HOT GIRL BOOKS

Αν ρωτήσουν ποτέ, ποιό είναι το μεγαλύτερο πειραματόζωο στην Ελλάδα, η απάντηση είναι πολύ απλή: Το εκπαιδευτικό σύστημα. 

Και ο κολοφώνας του πειράματος αυτού είναι, φυσικά, ο τρόπος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η βασική αρχή του πειράματος, είναι η αλλαγή. Τα Λατινικά, η Κοινωνιολογία, η Τράπεζα Θεμάτων, η ΕΒΕ, οι αλλαγές στην εξεταζόμενη ύλη ή στο ωρολόγιο πρόγραμμα και η προσθήκη συνθετότερης ύλης αποτελούν βασικά συστατικά της επιτυχίας. Αλλά επειδή όλα ενώνονται, συνυπάρχουν και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, ας εξετάσουμε εις βάθος την επιτυχία –ή την απόλυτη αποτυχία –του πειράματος “Εκπαίδευση στην Ελλάδα”. 

Τα δαιδαλώδη κενά στην εκπαίδευση

Όλα ξεκινούν από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Εκτός από τη γλώσσα και τα μαθηματικά, που είναι άκρως απαραίτητα σε καθημερινή βάση, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά ως προς τις συνολικές γνώσεις που προσφέρονται. Επί παραδείγματι, η ιστορία, είναι (από μόνο του) ένα καταπληκτικό μάθημα, με το οποίο μπορούν τα παιδιά να ταξιδέψουν νοητά σε άλλες χρονικές περιόδους, να μελετήσουν γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις που συντέλεσαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης εποχής, ούτως ώστε να έχουν μια επίγνωση της ταυτότητάς τους. Ο, οριακά, εγκληματικός τρόπος διδασκαλίας της, όμως, τη μετατρέπει σε ένα από τα πιο άνοστα μαθήματα.

Προφανώς, ούτε λόγος για τα κουτσουρεμένα ιστορικά γεγονότα που περιέχουν τα σχολικά εγχειρίδια. Βέβαια, εδώ μπορεί να γίνει αναφορά σε πολύ ενδιαφέρουσες θεωρίες περί προσπάθειας κατάργησης της κριτικής σκέψης. Γιατί να σκεφτόμαστε και να μην δεχόμαστε παθητικά όλα όσα ακούμε, μαθαίνουμε, διαβάζουμε;

Ένα ακόμη μάθημα-πληγή στο δημοτικό, είναι η γεωγραφία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Καρπενήσι, διότι δεν είναι νησί, παρά το γεγονός ότι το όνομά του προδίδει το ανίστροφο. Φευ, το εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατεί να το αποσαφηνίσει αυτο.

@iliana__kappa

Και γνώσεις & καλή μνήμη, τι άλλο να κάνω; 😂 #fyp #foryou #fypage #foryoupage #tiktok #viral #mpesfypgamw

♬ πρωτότυπος ήχος – katerinasalaka

Η κοινωνία, η κοινωνική και πολιτική αγωγή και η κοινωνιολογία

Μιας και μέσω της εκπαίδευσης —θεωρητικά— καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία ανθρώπων με αξίες, κριτική σκέψη και ουσιώδεις γνώσεις, τότε αξίζει να εστιάσουμε σε μερικά σπουδαία μαθήματα, που συνειδητά παραγκωνίζονται. Για το δημοτικό, η κοινωνική και πολιτική αγωγή και για το λύκειο, η κοινωνιολογία. Αυτά τα μαθήματα λειτουργούν ως ένα μικρό παραθυράκι στην κοινωνία και αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών —και υποψήφιων πολιτών— σε αυτό το πλαίσιο. Μιλούν για δημοκρατία, πολιτεύματα, δικαιώματα. Κάνουν αναφορές στις θεωρίες του Μαρξ, του Ντυρκέμ, του Βέμπερ, στη σημασία της σύγχρονης κοινωνίας και στους τρόπους εύρυθμης λειτουργίας της. Κοινώς και εν συντομία, προετοιμάζουν τους μαθητές, κυριολεκτικά, για τον έξω κόσμο. Εκεί, όπου θα κληθούν να σταθούν μόνοι τους κάποια μέρα, βασιζόμενοι στις ουσιώδεις γνώσεις και στην κριτική σκέψη. 

Κι αν αυτή ήταν η σχολική πραγματικότητα, τότε θα μιλούσαμε για ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα. Εντούτοις, η αλήθεια απέχει παρασάγγας.

Λατινικά VS κοινωνιολογία: Όπου κάτσει η μπίλια

Το 2018, ο τότε υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ανέφερε σχετικά για το μάθημα των λατινικών ότι ο τρόπος που διδάσκεται και εξετάζεται, βασίζεται στην αποστήθιση. «Εμείς θέλουμε να υπονομεύσουμε την αποστήθιση», δήλωσε σχετικά ο κ. Γαβρόγλου. Τότε, η κοινωνιολογία αντικατέστησε τα λατινικά ως εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλήνιες, μια κίνηση που προκάλεσε, κατά βάση, θετικές αντιδράσεις. Ωστόσο, αφού ανέλαβε η κ. Κεραμέως καθήκοντα υπουργού Παιδείας, τα λατινικά επανήλθαν και η κοινωνιολογία παραγκωνίστηκε γι’ άλλη μια φορά. 

Στις 2 Ιουνίου του 2021, διδάχθηκε το μάθημα της κοινωνιολογίας για τελευταία φορά στα λύκεια της χώρας, καθώς αυτό καταργήθηκε μετά από 39 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας (από το 1982-83). Οι ομάδες «Διδακτική Κοινωνιολογίας» και «Υπέρ των κοινωνικών επιστημών» εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν από το υπουργείο Παιδείας να επαναφέρει το μάθημα των κοινωνικών επιστημών στο λύκειο και της κοινωνιολογίας, ως εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλήνιες.

Ειδικότερα, έγραψαν τα εξής:

«Το μάθημα της κοινωνιολογίας εξεταζόμενο για 2 χρόνια αγκαλιάστηκε, όχι μόνο από τους εκπαιδευτικούς που το δίδαξαν με ζήλο και μεράκι αλλά και από τους ίδιους τους μαθητές της Γ’ λυκείου ως μάθημα που τους προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης, στην κατανόηση και ερμηνεία των κοινωνικών φαινομένων, των σχέσεων με τους γύρω τους αλλά και την αντιμετώπιση των αντιφάσεων που διακρίνει την κοινωνική πραγματικότητα ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε».

Η προγονολατρεία συναντά την εκπαίδευση

Η θεωρητική κατεύθυνση, διαχρονικά, καταδυναστεύεται από το δύσβατο μονοπάτι που λέγεται «αρχαία». Αν μη τι άλλο, τα αρχαία θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαιρετικό μάθημα επιλογής, αφαιρώντας τα στοιχεία της αποστήθισης και διατηρώντας τα σημεία του μαθήματος που πράγματι θα μπορούσαν να διεγείρουν το ενδιαφέρον των μαθητών και να τους μεταδώσουν ορισμένες βάσεις της ελληνικής γλώσσας. Εκτός αυτού, η υφιστάμενη εκπαιδευτική προσέγγιση σε συνάρτηση με τα μαθήματα των λατινικών, των αρχαίων και της ιστορίας διαπνέεται έντονα από προγονοπληξία.

Οι Πανελλήνιες, το Πανεπιστήμιο και η αδιάκοπη συλλογή τυπικών προσόντων

Μετά την είσοδο στο Πανεπιστήμιο, οι συνθήκες είναι ελαφρώς βελτιωμένες, καθώς οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε μαθήματα που έρχονται σε κοινή σύμπνοια με τα ενδιαφέροντά τους, να επιλέξουν κάποια κατεύθυνση και, γενικότερα, να μελετήσουν (και όχι πια να αποστηθίσουν) στοχευμένα και οργανωμένα. Το πρόβλημα αρχίζεται να έρχεται σταδιακά στην επιφάνεια, όταν πλησιάζει το τέλος των σπουδών. Ως γνωστόν, στη σύγχρονη εποχή, ένα πτυχίο που μπορεί να αποκτήθηκε μετά κόπων και βασάνων δεν εξαργυρώνεται από μια αξιοπρεπή εργασία ή από ικανοποιητικές απολαβές. Αντ’ αυτού, ο υφιστάμενος εργασιακός στίβος ωθεί τους νέους σε μία ατέρμονη απόκτηση τυπικών προσόντων, για να θεωρηθούν, τελικά, overqualified και να διεκδικούν πενιχρούς μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Αντί επιλόγου

Χρειαζόμαστε σκεπτόμενους ανθρώπους που επεξεργάζονται όλα όσα εισπράττουν ως πληροφορίες, μακριά από παρωπίδες και στρεβλές αντιλήψεις. Έχουμε ανάγκη από συμπολίτες, οι οποίοι εκφράζουν τις θέσεις τους με επιχειρήματα, χωρίς φόβο και πάθος. Επίσης, η απουσία της οξείας κριτικής στα κακώς κείμενα και στα τεκταινόμενα αποτυπώνεται στις δυσμενείς κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, λόγω του ότι, όπως αναφέρθηκε στην αρχή, οι βασικοί πυλώνες μιας χώρας (παιδεία, πολιτική, υγεία, οικονομία) αλληλοεπιδρούν και συνυπάρχουν.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα