Δεν πειράζει, υπάρχουν και τα ιδιωτικά κολέγια!

Η ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) εισήχθη ως νόρμα στο εκπαιδευτικό σύστημα το 2021, από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επί της ουσίας, πρόκειται για ελάχιστα όρια επιτυχίας σε ειδικά μαθήματα, όπως το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο για την Αρχιτεκτονική – μαθήματα τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται καν στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής της, η ΕΒΕ αποτέλεσε τροχοπέδη στην είσοδο αριστούχων στο Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται έντονες αντιδράσεις.

Παρ’ όλα αυτά, το σύστημα παρέμεινε ως έχει για το 2022 και το 2023, με την κυβέρνηση να υιοθετεί το επιχείρημα ότι: «Δεν γίνεται υποψήφιοι με “λευκή κόλλα” να κατακτούν μια θέση στα πανεπιστημιακά έδρανα». Εντούτοις, το πρόσφατο παράδειγμα της Ζηνοβίας Κονταξοπούλου έρχεται να κατακερματίσει αυτό το επιχείρημα και να καταδείξει μια άκρως προβληματική μεταρρύθμιση για τη δημόσια εκπαίδευση.

Τα είπε όλα η Ζηνοβία στην επιστολή της – Η ΕΒΕ δεν αποτελεί λύση-πλαφόν για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά ξεκάθαρο εμπόδιο

«Γεια σας, ονομάζομαι Ζηνοβία Κονταξοπούλου, μόλις έδωσα Πανελλήνιες και σας στέλνω γιατί πραγματικά βρίσκομαι σε κατάσταση απελπισίας, γνωρίζοντας ότι ενώ έχω συγκεντρώσει λίγο παραπάνω από 22 χιλιάδες μορια για αρχιτεκτονική Αθηνών, δεν μπορώ καν να δηλώσω τη συγκεκριμένη σχολή, λόγω της ΕΒΕ στο ελεύθερο σχέδιο (η διαφορά μου είναι 0,6 μονάδες)!!» 

«…Ένα μάθημα που δεν διδάσκεται καν στο σχολείο… είναι άδικο… τόσα παιδιά που έχουν προσπαθήσει και ενδεχομένως τα έχουν καταφέρει  να περιορίζονται από ένα τέτοιο νομοσχέδιο…»

«Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας».

«Σας επισυνάπτω αναλυτικά τους βαθμούς μου»

Σε μια χώρα που νομοθετεί διαρκώς υπέρ της ιδιωτικοποίησης, τι να το κάνεις το άριστα;

Για όλα έχει φροντίσει η κυβέρνηση – ακόμα και για τους αριστούχους που δεν καταφέρνουν να περάσουν το κατώφλι του Πανεπιστημίου λόγω ΕΒΕ. Σου λέει, αν δεν καταφέρεις να αγγίξεις την ΕΒΕ – ακόμη κι αν έγραψες άριστα – μπορείς πάντα να καταθέσεις κάποια χιλιαρικάκια για να πάρεις το ίδιο πτυχίο από ένα ιδιωτικό κολέγιο. Διότι, με τη λογική αυτή, όσοι γράφουν 19 σε μαθηματικά, φυσική και χημεία δεν αξίζουν τις σπουδές που ονειρεύονται, επειδή ακριβώς βρέθηκε στο διάβα τους η ΕΒΕ.

Κι εκεί, μέσα στην απελπισία και την αγωνία, τους πασάρεις τα ανακαινισμένα κτίρια και τα πολλά υποσχόμενα προγράμματα σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων, προσφέροντάς τους μια «λύση» που μόνο δίκαιη δεν είναι. Το δίκαιο και το άδικο είναι λίγο σχετικά, θα μου πείτε – και θα συμφωνήσω. Σαφώς και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, υπάρχει πληθώρα αναγνωρισμένων ιδιωτικών Πανεπιστημίων, τα οποία όμως εναρμονίζονται, κατά κάποιον τρόπο, με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του μέσου όρου των πολιτών. 

Στην Ελλάδα του ‘23, όπου ο βασικός μισθός είναι στα 667€, ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη και οι νέες γενιές επιλέγουν να σπουδάσουν ή/και να εργαστούν σε άλλες χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, το συνεχές μπλα-μπλα καθώς και η υπερπροσπάθεια ανάδειξης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Τη στιγμή που η μέση ελληνική οικογένεια αδυνατεί να «βγάλει το μήνα», πώς ακριβώς θα δώσει 5 ή 10 χιλιαρικάκια για το μέλλον του παιδιού της; 

Η δωρεάν εκπαίδευση ήταν, μέχρι πρότινος, αδιαπραγμάτευτο αγαθό – και καλό θα ήταν να την αφήσουμε ήσυχη

Εξ αρχής, η εφαρμογή της ΕΒΕ «τσίνισε» μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, λόγω του ότι, ως μία χώρα που αντιμετωπίζει διαρκώς οικονομικά κύματα, η δωρεάν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν ένα τεράστιο δώρο. Τότε, ίσως δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο δίκαιο ήταν το: «Γράφεις καλά, περνάς». Ακόμη κι αν δεν έγραφες άριστα, βέβαια, πάλι υπήρχε πλήθος επιλογών σε περιφερειακά Πανεπιστήμια ή σε σχολές χαμηλότερης ζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρόσβαση στη δωρεάν εκπαίδευση αποτελούσε απότοκο της προσπάθειας των υποψηφίων – και όχι της απαγόρευσης που ονομάζεται «ΕΒΕ». Το διαρκές πρόβλημα στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, είναι πως προσπαθούμε να υιοθετήσουμε μοντέλα του εξωτερικού, αγνοώντας ότι χρειάζεται πρωτίστως να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τα μοντέλα αυτά. Κι ως απότοκο, τέτοιου είδους προσπάθειες καταντούν παραμορφωτικές και πέφτουν στο κενό.

Όταν αγγίξουμε τα επίπεδα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών στην οικονομία, τις θέσεις εργασίας, τις δίκαιες απολαβές, τη συλλογική παιδεία του λαού, την προνοιακή στεγαστική πολιτική και την πραγματική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τότε ως κράτος ίσως να είμαστε όντως σε θέση να υποδεχτούμε την επιλογή της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τα όποια πλεονεκτήματά της.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα