single είναι η καλύτερη ευκαιρία να σε γνωρίσεις. Είτε σου αρέσει είτε όχι, μερικές φορές πρέπει να κάνουμε παρέα αποκλειστικά και μόνο με τον εαυτό μας. Οπότε, είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας.

Ξανασκέψου το να μείνεις φίλ@ με τ@ν πρώην σου

Αν πάρετε την απόφαση να παραμείνετε ο ένας στη ζωή του άλλου, είναι ΠΟΛΥ σημαντικό να θέσετε όρια. Δεν ξόδεψες τόσο χρόνο μαθαίνοντας πώς να χωρίσεις με κάποιον για το τίποτα. Δεν έχει νόημα να μείνεις φίλ@ με τ@ν πρώην σου αν ελπίζεις κρυφά να τα ξαναβρείτε. Κάτι τέτοιο δεν θα σου επιτρέψει να προχωρήσεις.

Θύμισε στον εαυτό σου ότι είναι ok να χωρίσεις με κάποι@

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να ξέρεις πώς να χωρίσεις με κάποι@. Ανεξάρτητα από το αν ήταν μια μακροχρόνια ή μια σύντομη σχέση – ή ακόμα και μια περιστασιακή σεξουαλική περιπέτεια, πάντα θα πονέσει. Να θυμάσαι, όμως, είναι ok να χωρίσεις. Παρά τα όσα λέει @ πρώην σου, δεν είσαι άκαρδο τέρας. Και είναι απολύτως λογικό να πράττεις με τρόπο που είναι ο καλύτερος για σένα.  

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
1
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
2
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα